Κόμματα

Παραμένουν και… επιμένουν οι διαφωνούντες

«Κραδασμοί» στη Συμμαχία Πολιτών μετά την απόφαση για υποψηφιότητα Λιλλήκα και προσπάθεια απορρόφησης
Δεν υπάρχει σκέψη παραίτησης ή αποχώρησης, δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή στη «Σ», αλλά θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε «το κόμμα αλλά και ολόκληρος ο ενδιάμεσος χώρος να λάβουν τις ορθές αποφάσεις»

Διαφωνιών συνέχεια στη Συμμαχία Πολιτών, μετά την προχθεσινή απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου να προκρίνει ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές τον Πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Λιλλήκα.
Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι κατά πόσον οι είκοσι θα συμμορφωθούν στην απόφαση της πλειοψηφίας ή εάν θα συνεχίσουν να εκφράζουν δημοσία τις διαφωνίες τους, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διευρύνουν την επιρροή τους και εσωκομματικά. Την ίδια ώρα, προσπάθεια της ηγεσίας είναι να απορροφηθούν όσο γίνεται ηπιότερα οι «κραδασμοί» των διαφωνιών, και το κόμμα να προχωρήσει ομαλά στην υλοποίηση των σχεδιασμών του.
Μιλώντας χθες στο Τρίτο του ΡΙΚ για την απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου του κόμματος και τις διαφωνίες στελεχών ο κ. Γιώργος Λιλλήκας επισήμανε ότι οι όποιες διαφωνίες είναι σεβαστές, ωστόσο σεβαστή πρέπει να γίνει και η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Συγκλήτου του κόμματος.
Σε παρατήρηση ότι αφήνει ανοικτό παράθυρο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι μέχρι τώρα ο ενδιάμεσος χώρος ουδέποτε κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο χωρίς τη συμβολή του ΑΚΕΛ, δείχνοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο στρατηγικής για τις προεδρικές εκλογές, διαφοροποιείται από άλλες δυνάμεις του Κέντρου, όπως το ΔΗΚΟ, που θεωρούν ότι ο ενδιάμεσος χώρος δεν πρέπει να προχωρήσει σε προγραμματικού χαρακτήρα συνεργασίες με τα δύο μεγάλα κόμματα.
Εμμένει ο Σίμος Αγγελίδης
Ωστόσο, μιλώντας, επίσης στο Τρίτο, ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Σίμος Αγγελίδης, ένα από τα στελέχη του κόμματος που διαφώνησαν με την απόφαση, ενέμεινε στην ορθότητα της θέσης του, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για διαδικαστικές διαφωνίες, αλλά για πολιτικές και επί της ουσίας διαφωνίες.
Ο ενδιάμεσος χώρος, υπέδειξε, πρέπει να κατέλθει με μια υποψηφιότητα, με αποκλειστικό στόχο την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποκλείεται και η επάνοδος στην εξουσία του ΑΚΕΛ, αφού, όπως ανέφερε, είναι συνυπεύθυνο για το τέλμα του Κυπριακού, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια παρέχει στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο εθνικό θέμα.
Δεν παραιτούνται
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», τα διαφωνούντα στελέχη δεν έχουν οιαδήποτε πρόθεση παραίτησης ή αποχώρησης από το κόμμα, αλλά θα παραμείνουν σθεναρά στη θέση τους, προσπαθώντας, με βάση τη θεσμική τους ιδιότητα, να πείσουν, τόσο την ηγεσία του Κινήματος όσο και τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, για την ορθότητα των απόψεών τους.
Θα συνεχίσουν, δε, να εκφράζουν την άποψή τους τόσο δημοσία όσο και στο εσωτερικό του κόμματος.
Μάλιστα, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένη πηγή προσκείμενη στα διαφωνούντα στελέχη, αφ’ ης στιγμής δεν υπάρχει ακόμα εξαγγελία υποψηφιότητας αλλά μόνον πρόκριση, είμαστε στην αφετηρία των διεργασιών που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.


«Και στόχος πρέπει να είναι ένας: η σύμπραξη όλων των δυνάμεων του Κέντρου γύρω από μια κοινή υποψηφιότητα, επί τη βάσει ενός συμφωνηθέντος προγραμματικού πλαισίου, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι προτού γίνουν οι συζητήσεις για τον κοινό υποψήφιο, θα πρέπει να συμφωνηθούν η στρατηγική και το προγραμματικό πλαίσιο. Ακολούθως, τόνισε, «θα πρέπει να μπουν επί τάπητος τα κριτήρια για τον υποψήφιο - ικανότητα, εμπειρία, εκλεξιμότητα, κ.λπ.». «Αυτό αποτελεί ύψιστη ευθύνη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, η οποία θα πρέπει να αναληφθεί μέσα από συλλογική προσπάθεια και διαχείριση.


Οι εκφρασθείσες διαφωνίες δεν αφορούν μόνον επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, αλλά αποσκοπούν στο να αποσταλεί το μήνυμα προς όλες τις δυνάμεις του Κέντρου, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος βηματισμός προς τις προεδρικές εκλογές, με στόχο την αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία. Υπό αυτήν την έννοια, όλα τα κόμματα και όλες οι ηγεσίες είναι συνυπεύθυνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Γιατί θα ήταν καταστροφικό ο ενδιάμεσος χώρος να πορευθεί προς τις προεδρικές εκλογές διασπασμένος».
Τα διαφωνούντα στελέχη θεωρούν, την ίδια ώρα, οξύμωρο, «να διαβουλεύεσαι με τα υπόλοιπα κόμματα, τους εν δυνάμει, δηλαδή, συμμάχους σου, και την ίδια ώρα να έχεις αποφασίσει για την υποψηφιότητα που θα στηρίξεις».
«Άλλος συσχετισμός» στη βάση
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι, ανάμεσα στα στελέχη που διαφωνούν, είναι σχεδόν ολόκληρη η ανώτατη πολιτική ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών - ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο εκπρόσωπος Τύπου και εις εκ των τριών βουλευτών», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συσχετισμός δυνάμεων που καταγράφεται στην απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου δεν αντικατοπτρίζεται και σε επίπεδο βάσης του κόμματος, όπου αρκετοί ψηφοφόροι διάκεινται ευμενώς προς τη θέση να υπάρξει κοινός υποψήφιος. «Άλλωστε», υπέδειξε, «η διαφορά σε επίπεδο εκλελεγμένων μελών του ανώτατου συλλογικού οργάνου ήταν πολύ μικρότερη τής επί του συνόλου».
Όσον αφορά το θέμα του αποκλεισμού οιασδήποτε προγραμματικής συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, επισήμανε ότι «πάγια θέση της Συμμαχίας είναι πως για την επικίνδυνη διολίσθηση στο Κυπριακό, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας, υπεύθυνοι είναι τόσο η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, όσο και το ΑΚΕΛ.


Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με μια πολιτική δύναμη, η οποία έχει καταστήσει σημαία της τη λύση ΔΔΟ, την ώρα που εμείς την απορρίπτουμε. Δεν αποκλείουμε, ωστόσο, την απεύθυνση προς τις αριστερές ψήφους στον β’ γύρο των εκλογών, σε μια εκλογική συμπόρευση για κυβερνητική αλλαγή. Και εδώ θα πρέπει να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις κομματικές ηγεσίες και στους ψηφοφόρους».
Τέλος, όσον αφορά την εξαγγελία υποψηφιότητας εκ μέρους του Γιώργου Λιλλήκα, επισήμανε ότι, καθώς η απόφαση η οποία έχει ληφθεί συνιστά «πρόκριση», θα πρέπει, αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ των κομμάτων του Κέντρου, το θέμα να έρθει στην Ανώτατη Σύγκλητο, η οποία να λάβει και την επικυρωτική, ή μη, απόφαση.
Τι διαμηνύει η ηγεσία
Την ίδια ώρα, από πλευράς ηγεσίας της Συμμαχίας, διαμηνύεται ότι οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν είναι αποδεκτές, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια στάση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την «υπονόμευση ή τον διχασμό» του κόμματος και, εν τοιαύτη περιπτώσει - παρότι δεν πρόκειται να εγερθεί θέμα διαγραφών -, «ο καθένας θα πρέπει να λάβει τις ευθύνες του».
Χαρτογραφώντας, δε, το μάγμα των διαφωνιών, διαπιστώνεται, όπως επισημαίνει κομματική πηγή, «ότι αυτές προέρχονται από πρώην στελέχη συγκεκριμένου πολιτικού χώρου (ΕΥΡΩΚΟ), πλην του Σίμου Αγγελίδη, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ», ενώ «δεν διαφαίνεται να συμμερίζεται η μεγάλη μάζα των στελεχών και των ψηφοφόρων της Συμμαχίας τούς εν λόγω προβληματισμούς».
Η αντίδραση των άλλων κομμάτων
Με ιδιαίτερο προβληματισμό άλλα και διάθεση αναμονής παρακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου τις εξελίξεις στη «Συμμαχία».
Παρότι διαμηνύουν ότι η απόφαση για υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα είναι σεβαστή, εν τούτοις εκφράζουν την άποψη ότι αυτή δεν κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αφού «προδιαμορφώνει το πλαίσιο των διαβουλεύσεων», «προδιαθέτοντας τη συνδιαβούλευση προς μια πλευρά».
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του ευρύτερου χώρου του Κέντρου, «ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να διαφανεί η προθυμία ή όχι του Γ. Λιλλήκα, να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σε ενδεχόμενο που τα υπόλοιπα κόμματα, προκρίνουν άλλον υποψήφιο, μετά τη διαβούλευση».
«Κλειδί» η στάση του ΑΚΕΛ
Έτσι κι αλλιώς, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα συνεχιστούν, επί τη βάσει ακόμη και «εναλλακτικών υποψηφιοτήτων», ενώ ως «κλειδί» θεωρείται η στάση του ΑΚΕΛ.
Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης επισήμως δεν έχει υπεισέλθει ακόμα στη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα, ενώ οριστικές αποφάσεις, όπως ανέφερε χθες ο Γ.Γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ενδεχομένως να ληφθούν τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Σε χθεσινές του δηλώσεις στο «Πρωτοσέλιδο» του «Sigma» ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «το ΑΚΕΛ δεν είναι δεδομένο για κανένα», ούτε πρόκειται να «συρθεί» από οιονδήποτε, στη βάση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Κάλεσε δε τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να συμπεριφερθούν με τον προσήκοντα σεβασμό προς το ΑΚΕΛ, καθώς αυτήν τη στιγμή, όπως υποστήριξε, «συμπεριφέρονται με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο». Η πολιτική δεν είναι αριθμητική ούτε άθροιση ποσοστών, τόνισε, διαμηνύοντας ότι το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του στη βάση πολιτικών θέσεων.
Αισιοδοξία
Αισιοδοξία πως η διαδικασία των επαφών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα καταλήξει σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και σε έναν κοινό υποψήφιο που θα νικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2018, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ θα συμπεριλάβει στις επαφές του και τη Συμμαχία Πολιτών.
Ανέφερε ακόμη πως το ΔΗΚΟ θα έχει συνάντηση με την ΕΔΕΚ την ερχόμενη Τετάρτη και θα επιδιώξει να έχει επαφές και με τα υπόλοιπα κόμματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ θα προτάξει δικό του όνομα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ έχει δικαίωμα όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να έχει άποψη.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης κάλεσε όλους «να μαζέψουν τα άλογά τους από την κούρσα των προεδρικών εκλογών 2018», σημειώνοντας ότι η έναρξη πρόωρης προεκλογικής εκστρατείας θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τόπο.