Κόμματα

Αφήνουν εκλογικά αποτυπώματα

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συζητούν σήμερα για το πρόσωπο που πρέπει να είναι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου
Τα ονόματα του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα στο τραπέζι της συνάντησης. Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Συμμαχία Πολιτών από τον Πρόεδρό της, με νέο γύρο επαφών με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του Κέντρου

Κώδικα συμφωνίας με φόντο τις προεδρικές εκλογές «υπογράφουν» αύριο και επίσημα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στις άτυπες συναντήσεις που έγιναν τόσο σε ανώτατο επίπεδο όσο και σε επίπεδο στελεχών, φάνηκε ότι τα δύο κόμματα μιλούν την ίδια γλώσσα. Οι δύο αρχηγοί έχουν ταύτιση απόψεων αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η επιλογή του υποψηφίου του ενδιάμεσου, ενώ, όπως φαίνεται, συμφωνούν και στα κριτήρια.
Η σημερινή συνάντηση έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Στην ατζέντα θα μπουν πιθανά ονόματα που μπορούν να αποτελέσουν τον εκλεκτό του ενδιάμεσου χώρου, τα κριτήρια που θα πρέπει να έχει ο «εκλεκτός», αλλά και μια ουσιαστική καταγραφή θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου όσο και το όνομα του Γιώργου Λιλλήκα θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για το ζήτημα της ονοματολογίας.
Τα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο υποψήφιος είναι:
· Το κριτήριο της εκλεξιμότητας
· Να είναι η υποψηφιότητα νικηφόρα
· Στο θέμα του Κυπριακού, να έχει ίδια θέση με αυτή των κομμάτων και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.
Ωστόσο, τα δύο κόμματα μπορεί να συναποφασίσουν κριτήρια και προϋποθέσεις, όμως δεν θα υποδείξουν στα υπόλοιπα κόμματα ότι «αυτός είναι και τέλος», αλλά θα συζητήσουν με στόχο να συναποφασίσουν μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα». Πάντως τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και στην ΕΔΕΚ υπάρχει αισιοδοξία πως η διαδικασία των επαφών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα καταλήξει σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και σε έναν κοινό υποψήφιο, που θα νικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2018.
Το «αγκάθι»
Σύμφωνα με πηγές από το ΔΗΚΟ, μπορεί η μονομερής κίνηση Λιλλήκα να δείξει τις προθέσεις του να προκάλεσε μια αρχική παγωμάρα δημιουργώντας εκνευρισμό, ωστόσο, όπως τόνισαν στη «Σημερινή», και «η Συμμαχία Πολιτών αποτελεί μέρος του ενδιάμεσου χώρου, που θα πρέπει να συνεργαστεί με φόντο τις Προεδρικές του 2018».
Όπως προκύπτει από τα δύο κόμματα, η τελική υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου δεν θα πάρει πολύ καιρό για να ανακοινωθεί, ενώ, όπως έχει πρώτη αναφέρει η «Σημερινή», πιθανότερη περίοδο ανακοίνωσης είναι τα μέσα Μαΐου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συνεδριακές υποχρεώσεις όλων των κομμάτων.
Πριν από λίγες ημέρες σε έκτακτη συνεδρίαση, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ έδωσε την εξουσιοδότηση στην ηγεσία του κόμματος να πραγματοποιήσει συζητήσεις ενόψει των Προεδρικών. Η εξουσιοδότηση, ωστόσο, αφορά μόνο στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Σε αυτή τη θέση συμφωνεί και η ΕΔΕΚ. Το μήνυμα, ότι υπάρχουν περισσότερα που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν, που έστειλε ο Γιώργος Λιλλήκας μετά τη συνάντησή του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το ποτήρι μπορεί κάποιος να το δει μισοάδειο ή μισογεμάτο.
Ο αποκλεισμός του ΑΚΕΛ από οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί παράλληλα το σημείο τριβής με τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει συζητήσεις με το κόμμα της αριστεράς.
Τον εμπιστεύονται... διαφωνώντας
Ενώ οι «4» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι) δείχνουν ότι προχωρούν πάνω στην ίδια ράγα του τρένου των προεδρικών εκλογών, κινήσεις σε διπλό ταμπλό ετοιμάζει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει νέα σειρά επαφών με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων του Κέντρου, με στόχο να δει τον τρόπο σκέψης τους στην υποψηφιότητά του και παράλληλα αν το όνομά του δεν «παίζει δυνατά» να κωδικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του.
Η αποφασιστικότητα του κ. Λιλλήκα, να δει και πάλι όλα τα κεντρώα κόμματα, αναμένεται να αποκλιμακώσει την κρίση που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή, με την απόφαση που λήφθηκε σε επίπεδο κόμματος αναφορικά με τη δική του υποψηφιότητα, αλλά και την τελική απόφαση που θα παρθεί.
Στελέχη των διαφωνούντων που μίλησαν στη «Σημερινή» υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να υπάρξει μία μόνο υποψηφιότητα στον ενδιάμεσο χώρο. Ωστόσο στο κρίσιμο ερώτημα, τι θα γίνει αν τελικώς έχουμε περισσότερες από μία, η απάντηση ήταν χαρακτηριστική: «Ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του».
Άλλωστε, το σημείο που έχει προκαλέσει τη ρήξη δεν είναι το πρόκριμα της υποψηφιότητας Λιλλήκα, αλλά το ότι η «τελική» απόφαση βρίσκεται μόνο στα χέρια του Προέδρου του Κινήματος. Πάντως πολλά θα κριθούν, αν στην εξίσωση της συζήτησης για τις Προεδρικές Εκλογές ο κ. Λιλλήκας προσθέσει επίσημα και το ΑΚΕΛ. Οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απρόβλεπτες.
Αν θέλουν, είμαστε ανοικτοί σε διάλογο
Την ίδια ώρα, ανοικτό σε διάλογο με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου εμφανίζεται το ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού, αναφορικά με το ποια θα είναι η συνδετική ουσία που θα έκανε το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, διευκρίνισε πως δεν θα έχει κανένα διάλογο με τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ. Με τα άλλα κόμματα, όπως είπε, αν το θέλουν μπορούν να έχουν διάλογο, χωρίς να σημαίνει ότι θα καταλήξουν σε συνεργασία.


Όσον αφορά τυχόν συνεργασίες, είπε πως θα πρέπει να υπάρχουν καθαρές πολιτικές συγκλίσεις και πως δεν θα είναι ευκαιριακές οι όποιες συνεργασίες θα στοχεύει το κόμμα του, ενώ τόνισε πως το Κυπριακό είναι ύψιστη πολιτική προτεραιότητα. «Ας μη βιάζονται κάποιοι να μας κρίνουν και να μας κατηγορούν ότι θα απεμπολήσουμε τις θέσεις μας στο Κυπριακό για να πετύχουμε συνεργασίες», είπε και συνέστησε υπομονή μέχρι την τελική απόφαση του κόμματος.
Ο κ. Κυπριανού απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στήριξης υποψηφίου του ΔΗΣΥ και σημείωσε πως ενοχλεί το ΑΚΕΛ η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να «κομματικοποιήσει ολόκληρο το κράτος», όπως είπε. «Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά και έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα του τι έκαναν στις μετακινήσεις στην Αστυνομία, και αναμένω ακόμα απάντηση και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που να τεκμηριώνει τα όσα έχουν κάνει», είπε. Παράλληλα, ανέφερε πως και στο Κυπριακό έχουν διαφωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως προς τον τρόπο διαχείρισης μερικών ζητημάτων, οι οποίες προκαλούν ζημιά.


Μας προσβάλλει το ΑΚΕΛ
Την έντονη αποδοκιμασία της Πινδάρου προκάλεσαν οι αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «μπορεί να απαξιούμε να σχολιάσουμε, αλλά απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα δείγματα μετωπικής αντιπαράθεσης και πόλωσης που εκφράστηκαν στη σημερινή διάσκεψη του ΑΚΕΛ και την προσβλητική αναφορά στον «κόσμο του ΔΗΣΥ», που «είναι και του ΕΛΑΜ».


Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να προσεγγίζει το ορόσημο των εκλογών του επόμενου χρόνου όπως κρίνει καλύτερα. Κάποιοι κάνουν προεκλογικό είτε με τη μορφή της αναζήτησης ή του ανταγωνισμού υποψηφίων είτε (και) με πολιτικές τοποθετήσεις».
Πυρά είχαμε και από το ΕΛΑΜ, με τον εκπρόσωπο Τύπου να υποστηρίζει ότι «η άνοδος του ΕΛΑΜ προκαλεί αναστάτωση στο ΑΚΕΛ». Ο Γεάδης Γεάδη είπε ότι «εμμονή έχει κυριεύσει τον Άντρο Κυπριανού, αφού κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης έστρεψε τα πυρά του και κατά του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), μιλώντας απαξιωτικά κατά των ψηφοφόρων και υποστηρικτών μας. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θέλει να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι οι δεκατρείς χιλιάδες και πλέον ψηφοφόροι, που μας χάρισαν ψήφο εμπιστοσύνης, προέρχονται από όλα τα πολιτικά κόμματα, μεταξύ αυτών και του ιδίου του ΑΚΕΛ».
Ο κ. Γεάδη είπε, επίσης, ότι «έχει προκαλέσει πανικό και αναστάτωση η ραγδαία άνοδος που συνεχίζει να παρουσιάζει το Κίνημά μας, αρκετούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, γι’ αυτό κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μίασμα της κοινωνίας όσους μας στηρίζουν. Δυστυχώς γι’ αυτούς, με τέτοιες αντιλήψεις, εμείς θα είμαστε το αύριο και αυτοί το χθες».