Κόμματα

Παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων

ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ συμφώνησαν σε υπογραφή κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις Προεδρικές
Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγγειλαν συναντήσεις με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, περιλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών

Τις περαιτέρω διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη βάση μιας κοινής υποψηφιότητας δρομολογεί η χθεσινή συνάντηση των Προέδρων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών των δύο κομμάτων, ενόψει των Προεδρικών του 2018.


Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων τόσο όσον αφορά τους στόχους όσο και όσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε ο χώρος του Κέντρου να κατέλθει αρραγής στην εκλογική μάχη του ερχόμενου Φεβρουαρίου και με μια υποψηφιότητα νίκης.
Τα δύο κόμματα έχουν πλήρη συναντίληψη αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνει η επιλογή του υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συμφωνούν και στα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να γίνει η επιλογή.
Διερεύνηση προοπτικών
Στο πλαίσιο αυτό, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία διερεύνησης των προοπτικών που υπάρχουν, ούτως ώστε τα πέντε κόμματα του Κέντρου να προχωρήσουν σε υπογραφή κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και να συμφωνήσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να έχει ο κοινός υποψήφιος.
Μια κοινή απόφαση, η οποία θα καθορίζει και θα διαμορφώνει, κατ’ αρχήν, το πλαίσιο εντός του οποίου θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τις Προεδρικές, και το οποίο θα είναι «δεσμευτικό» για όλους τους εμπλεκομένους. Με αυτόν τον τρόπο, τα δύο κόμματα επιζητούν, αφενός, να φέρουν και τις υπόλοιπες δυνάμεις του Κέντρου στο τραπέζι μιας ανοικτής συζήτησης, χωρίς «κλειστά χαρτιά», για τις προεδρικές εκλογές, και, αφετέρου, να θέσουν, ipso facto, «περιορισμούς δράσης» στις όποιες κινήσεις του Γιώργου Λιλλήκα.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις προθέσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, οι δύο αρχηγοί ξεκαθάρισαν ότι δεν αποκλείουν κανέναν, αλλά δεν συζητούν για συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς κατάληξη σε κοινή απόφαση για συνεργασία των δυνάμεων του Κέντρου και χωρίς συμφωνία επί των κριτηρίων για τον κοινό υποψήφιο.
«Εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία, που θα είναι με σωστό ύφος, διαφάνεια και με γνώμονα να επιτύχει αυτή η προσπάθεια», σημείωσε ο Μ. Σιζόπουλος.
Επιβεβαίωσαν τη σύμπλευση
Επί της ουσίας, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κέντρου επιβεβαίωσαν τη σύμπλευσή τους στο θέμα των προεδρικών εκλογών, αφού παρασκηνιακώς έχουν διαμορφώσει από καιρού τις κοινές συνισταμένες, ενώ με τη χθεσινή συμφωνία επιχειρούν να εδραιώσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ενδιάμεσο χώρο, ενόψει των διεργασιών που θα επακολουθήσουν.
Δίνοντας το στίγμα της εκτυλισσόμενης πρωτοβουλίας, ο Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, της Συμμαχίας Πολιτών συμπεριλαμβανομένης, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης και των πέντε κομμάτων.
Απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση
Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ανέφεραν ότι στόχος της προσπάθειάς τους είναι η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και μια υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, η οποία θα έχει επιτυχία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ενημέρωσαν την ΕΔΕΚ για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές και αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα.
«Συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.
«Πρέπει να πετύχει η συνεργασία και να δοθεί μια εναλλακτική επιλογή στον λαό», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως με την ΕΔΕΚ τούς ενώνουν πολλά εδώ και τέσσερεις δεκαετίες και κοινοί προβληματισμοί και όραμα για το μέλλον.
«Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι καθήκον των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν, να συνεργαστούν σε αυτό το κοινό όραμα», τόνισε.
Πολιτική απόφαση πρώτα
Από πλευράς του ο Μ. Σιζόπουλος είπε ότι συμφωνεί με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν μια πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και να καθορίσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος για να έχει προοπτική επιτυχίας η συνεργασία αυτή.
Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική απόφαση να καθοριστούν τα κριτήρια και μετά να καταλήξουν στον υποψήφιο.
Η ΔΔΟ
Σε ερώτηση, εξάλλου, για τις θέσεις ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εάν αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη συνεργασία τους, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού και στο παρελθόν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές προγραμματικές θέσεις ακόμη και σε προεδρικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό.
«Για εμάς πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες», είπε, προσθέτοντας ότι «πολλά από τα ζητήματα για τα οποία έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν διαφωνίες με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, που στηρίζει τη διαχείριση αυτή του Κυπριακού, δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ομοσπονδία».
Διερωτήθηκε, επιπρόσθετα, τι σχέση έχουν οι έποικοι με την ομοσπονδία, ή οι 4 ελευθερίες των Τούρκων, ή η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων με την ομοσπονδία.
Σε ερώτηση, εάν το ΔΗΚΟ θα αποκηρύξει τη ΔΔΟ για τη συνεργασία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα «αποκηρύσσει την αποτυχημένη πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε ένα ακήρυχτο αδιέξοδο».
Υπενθυμίζοντας το πολιτικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη το 2013 «που συνομολόγησε με το ΕΥΡΩΚΟ, που επίσης διαφωνούσε με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», είπε ότι «ελπίζουμε να βρούμε και εμείς μέσα από τις δικές μας διαβουλεύσεις το σωστό λεκτικό για να σεβαστούμε από τη μια τις διαφορετικές προσεγγίσεις άλλων κομμάτων, αλλά και αναδιατυπώνουμε κοινούς στόχους όσον αφορά το Κυπριακό».
«Διαφωνούμε με τις υποχωρήσεις»
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τις «δικές τους υποχωρήσεις σε όλα αυτά τα θέματα» και συμφωνεί με τους προβληματισμούς της ηγεσίας της ΕΔΕΚ αλλά και άλλων, «και θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα που έχουν κοινούς προβληματισμούς με εμάς».
Ο κ. Σιζόπουλος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι αποστερούμαστε του δικαιώματος να διερευνήσουμε τη δυνατότητα της συνεργασίας», σημειώνοντας ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ν. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος ή σε πρώτο στάδιο ποια θα είναι τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην επιλογή του υποψηφίου.
«Ελπίζουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ό,τι αφορά και μια κοινή πολιτική απόφαση για τη στόχευση αυτής της συνεργασίας. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη σε κανέναν. Επιδιώκουμε συνεργασία», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.