Η ανεξαρτησία της Σκοτίας

Η Πρώτη Υπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον επιβεβαίωσε στις 13 Μαρτίου 2017 το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η Σκοτία θα ζητήσει έγκριση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο για διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το νέο αυτό δημοψήφισμα για τη Σκοτία επιδιώκεται να διεξαχθεί μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, χρονικό διάστημα που συμπίπτει με την εκτιμώμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την οικογένεια των 28.
Η απόφαση για ένα νέο δημοψήφισμα αιτιολογήθηκε από την κα. Στέρτζον στη βάση της προστασίας των συμφερόντων της Σκοτίας ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πρώτη Υπουργός της Σκοτίας αναμένεται να ζητήσει από το Σκοτσέζικο Κοινοβούλιο την έγκριση εντολής κάτω από το Άρθρο 30 του Νόμου περί Σκοτίας του 1998 από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει την εντολή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για να έχει νομιμοποίηση. Το πρώτο στάδιο - αυτό της απόφασης του Σκοτσέζικου Κοινοβουλίου στο Holyrood - θεωρείται εύκολο, αφού υπάρχει πλειοψηφία εκεί για την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης από το SNP και το κόμμα των Πρασίνων.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο κατά πόσον το Βρετανικό Κοινοβούλιο, που έχει την αρμοδιότητα έγκρισης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα εγκρίνει ή όχι το αίτημα του Holyrood. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε ήδη ότι ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και διχόνοια για το μέλλον της Σκοτίας, ξεκαθαρίζοντας, ουσιαστικά, την αντίδρασή της στη δήλωση της Πρώτης Υπουργού της Σκοτίας.
Στο δημοψήφισμα για το Brexit, οι Σκοτσέζοι υπερψήφισαν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 62% (38% ήταν υπέρ της εξόδου), την ίδια στιγμή που το τελικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα ήταν 52% υπέρ της εξόδου και 48% εναντίον. Είναι προφανές, εκ τούτου, ότι η Σκοτία, όπως άλλωστε έχει λεχθεί πολλάκις, προτιμά την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να επικαλεστεί επίσημα το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έξοδο της χώρας από την Ένωση.
Ως συνάγεται εκ των ανωτέρω, η μετά του Brexit εποχή άρχισε ήδη να αφήνει τα σημάδια της, δημιουργώντας τα πρώτα προβλήματα που η Κυβέρνηση της χώρας καλείται πλέον να αντιμετωπίσει. Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και έντονες, προσθέτοντας στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα που επικρατεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Η πρώτη κίνηση στη σκακιέρα του μέλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα έχει ήδη γίνει. Αναμένονται, πλέον, οι επόμενες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας