Κόμματα

Η «Αλληλεγγύη» εκλέγει αύριο τη νέα της ηγεσία

Το Κίνημα προχωρεί στο σημαντικότερο βήμα για ολοκλήρωση του προφίλ του

Το Κίνημα που μετρά δεκατέσσερεις μήνες ζωής θα συνεχίσει να έχει στο πηδάλιό του την Ελένη Θεοχάρους, ενώ για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου υπάρχουν τέσσερεις υποψήφιοι και για τις τρεις θέσεις των Αντιπροέδρων υπέβαλαν υποψηφιότητα πέντε άτομα
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθοριστεί η συνάντηση με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, και δεν αποκλείεται η συνάντηση με τα δύο προαναφερθέντα κόμματα να γίνει ταυτόχρονα, ένεκα της συνταύτισης των θέσεών τους
Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί το όνομα της Ελένης Θεοχάρους ως το άτομο που μπορεί να αποτελέσει τον κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η στήριξη οποιασδήποτε άλλης υποψηφιότητας
Δεκατέσσερεις μήνες μετά την ίδρυσή του και έναν χρόνο μετά τη συνένωσή του με το ΕΥΡΩΚΟ, το Κίνημα Αλληλεγγύη ολοκληρώνει αύριο τη σύνθεσή του, με τις εκλογές ανάδειξης της ηγετικής του πυραμίδας. Κατά την αυριανή διαδικασία θα εκλεγούν οι Πρόεδρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος και οι τρεις Αντιπρόεδροι. Σημειώνεται πως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κινήματος πέραν των προαναφερθέντων συμμετέχουν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Γιωργάλλας, που είναι ο τρίτος στην ιεραρχία, όλοι οι Βουλευτές και πρώην Βουλευτές του Κινήματος, ο Κεντρικός Οργανωτικός, ο Εκπρόσωπος Τύπου και ο Διευθυντής του κόμματος.


Συμμετέχουν, επίσης, οι επικεφαλής των οργανώσεων του Κινήματος, δηλαδή της Νεολαίας, της Γυναικείας Οργάνωσης και του Ευρωαγροτικού. Με βάση τον προγραμματισμό, στις 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν τα Καταστατικά Συνέδρια για τη Γυναικεία Οργάνωση και την Οργάνωση Νεολαίας, με την προκήρυξη και των εκλογών γι’ αυτές τις Οργανώσεις, ενώ μέσα στον Μάιο θα πραγματοποιηθούν όλα τα Επαρχιακά Συνέδρια για ανάδειξη των επαρχιακών ηγεσιών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή διοικούνται από προσωρινές επαρχιακές επιτροπές. Ταυτόχρονα, από την επομένη των εκλογικών διαδικασιών θα συσταθούν περιφερειακές επιτροπές.
Οι αυριανές εκλογές


Σε ό,τι αφορά τις αυριανές εκλογές για ανάδειξη των αξιωματούχων, σημειώνεται πως οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 5.00 μ.μ., ενώ τα 4.700 μέλη του Κινήματος θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στα κάτωθι Επαρχιακά Γραφεία του Κινήματος:


1. Κεντρικά Γραφεία (Αθαλάσσας 60, 2023 Στρόβολος).


2. Επαρχιακά Γραφεία Λεμεσού (Θεσσαλονίκης 34, 3025 Λεμεσός).


3. Επαρχιακά Γραφεία Πάφου (Νικολάου Νικολαΐδη 1, Διαμέρισμα 202, 8010 Πάφος).


4. Επαρχιακά Γραφεία Λάρνακας (Αγίου Γεωργίου Μακρή 64, Πολυκ. Άννα Μαρία Λένα, 6037 Λάρνακα).


Όπως υπολογίζεται, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 19 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων σε όλες τις επαρχίες (Αποτελέσματα μέχρι τις 7-7.30 μ.μ.). Δικαίωμα ψήφου έχουν 4.700 άτομα μέλη του Κινήματος, περιλαμβανομένων και των μελών του ΕΥΡΩΚΟ που έγιναν απευθείας μέλη του Κινήματος μετά τη συνένωση του Κόμματος με την Αλληλεγγύη. Όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να προσκομίσουν δελτίο ταυτότητας ή άλλο έγγραφο του κράτους, με το οποίο να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.
Οι υποψήφιοι


Υπενθυμίζεται πως για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος, υποψηφιότητα υπέβαλε μόνο η νυν Πρόεδρος, Δρ Ελένη Θεοχάρους και συνεπώς παραμένει Πρόεδρος της «Αλληλεγγύης». Για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, υποψηφιότητα υπέβαλαν οι: Καρεκλάς Κωνσταντίνος, πατήρ Μπαρούτης Παναγιώτης, Μπαρρής Κυριάκος και Παλλήκαρος Πόλυς, ενώ για τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων, υποψηφιότητες υπέβαλαν οι: Βιολάρης Ιωάννης, Ιωάννου Ελλάδα, Παπαπαύλου Αντρέας, Τσαγγαρίδης Κώστας και Χριστοφόρου Κωστάκης. Σημειώνεται πως για τις θέσεις των Αντιπροέδρων τα μέλη θα πρέπει να επιλέξουν και να ψηφίσουν δύο ή τρεις από τους υποψηφίους, αφού σε περίπτωση μονοσταυρίας το ψηφοδέλτιο θα θεωρείται άκυρο, βάσει και του Καταστατικού του Κινήματος.
Εντατικοποιούνται οι επαφές για τις Προεδρικές


Εξάλλου, από Δευτέρας το Κίνημα θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις επαφές του ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2018. Εντός της βδομάδας αναμένεται να καθοριστεί η συνάντηση με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, και δεν αποκλείεται η συνάντηση με τα δύο προαναφερθέντα κόμματα να γίνει ταυτόχρονα, ένεκα της συνταύτισης των θέσεών τους για την ανάγκη ο ενδιάμεσος χώρος να πάει στις Προεδρικές με έναν και κοινό υποψήφιο. Ακολούθως στον διάλογο θα ενταχθεί και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ενώ στόχος του Κινήματος είναι η συμφωνία και με τη Συμμαχία Πολιτών, με την οποία θα γίνει προσπάθεια για καθορισμό συνάντησης το συντομότερο.


Καλά πληροφορημένη πηγή του Κινήματος, πάντως, ανέφερε στη «Σ» ότι στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί το όνομα της Προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους ως το άτομο που μπορεί να αποτελέσει τον κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η στήριξη οποιασδήποτε άλλης υποψηφιότητας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν επί τάπητος για συζήτηση όλα τα ονόματα των αρχηγών και των πέντε κομμάτων και όποιο από αυτά λάβει τη μεγαλύτερη στήριξη, τότε αυτό το πρόσωπο θα αποτελέσει και τον υποψήφιο του κέντρου.
Θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος


Στην «Αλληλεγγύη», όπως και σε όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, άλλωστε, θεωρείται σίγουρο ότι εάν κατέλθουν όλοι μαζί με έναν υποψήφιο, αυτός ο υποψήφιος θα είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα είναι δύσκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο υποψήφιος του κέντρου δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.


Ωστόσο, εάν όλα τα κόμματα συνασπιστούν, τότε θεωρείται σίγουρο ότι ο υποψήφιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Για τον λόγο αυτό και σε σχέση με τη Συμμαχία Πολιτών υπάρχει η πεποίθηση ότι τελικά θα συνεργαστεί με τον ενδιάμεσο χώρο και δεν θα επιχειρήσει να κατέλθει μόνη της, για τη λεγόμενη τιμή των όπλων. Αυτό είναι κάτι, βέβαια, που ανέφερε και πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.