Η ιστορία των προεδρικών εκλογών

Η ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο αρχίζει από το 1959, όταν αντίπαλοι ήταν τότε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Ιωάννης Κληρίδης. Νικητής και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύεται ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εξασφάλισε το 66% των ψήφων έναντι 33% του Ιωάννη Κληρίδη. Οι δεύτερες προεδρικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 1965.


Ωστόσο, είχαν αναβληθεί λόγω των σοβαρών διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίζει παράταση της θητείας του Προέδρου Μακαρίου για τρία χρόνια. Οι επόμενες εκλογές έλαβαν χώρα τον Φεβρουαρίου του 1968, όπου στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης βρέθηκε το θέμα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Υποψήφιοι ήταν και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος καθώς και ο ψυχίατρος Τάκης Ευδόκας, ο οποίος κατήλθε ως υποστηρικτής της Ένωσης. Νικητής και πάλι ο Μακάριος, ο οποίος συγκέντρωσε το 96% των ψήφων έναντι 4% του Τάκη Ευδόκα.


Η αναμέτρηση του 1973 δεν διενεργήθηκε ποτέ, καθώς μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο οποίος και επανεκλέγεται για τρίτη συνεχή θητεία και παραμένει στην προεδρία μέχρι τον θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977. Μετά τον θάνατο του Μακαρίου, σε αναπληρωματική εκλογή που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1977, την προεδρία αναλαμβάνει ο μέχρι τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού. Ο Σπύρος Κυπριανού εκλέγεται χωρίς ψηφοφορία, αφού ήταν ο μόνος υποψήφιος που υπέβαλε υποψηφιότητα.


Η εκλογή αυτή κάλυψε το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας μέχρι τον Φεβρουάριο του 1978. Το 1978 ο Σπύρος Κυπριανού εκλέγεται και πάλι Πρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο μέχρι και το 1983, ενώ το 1983 κερδίζει και πάλι τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 56% των ψήφων έναντι 34% του Γλαύκου Κληρίδη. Το 1988 η αναμέτρηση κρίνεται σε 2 γύρους με ανθυποψήφιους τους Γιώργο Βασιλείου και Γλαύκο Κληρίδη.


Νικητής ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος υπερισχύει με ποσοστό 51,5% έναντι 48,5% του Γλαύκου Κληρίδη. Το 1993 και πάλι στο 2ο γύρο των εκλογών την αναμέτρηση κερδίζει ο Γλαύκος Κληρίδης με ποσοστό 50,5%, έναντι 49,5% που εξασφάλισε ο Γιώργος Βασιλείου. Το 1988 ο Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει και πάλι και εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, εξασφαλίζοντας το 51% έναντι του Γιώργου Ιακώβου ο οποίος λαμβάνει το 49% των ψήφων.


Με τη σύσταση τότε της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, η εκλογική αναμέτρηση του 2003 βγάζει νικητή από τον πρώτο γύρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν και ο πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2008, έξι μήνες πριν από τις τότε Προεδρικές, το ΑΚΕΛ αποχωρεί από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου πυροβολώντας, διεκδικεί και κερδίζει την προεδρία με τον τότε Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.


H εκλογή κρίθηκε στον 2ο γύρο όπου ο Δημήτρης Χριστόφιας υπερίσχυσε του Ιωάννη Κασουλίδη του ΔΗΣΥ. Στις προεδρικές του 2013 Πρόεδρος εξελέγην ο Νίκος Αναστασιάδης, σε μια μάχη η οποία κρίθηκε και πάλι στον 2ο γύρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε τότε ποσοστό 57.5% έναντι 42.5% του Σταύρου Μαλά, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.


ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής στο
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου