Συνεντεύξεις

Η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά πιστεύει στον άνθρωπο

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ μιλάει για τον εαυτό της

Τα πρώτα χρόνια, οι σπουδές στο εξωτερικό, η εμπλοκή με την πολιτική και τα γυναικεία κινήματα, η πίστη στον άνθρωπο και η αγάπη προς την οικογένεια.
«Ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες που έχω διδαχτεί στη ζωή μου; Την εντιμότητα και τη σεμνότητα θεωρώ σημαντικότερες αξίες και αυτές προσπαθώ να ακολουθώ»


«Η αποστροφή από τα κοινά και την εμπλοκή με την πολιτική επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους ίδιους τους πολίτες»
Γεννήθηκα στο Αυγόρου, στις 18 Ιουλίου 1954. Εκεί έζησα και όλο το χρονικό διάστημα της παιδικής μου ζωής. Τα παιδικά μου χρόνια δεν ήταν διαφορετικά από κάθε παιδιού εκείνης της περιόδου. Τα πρωινά στο σχολείο και μετά βοηθούσαμε τους γονείς μας στη δουλειά. Φοίτησα στο Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου και μετά στο Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου.


Η εισβολή του 1974 με βρήκε εκτός Κύπρου. Εκείνο το καλοκαίρι βρισκόμουν στην Αγγλία. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, οι δικές μου εμπειρίες να μη συγκρίνονται με αυτές όσων έζησαν εκείνη την περίοδο στο νησί. Βέβαια, όλοι οι Κύπριοι, είτε βρίσκονταν στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, ήταν ήδη ανήσυχοι γιατί είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και όλοι αντιλαμβανόμασταν ότι η Τουρκία είχε βρει την αφορμή που έψαχνε για χρόνια.


Αντιλαμβάνεστε την αγωνία που είχαμε μέχρι να μάθουμε νέα για την Κύπρο, κι εγώ ιδιαίτερα για την τύχη του πατέρα μου, που γνώριζα ότι ήταν ήδη κυνηγημένος από τους πραξικοπηματίες, αλλά και για τα αδέρφια μου, που είχαν βρεθεί στον πόλεμο. Τις επόμενες μέρες η κυπριακή παροικία στη Βρετανία ξεχύθηκε στους δρόμους και, μέσα από μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις, προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε για το έγκλημα που είχε συντελεστεί εις βάρος της Κύπρου.
Σπουδές στην Αγγλία


Σπούδασα, λοιπόν, στην Αγγλία. Λέτε ότι οι σπουδές στην Αγγλία για μια κοπέλα δεν ήταν και το πιο σύνηθες πράγμα εκείνη την εποχή. Ήταν περίπου εκείνη η περίοδος που οι γυναίκες ξεκίνησαν σε μεγαλύτερους αριθμούς να προσανατολίζονται προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βήμα στο βήμα η γυναίκα της Κύπρου είχε καταφέρει να δείξει ότι ο προορισμός σε αυτόν τον κόσμο δεν ήταν στο σπίτι να μεγαλώνει τα παιδιά αλλά μπορούσε ισάξια και ισότιμα με τους άντρες να σπουδάσει, να λάβει επιστημονική κατάρτιση και να προσφέρει.
Η εμπλοκή με την πολιτική


Ρωτάτε για την εμπλοκή μου με την πολιτική. Η αντίληψη ότι η πολιτική και η εμπλοκή με την πολιτική περιορίζεται μόνο στα δημόσια αξιώματα είναι σε ένα βαθμό λανθασμένη. Πολιτική υπάρχει και εκτός της Βουλής, της Κυβέρνησης και των εκλογικών διαδικασιών.


Η πολιτική αφορά στη δράση, την εμπλοκή και τις θέσεις γύρω από το σύνολο όσων συμβαίνουν στην κοινωνία, στην οικονομία, στους θεσμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που λέμε ότι η απαξίωση της πολιτικής μπορεί στα αρχικά στάδια να επηρεάζει τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας η αποστροφή από τα κοινά και την εμπλοκή με την πολιτική επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους ίδιους τους πολίτες.
Όσον αφορά τα δικά μου βιώματα, μπορώ να σας πω ότι η εμπλοκή μου στα κοινά μέσα από το λαϊκό κίνημα, το μαθητικό κίνημα της ΠΕΟΜ, την ΕΔΟΝ, την ΠΟΓΟ, το ΑΚΕΛ, τους πολιτιστικούς συλλόγους της κοινότητάς μου δημιουργούσαν κατάλληλες και ιδανικές συνθήκες για μια γυναίκα.
Θέματα προσφύγων


Τι σημαίνει για εμένα η εμπλοκή μου με θέματα προσφύγων; Είναι πραγματικότητα ότι η εμπλοκή με τα ζητήματα που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο, τους αγνοούμενους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους και τους παθόντες της Κύπρου δημιουργεί έντονα συναισθήματα.


Δημιουργεί παράλληλα και σημαντική ευθύνη εφόσον πρέπει να παρακολουθούνται ζητήματα, όπως η πορεία των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, που αφορούν το δράμα και την αγωνία εκατοντάδων οικογενειών στην Κύπρο.


Εάν όμως έπρεπε να ξεχωρίσω ένα ζήτημα, θα ήταν το θέμα που αναδείξαμε σχετικά με μιαν από τις πιο δραματικές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας του 1974, τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών από τον τουρκικό στρατό εισβολής. Το γεγονός ότι είχα πρωτοστατήσει στην ανακίνηση του θέματος με έφερε σε επαφή με αρκετές γυναίκες. Οι μαρτυρίες, συγκλονιστικές, και το βίωμα αυτό τις ακολουθεί από τότε.
Η υπεράσπιση της γυναίκας


Ναι, είμαι Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών. Το κάθε Γυναικείο Κίνημα στη χώρα του διαμορφώνει τον αγώνα του στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα και έτσι διαμορφώνει και τη μορφή του αγώνα που δίνει.


Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες τίθεται ως προτεραιότητα να καταργηθούν οι νόμοι που στερούν από τις γυναίκες την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε άλλες χώρες στέκονται απέναντι από πολιτικές που πλήττουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, σε άλλες οι γυναίκες αγωνίζονται ώστε να τερματιστούν πρακτικές όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων κ.ο.κ. Ανάμεσα σε όλα αυτά οι προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις απ' όλον τον κόσμο βρίσκουμε ως κοινό σημείο τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισοτιμίας.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ίσως η σύγκριση της θέσης και των δικαιωμάτων της γυναίκας σήμερα με τη δεκαετία του ‘60, δημιουργεί την αίσθηση της ικανοποίησης. Τα πράγματα όμως απέχουν πολύ από το να δηλώνουμε ικανοποιημένες. Συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου η Κυβέρνηση κλείνει δομές όπως γηροκομεία και στέγες ηλικιωμένων που λειτουργούν υποβοηθητικά για τις γυναίκες. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών συνεχίζει να βρίσκεται στο 16% στην Κύπρο. Η γυναίκα συνεχίζει να είναι ευάλωτη απέναντι στη βία τόσο μέσα όσο και έξω από την οικογένεια.
Αξίες


Ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες που έχω διδαχτεί στη ζωή μου; Την εντιμότητα και τη σεμνότητα θεωρώ σημαντικότερες αξίες και αυτές προσπαθώ να ακολουθώ.
Η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου ήταν ασφαλώς η γέννηση των παιδιών μου. Ρωτάτε για μεγάλα διλήμματα. Μεγάλα διλήμματα δεν είχα στη ζωή μου, θα πρέπει να σας πω. Καθημερινά μικρά διλήμματα στην πολιτική ζωή υπάρχουν βέβαια συνεχώς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε.
«Καλύτερα να μιλήσετε με άλλους...»


Σας κάνει, βλέπω, εντύπωση που δεν βρίσκετε υλικό για την προσωπική μου ζωή στο διαδίκτυο. Είναι λογικό. Είναι αλήθεια ότι αποφεύγω συνεντεύξεις που να αφορούν την προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αν πιστεύω στον Θεό; Πιστεύω στον άνθρωπο.
Για κλείσιμο ζητάτε να σας δώσω τρεις λέξεις που να με χαρακτηρίζουν. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μιλήσετε με άλλους. Αυτό θα είχε κάποιο ενδιαφέρον.