Κόμματα

Το Κέντρο θα επανεκλέξει τον Νίκο Αναστασιάδη;

Διάσπαση και προσωπικές ατζέντες ενισχύουν τις προοπτικές του Προέδρου

Κεντρώος Πρόεδρος εφόσον ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιτύχει είσοδο στον δεύτερο γύρο - Το ΑΚΕΛ, ο πιο αδύνατος κρίκος των Προεδρικών
Οι «αυτοπυρποληθέντες» και οι «μυστήριοι» με τα κλειστά χαρτιά...
Είναι γνωστό το φιάσκο, στο οποίο κατέληξαν το 2012 οι προσπάθειες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για κοινή κάθοδο στις προεδρικές εκλογές. Στην πραγματικότητα, εκείνο το φιάσκο οδήγησε στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Κεντρώος χώρος είναι που εξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη πρόεδρο, συνεργούντων, βεβαίως, και των εγκληματικών λαθών που διέπραξε η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζουμε ότι στη θλιβερή, τότε, σύναξη των κεντρώων δυνάμεων, όλοι το τελευταίο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους ήταν να επιλέξουν έναν κοινό υποψήφιο. Στάχτη στα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων ήταν η σύναξη.


Πίσω από το μυαλό των περισσοτέρων πρυτάνευαν οι προσωπικές ατζέντες και το γινάτι να επιβάλουν τους εαυτούς τους ή τους δικούς τους ανθρώπους, ως μόνους υποψηφίους. Με αποτέλεσμα τελικά, οι μεν να υπονομεύουν τις προτεινόμενες υποψηφιότητες των δε, να μην υπάρξει αποτέλεσμα και ο καθένας να πάρει τον δρόμο που ευθύς εξαρχής είχε τεθεί σαν στόχος.


Αποτέλεσμα ήταν ο μεν Μάριος Καρογιάν και η πλειοψηφία της τότε ηγετικής ομάδας του ΔΗΚΟ να στηρίξει υποψηφιότητα Αναστασιάδη, ο Δημήτρης Συλλούρης, ως ηγέτης του ΕΥΡΩΚΟ, να πράξει το ίδιο και ο Γιώργος Λιλλήκας να κατέλθει ως υποψήφιος του... εαυτού του και της ΕΔΕΚ.


Τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι καλύτερα και για τις προοπτικές του 2018 και το ενδεχόμενο ο Κεντρώος χώρος με τη διάσπασή του να αποβεί και πάλι ο καταλυτικός παράγοντας για την επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη δεν αποκλείεται. Ήδη ο Γιώργος Λιλλήκας, χωρίς καν να αναμένει την πραγματοποίηση μίας σύσκεψης των ηγετών του Κεντρώου χώρου για τον συντονισμό των προσπαθειών προς μία συνεργασία με κοινό υποψήφιο, έσπευσε να εξαγγείλει υποψηφιότητα, με το επιχείρημα ότι αποτελεί τη μόνη υποψηφιότητα, η οποία μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών από καιρό είχε αποφασίσει -και δεν το απέκρυβε- ότι επεδίωκε μία μορφή αποστασιοποίησης από τον υπόλοιπο Κεντρώο χώρο. Άρθρωνε έναν πιο ήπιο πολιτικό λόγο, θέλοντας να δείξει πως δεν συμμερίζεται και δεν συμφωνεί με τις σκληρές απορριπτικές θέσεις των υπολοίπων, έναν λόγο, ο οποίος πιθανώς να πίστευε ο Γ. Λιλλήκας ότι θα είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και ιδιαίτερα μέσα στο ΑΚΕΛ. Διαφοροποιήθηκε στη Γενεύη από τη θέση των υπολοίπων ηγετών του χώρου να μη συνοδεύσουν τον Νίκο Αναστασιάδη στη δεξίωση και αποφάσισε να πάει.


Η Συμμαχία Πολιτών αποφάσισε να απόσχει από τη σύσκεψη στελεχών των υπολοίπων κομμάτων, ενώ σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες, ο Λιλλήκας προτιμούσε στη Γενεύη να περνά τον περισσότερο χρόνο και να διαβουλεύεται με τον Άντρο Κυπριανού, παρά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Σιζόπουλο, τη Θεοχάρους και τον Περδίκη. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να στήσει γέφυρες με το ΑΚΕΛ και να ενισχύσει τις προοπτικές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του. Ούτε καν αποκλείει συνεργασία με το ΑΚΕΛ...
Αναστασιάδης-Νικόλας


Η διάσπαση του Κεντρώου χώρου προσθέτει προοπτικές επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη. Κάποιοι συνομιλητές μου δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι το ισχυρότερο φαβορί στην κούρσα των προεδρικών. Υπάρχει μόνο μία πιθανότητα, λέγουν, να χάσει. Μόνο αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εφόσον κατέλθει με την υποστήριξη των άλλων κεντρώων κομμάτων, επιτύχει να εισέλθει στον δεύτερο γύρο. Υποχρεωτικά, το ΑΚΕΛ θα τον στηρίξει, αφού είναι ήδη προειλημμένη η απόφασή του να τερματίσει τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο στο εθνικό θέμα και να μη στηρίξει υποψηφιότητα Αναστασιάδη ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.


Ο ΔΗΣΥ και οι ηγέτες του είναι ασυναγώνιστοι στα πολιτικά παιγνίδια. Τρεις φορές έφθασαν στο Προεδρικό με λάβαρο απορριπτικές θέσεις. Τις δύο με στήριξη του ΔΗΚΟ. Παρά την αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη στο εθνικό θέμα και παρά το γεγονός ότι η κοινωνία υποφέρει από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Κυβέρνησης και την κατάσταση χάους, στην οποία βρίσκονται πολλοί ζωτικοί τομείς, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να ανατρέψει τις εντυπώσεις και τα αρνητικά δεδομένα.


Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα οικονομικά. Θα μπορέσει να επικαλεσθεί ότι είναι ο μόνος Πρόεδρος, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει το Κυπριακό προ των πυλών της λύσης, και συνεπώς, ο μόνος κατάλληλος να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να το κλείσει. Μπορεί, επίσης, με την ικανοποίηση αιτημάτων, τις παροχές και τις εξαγγελίες να πείσει πως η διακυβέρνησή του έχει οδηγήσει το κράτος σε μία εποχή, όπου είναι εφικτή πλέον η επιστροφή στις ευημερούσες εποχές.


Το θέμα είναι αν οι πολίτες μπορέσουν να εμπιστευθούν ξανά τον Νίκο Αναστασιάδη, ύστερα από τις τόσες ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του και ύστερα από τόσες αποτυχίες και Βατερλώ στο Κυπριακό. Θα έχει πειθώ ένα νέο σλόγκαν «Το Κυπριακό θέλει τον ηγέτη του»;


Ψάχνεται το ΑΚΕΛ


Το ΑΚΕΛ ψάχνεται και δεν ευρίσκει διεξόδους. Είναι ίσως ο πιο αδύνατος κρίκος της προεδρικής κούρσας. Αναζητεί ευρύτερες εκλογικές συνεργασίες. Αλλά με ποιους; Με τις κεντρώες δυνάμεις έχει ανατινάξει όλες τις γέφυρες. Του απέμεινε μόνο ως ελπίδα ο Λιλλήκας. Αλλά μετά από όσα του καταλόγισε εξαιτίας της αποστασίας του από τις «Νέες Δυνάμεις», είναι εύκολο να γίνει αποδεκτός από τη βάση;


Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή έχει ήδη αυτοπυρποληθεί. Ο Σταύρος Μαλάς είναι έτοιμος για δεύτερη απόπειρα. Το ΑΚΕΛ, όμως, δεν έχει προϊστορία να «καβαλικεύει άλογο» που έχασε στην πρώτη κούρσα. Θα επιλέξει εξωκομματική υποψηφιότητα; Αλλά, ποιος είναι έτοιμος να αποδεχθεί να βαστάξει τον... σταυρό του Χριστόφια και να υπερασπισθεί μία πολιτική που θεωρήθηκε καταστροφική;


Η αποστασιοποίηση από τον Νίκο Αναστασιάδη μπορεί να επενεργήσει θετικά σε μία μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος, η οποία ποτέ δεν έβλεπε τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ με θετικό μάτι, ίσως ακόμη αποφέρει ψήφους και ανανικών στοιχείων, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτά ενισχύουν τις προοπτικές να ξαναδεί προεδρία το ΑΚΕΛ. Υπάρχει, ακόμη, και ο Γιαννάκης Ομήρου, που καιροφυλακτεί.


Είναι και ο Νίκος Κατσουρίδης που κρατά τα χαρτιά του κλειστά, γιατί ξέρει πως όποιος τα ανοίξει πρώτος, τα καίει. Είναι και άλλα ονόματα, τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια στη συνέχεια. Γενικά, είναι νωρίς να εκτιμηθούν σωστά τα δεδομένα και το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Εξάλλου έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι καταστάσεις που θα διαμορφωθούν ως τότε.


Τα δεδομένα, οι καταστάσεις, τα πρόσωπα που παρουσιάζονται σήμερα, οι προοπτικές, τα θετικά ή τα αρνητικά, μπορούν να ανατραπούν και οι τάσεις να διαφοροποιηθούν άρδην...