Ενέργεια

Η αληθινή εικόνα ενώπιον του Γκουτέρες

Αύριο η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη
Έτοιμη η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμβάλει τόσο στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών όσο και στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους. Στην Κύπρο τους επόμενους μήνες ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργού Εξωτερικών Τόμας Σάνον

Για τα υφιστάμενα προβλήματα στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και για την αποφασιστικότητά του να επαναρχίσει ο διάλογος, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.


«Θα ενημερώσω με κάθε αντικειμενικότητα, χωρίς τη διάθεση εμπλοκής σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και ειλικρίνειας, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως δεν συμβιβάζονται κάποιες αξιώσεις που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς, όπως στα θέματα των εγγυήσεων, της παραμονής κατοχικού στρατού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και την αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση, όπως την εννοούν οι Τουρκοκύπριοι.


Επιπλέον, θα μιλήσει στο επίσημο γεύμα του επιχειρηματικού φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο», ενώ θα έχει επαφές με εκπροσώπους ενεργειακών κολοσσών, ανάμεσά τους η Exxon-Mobil που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο επενδυτικό συνέδριο που θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσουν, επίσης, οι ακόλουθοι Υπουργοί:


Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τη λήξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ αύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και με τον Πρόεδρο της 72ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών.
Απάντηση σε Τσαβούσογλου
Ερωτηθείς για τις αξιώσεις Τσαβούσογλου, είπε ότι δυστυχώς αυτά που προβάλλει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ουδεμία σχέση έχουν με τα επιδιωκόμενα είτε από πλευράς Τουρκοκυπρίων είτε από πλευράς Ελληνοκυπρίων. Κληθείς επιπλέον να σχολιάσει, αν θα υπάρξει σύντομα επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα η στιγμή που θα επαναρχίσει ο διάλογος.


Ερωτηθείς από πού πηγάζει η όποια αισιοδοξία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «έχετε κατανοήσει από τα όσα έχω πει δείγματα αισιοδοξίας προς την ορθή κατεύθυνση; Είμαι εδώ για να καταθέσω και να παραθέσω κάποιες πραγματικότητες. Την ίδια ώρα να επαναλάβω τη δική μας βούληση, που εκφράζεται τα τελευταία 43 χρόνια από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, ότι μια και μόνη κυρίαρχη επιθυμία έχουμε: Τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και, ιδιαίτερα μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου από αυτούς που εμπλέκονται και με τους οποίους διαβουλευόμαστε, προκειμένου να εξεύρουμε μια τελική, οριστική λύση του Κυπριακού».
Ενημερώθηκαν οι ομογενείς
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε τη Δευτέρα προς τιμήν του η ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε εκτενή ενημέρωση της ηγεσίας της κυπριακής παροικίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς την ηγεσία της κυπριακής ομογένειας για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και για τα όσα προηγήθηκαν στο διάστημα από τη συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο Μον Πελεράν μέχρι σήμερα. Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Βασίλης Φιλίππου.
Αλληλεγγύη προς «ΤΔΒΚ» ζητά ο Ερντογάν
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε ομιλία του στο περιθώριο της Συνόδου Οικονομικής συνεργασίας, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αλληλεγγύη με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, η οποία υπέστη άδικα, ισχυρίστηκε, την απομόνωση.


«Με αυτή την έννοια, θα ήταν χρήσιμο η ΤΔΒΚ να προχωρήσει από το καθεστώς παρατηρητή, που κατέχει στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας, σε μόνιμο μέλος, ενθαρρύνοντας τον Οργανισμό να αρχίσει δραστηριότητες στη Βόρεια Κύπρο», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την «Jerusalem Post».
Έτοιμες να βοηθήσουν οι ΗΠΑ
Παράλληλα, τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στα ενεργειακά, τα περιφερειακά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η κυπριακή κυβέρνηση στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν τα θέματα που συζήτησαν τη Δευτέρα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον εκτελούντα χρέη Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Τόμας Σάνον, παρουσία του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζόναθαν Κόεν. Διπλωματικές πηγές από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ετοιμότητα του Λευκού Οίκου να συμβάλει τόσο στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών όσο και στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους.
Άκουσε με ενδιαφέρον
«Ο κ. Σάνον άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι προσφέρει η Κύπρος στις ΗΠΑ σήμερα σε σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ασύμμετρων απειλών κατά της ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξήγησε, μεταξύ άλλων, στον συνομιλητή του τους λόγους της διακοπής των συνομιλιών, τις θέσεις της πλευράς μας στα ζητήματα της ασφάλειας και απαιτήσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, και το πώς θα μπορούσε να είναι η λύση.


«Εμείς τους προσφέρουμε συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου με πολιτική ισότητα στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κι αυτοί το μόνο που έχουν να μας προσφέρουν είναι να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στο πλαίσιο της λύσης», είπε ο κ. Κασουλίδης. Ενημερώνοντας τον κ. Σάνον για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να επαναρχίσει τον διάλογο, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε επιπλέον την ανάγκη της ενθάρρυνσης από πλευράς ΗΠΑ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.
Κάλεσμα για επενδύσεις
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, προκειμένου να καταδείξει τις δυνατότητες και ευκαιρίες που έχουν οι ΗΠΑ να επενδύσουν οικονομικά στο νησί, σε τομείς πέραν της ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα των υδρογονανθράκων και ζητήματα που αφορούν τις ενεργειακές προοπτικές της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα ο κ. Σάνον αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Κασουλίδη να επισκεφτεί την Κύπρο, γεγονός που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Στην Άγκυρα ο Σάνον
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Σάνον αναμένεται θα συνοδεύει τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στην επίσκεψή του στην Άγκυρα στα τέλη Μαρτίου και θα επιστρέψει εκ νέου στην περιοχή τον Απρίλιο. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η συνάντηση με τον κ. Σάνον ήταν και η μοναδική διμερής συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον. Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει από χθες στην υπουργική Διάσκεψη του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, που διοργανώνεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με συμμετοχή των 68 κρατών και διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στον συνασπισμό.
Στενές οι στρατιωτικές σχέσεις με Ισραήλ
Συμμετοχή σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, καθώς και συνεκπαιδεύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και ειδικών δυνάμεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για το 2017. Το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Brigadier General Erez David Maisel.


Εν τω μεταξύ, με επιτυχία συνεχίστηκε χθες η τριήμερη στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ, που διεξάγεται εντός του FIR της Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μαχητικά αεροσκάφη μαζί με υποστηρικτικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης συμμετέχουν στην προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «Ονήσιλος-Γεδεών», που διεξάγεται από τη Δευτέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, στην άσκηση συμμετέχουν προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων.