Κόμματα

Κτυπούν… Κέντρο για την εξουσία

Παρασκηνιακές διεργασίες με στόχο να συνευρεθούν οι πέντε αρχηγοί σ’ ένα κοινό τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα επιχειρηθεί προσπάθεια για συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών ΔΗ.ΚΟ., ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Συμμαχίας

Συνεχίζονται εντατικά οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο για συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, επί τη βάσει μιας κοινής υποψηφιότητας.
Στελέχη του ενδιάμεσου χώρου βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές, με στόχο την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης των πέντε κομμάτων του Κέντρου, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες κοινής συμπόρευσης.
Όπως πληροφορείται η «Σημερινή» και όπως ανέφεραν χθες βράδυ οι «Τομές στα Γεγονότα» του «Sigma», η συνάντηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα.
Προσπάθεια είναι, στην καθοριστική αυτή συνάντηση, να συμπαρακαθίσουν σ’ ένα τραπέζι οι αρχηγοί και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου -Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Περδίκης- και να εξεύρουν τις κοινές συνισταμένες για την ενιαία κάθοδο του Κέντρου στη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2018.
Δημόσια θα είναι η συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχουν προχωρήσει οι επί χάρτου σχεδιασμοί, με στόχο την κοινή συγκέντρωση των δυνάμεων του Κέντρου, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί εν κρυπτώ, αλλά δημοσίως. Στελέχη κομμάτων, με τους οποίους μιλήσαμε, θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση, πέραν από τα μηνύματα που θα στείλει στο καθ’ εαυτό επικοινωνιακό επίπεδο, έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς θα είναι μια συζήτηση επί της ουσίας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας.
Στελέχη του Κέντρου εκφράζουν την εκτίμηση ότι σ’ αυτή θα καταστεί δυνατή και η παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία το τελευταίο διάστημα κρατά αποστάσεις από τις κοινές εκδηλώσεις των τεσσάρων κομμάτων.
Η παρουσία της Συμμαχίας σε μια ενδεχόμενη κοινή συνάντηση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, αφού με τον τρόπο αυτόν αναδεικνύεται η επιβαλλόμενη συναντίληψη των πέντε κομμάτων, καθώς και η προσήκουσα συνοχή γύρω από την απαίτηση για μια εκλέξιμη προσωπικότητα κοινής αποδοχής.
Έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο ο Νικόλας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται η διαμόρφωση του εκλογικού επιτελείου του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, σε περίπτωση που, τελικά, είναι ο εκλεκτός του κεντρώου χώρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η στελέχωση θα γίνει και από άτομα του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου, στέλνοντας, έτσι, το μήνυμα της ευρύτερης αποδοχής του.
Ανώτατο στέλεχος του ΔΗΚΟ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ, επεσήμανε στη «Σ» ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει σκοπό να προκαταλάβει ή να εκβιάσει τα υπόλοιπα κόμματα, δυναμιτίζοντας το πολύ καλό κλίμα του διαλόγου, αλλά διενεργείται στο πλαίσιο της ετοιμότητας των δυνάμεων του Κέντρου, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία στις προεδρικές εκλογές.
Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, σέβεται τον διάλογο και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε αυτός να ευοδωθεί, με στόχο την επιλογή μιας νικηφόρου υποψηφιότητας.
Συνάντηση ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης
Στο πλαίσιο των συντελούμενων διεργασιών, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή συνάντηση με το Κίνημα Αλληλεγγύη, ενώ θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με το Κίνημα Οικολόγων, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.
Παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες, διάχυτη είναι η αισιοδοξία πως η διαδικασία των επαφών των κομμάτων του Κέντρου θα καταλήξει σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα, με κοινό υποψήφιο, που θα κερδίσει, όπως εκτιμούν, τις προεδρικές εκλογές του 2018.
Είναι δεδομένη η πεποίθηση πως, εάν ο υποψήφιος του Κέντρου καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έχοντας απέναντί του, κατά πάσα πιθανότητα, τον Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει αποκτήσει αυτομάτως και τον πρώτο λόγο στη μάχη της δεύτερης Κυριακής για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Υποψήφιος ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης
Εν τω μεταξύ, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Προεδρικές του 2018 κατέρχεται ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης.
Ήταν απόφαση της προχθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, στην οποία πήραν μέρος 1.050 μέλη. Ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ο οποίος θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εξελέγη από τη γενική συνέλευση χωρίς ανθυποψήφιο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η λειτουργία επαρχιακών εκλογικών επιτελείων, καθώς και η σύνταξη σύντομα ενός εκλογικού μανιφέστου, στο οποίο θα διατυπώνονται οι θέσεις του Συνδέσμου και οι τοποθετήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες έχουν γίνει παρατυπίες από το Κράτος και παραβιάσεις της αρχής της ισότητας.