Ο Αβέρωφ φορτώθηκε το στίγμα Αναστασιάδη...

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ηθελημένως ή αθελήτως, ενσυνειδήτως ή ορμώμενος από ματαιοδοξία, αποφάσισε να άρει τον σταυρό του στίγματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον φορτωθεί ο ίδιος. Μετέβη εν κρυπτώ και παραβύστω στο δείπνο με τον Ακιντζί και εκεί δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει τη διαταγή του Ακιντζί, για «διόρθωση του λάθους» της Βουλής.


Και αμ' έπος αμ' έργον. Τρεις μόνο ημέρες μετά το δείπνο εκείνο, χθες, συναποφάσισε με το έτερο πολιτικό ήμισυ, την ηγεσία του ΑΚΕΛ, να προχωρήσει σε ακύρωση της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ανέλαβε το βάρος μίας πράξης εξευτελισμού του κυπριακού κράτους και του νομοθετικού του Σώματος, και κατέστησε την Κυπριακή Δημοκρατία υποχείρια των τουρκικών εντολών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πονηρώς σκεπτόμενος, δεν μετέβη ο ίδιος στο δείπνο. Αντελήφθη ότι, εάν παρίστατο, θα ήταν υποχρεωμένος να ενδώσει στις αξιώσεις του Ακιντζί και να καταστεί Πρόεδρος ο οποίος θα έφερε το στίγμα ουραγού και διεκπεραιωτή τουρκικών αξιώσεων. Και μάλιστα σε προεκλογικούς καιρούς, στοιχείο το οποίο θα αποδυνάμωνε την υποψηφιότητά του.


Εκτός τούτου, γνωρίζει, ανεξαρτήτως τι λέγει, πως η επιστροφή στον διάλογο δεν θα αποφέρει οτιδήποτε πέραν μίας αποδοχής τουρκικής λύσης, ή αδιέξοδο. Φόρτωσε στον Αβέρωφ το στίγμα και αυτός πλέον προβάλλει ως απέχων των πολιτικών γκαφών του μυστικού δείπνου.
Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι κουτοπονηριές της κυβερνητικής παράταξης, ούτε οι πολιτικές ματαιοδοξίες και οι προεκλογικές σκοπιμότητες των ηγετών της. Η αξιοπρέπεια του κυπριακού κράτους, του κυπριακού Ελληνισμού και η σωστή διαχείριση του εθνικού θέματος μάς ενδιαφέρουν. Και χθες, το κύρος του κυπριακού κράτους, η αξιοπρέπεια του κυπριακού Ελληνισμού έχουν πληγεί σχεδόν θανάσιμα. Και η εθνική υπόθεση υπέστη ακόμη ένα ολοκληρωτικό πλήγμα, εξαιτίας των αδέξιων έως τραγικών χειρισμών εκείνων που τη διαχειρίζονται.
Η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία ψηφίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, με οριακή πλειοψηφία μίας μόνο ψήφου, αποτελεί τη χειρότερη πολιτική και εθνική πράξη στην ιστορία του κυπριακού Κοινοβουλίου. Δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά δικαίωση των τουρκικών ισχυρισμών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, και υποχείρια των τουρκικών εκβιασμών και απειλών.


Δημιουργεί καταστροφικό προηγούμενο, διότι στο εξής κάθε απόφαση του κυπριακού κράτους και των συντεταγμένων οργάνων του θα υπόκειται στη βούληση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη της. Και κάθε φορά που οι αποφάσεις δεν θα είναι αρεστές στο νεοσουλτανικό καθεστώς και στον εγκάθετο εκπρόσωπό του, θα ανατρέπονται με σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου.
Οι δύο μεγαλύτεροι κομματικοί σχηματισμοί αποφάσισαν να καταστούν ουραγοί και διεκπεραιωτές εντολών και εκβιασμών του Ακιντζί. Αποφάσισαν να μετατρέψουν την πλειοψηφία της Βουλής, σε Βουλή του Ακιντζί! Και κατέστησαν δόρυ του κατοχικού ηγέτη, το οποίο στοχεύει στην καρδιά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καθιστούμε υπόλογους τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ. Τους καλούμε να μη συμπράξουν στο εθνικό ανοσιούργημα το οποίο σχεδιάζουν οι ηγεσίες τους, όταν το θέμα έλθει προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τους καλούμε να οπλισθούν με θάρρος και πατριωτισμό, όχι κομματικό, και να αποστασιοποιηθούν από τη θέση ουραγού στην οποία θέλουν να τους κατατάξουν οι ηγεσίες τους. Και καλούμε τους ορθοφρονούντες ψηφοφόρους των δύο κομμάτων να τιμωρήσουν τις ηγεσίες τους για όσα αντικυπριακά πράττουν και έχουν κατά νουν να διαπράξουν.
Πλέον, το βάρος των ευθυνών μετατίθεται από τους ώμους των ηγεσιών, στους ώμους των βουλευτών και των ψηφοφόρων. Οι πλάτες των ηγετών, ούτως ή άλλως, έχουν κυρτωθεί από τα ανομήματα. Ας μη συνοδοιπορήσουν στον καταστροφικό δρόμο και τα στελέχη και οι ψηφοφόροι τους...