Κόμματα

«Την πάθαμε και μάθαμε»

Μη μας βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, υπέδειξε για τις Προεδρικές ο Αβέρωφ Νεοφύτου
Είναι η ώρα που πρέπει να δούμε και το νοικοκύρεμα του δικού μας κόμματος. Δεν θα αλλάξουμε την ιδεολογία, δεν θα αλλάξουμε την προσήλωση του κόμματος σε αρχές, όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Eφ’ όλης της ύλης Διάσκεψη Τύπου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο, κ. Sultan Ibrahim Al-Mahmoud. Αναφερόμενος στις Προεδρικές Εκλογές, δήλωσε πως δεν έχει αρχίσει την εκστρατεία και πως δεν πρέπει να τους βάζουμε «στο ίδιο τσουβάλι». Εκτενή αναφορά έκανε και για το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις βουλευτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά «την πάθαμε και μάθαμε».
Ανοικτές ακόμη οι ημερομηνίες
Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές και μετά από σχόλιο δημοσιογράφου πως μετά το συνέδριο θα ξεκινήσουν οι μηχανές για τις προεδρικές εκλογές και πως πολιτικοί αντίπαλοι έχουν ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε χαρακτηριστικά «Μη μας βάζετε στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν εθνικές προτεραιότητες. Υπάρχει το Κυπριακό, η διαχείριση της οικονομίας και εσωτερικά ζητήματα. Δεν μας απασχόλησε και δεν μας απασχολεί επί του παρόντος το θέμα τον Προεδρικών Εκλογών».


Για το Καταστατικό Συνέδριο ΔΗΣΥ, ο κ. Αβέρωφ ξεκαθάρισε πως ακόμη είναι ανοικτές οι ημερομηνίες που οργανωμένα σύνολα, εντός του ΔΗΣΥ, είτε η Νεολαία, οι Νέοι Επιστήμονες, είτε συνδεδεμένοι με το κόμμα οργανισμοί, είτε οι Επαρχιακές Γραμματείες, είτε ακόμη και απλά μέλη, μπορούν μέχρι το τέλος του Μάρτη να υποβάλλουν προτάσεις. «Αυτές όλες θα αξιολογηθούν και θα συζητηθούν στο Πολιτικό Γραφείο. Αυτές που θα εγκριθούν πολιτικά από το Πολιτικό Γραφείο θα κατατεθούν στο καταστατικό συνέδριο», συμπλήρωσε.
«Είναι η ώρα που πρέπει να δούμε και το νοικοκύρεμα του δικού μας κόμματος. Δεν θα αλλάξουμε την ιδεολογία, δεν θα αλλάξουμε την προσήλωση του κόμματος σε αρχές, όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε. Τα καταστατικά είναι ένα εξελικτικό εργαλείο, για να εκσυγχρονίζεσαι και να συμβαδίζεις με τις τάσεις της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε πού εντοπίζει ο ίδιος πρόβλημα, ως Πρόεδρος του κόμματος. «Να σας πω ένα χαρακτηριστικό, έτσι για παράδειγμα.


Στο σημερινό καταστατικό μας, υπάρχει η ευχέρεια του Πολιτικού Γραφείου να κάνει διόρθωση όσον αφορά τα ψηφοδέλτια για τις Βουλευτικές Εκλογές. Το θεωρούμε ξεπερασμένο. Εάν θέλετε, την πάθαμε και μάθαμε. Η προσέγγιση είναι όποιοι ψηφίζονται από τη βάση, αυτοί θα είναι και στο τελικό ψηφοδέλτιο χωρίς κανένα δικαίωμα από το Πολιτικό Γραφείο να παρέμβει», είπε. «Ο Μάιος είναι ένας πιθανός μήνας για το συνέδριο», πρόσθεσε.
Προοπτικές συνεργασίας στην ενέργεια
Νωρίτερα, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για μια πολύ καλή συνάντηση και συζήτηση με τον Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο. «Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω πού βρίσκεται το Κυπριακό και την επιθυμία της ε/κ κοινότητας και τη βούλησή της να συνεχιστεί ο διάλογος το συντομότερο δυνατό. Κουβεντιάσαμε και τις προοπτικές συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας.


Είναι γνωστό ότι η Qatar Petroleum σε συνεργασία με την Exxon Mobil είναι οι εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του οικοπέδου 10 στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως με πληροφόρησε και είναι γνωστό, στις 15 του Απρίλη, υψηλόβαθμη αποστολή της Qatar Petroleum μαζί με την Exxon Mobil θα βρίσκονται στην Κύπρο για την υπογραφή των συμβολαίων», είπε.
Πιθανός ο σταθμός υγροποίησης
«Είναι σημαντικό το ότι κολοσσοί όπως η Exxon Mobil, η Qatar Petroleum, η ENI ή η TOTAL, αλλά και η Noble, η Delek ενδιαφέρθηκαν και είναι από τις εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν είναι μόνο τα τεράστια οικονομικά οφέλη που πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν, αλλά και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας μέσα από τον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε. «Έχουμε από τη μια την Ευρώπη που ενδιαφέρεται για την ενεργειακή της ασφάλεια.


Υπάρχουν οι μεγάλες ανάγκες στην Άπω Ανατολή και η Κύπρος μπορεί να είναι η γέφυρα τόσο για διοχέτευση φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όσο και εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή. Είναι γνωστό ότι η Exxon Mobil και η QatarPetroleum είναι και συνεργάτες στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο Κατάρ, και το Qatar Petroleum θεωρείται μια από τις κυρίαρχες εταιρείες στον κόσμο με εξειδίκευση στην υγροποίηση φυσικού αερίου. Άρα είναι μία εκτίμηση που θα έκανα, ότι, εάν βρεθούν σημαντικές ποσότητες, που έτσι δείχνουν οι εκτιμήσεις στο οικόπεδο 10, είναι πιθανή και η ανέγερση υποδομών για υγροποίηση φυσικού αερίου στην Κύπρο», είπε ακόμη.
Οι συναντήσεις του Προέδρου (σ.σ. στη Νέα Υόρκη), θεωρούνται πολύ σημαντικές είπε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως πρέπει «να έχουμε υπ' όψιν ότι στην προηγούμενή του επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, ο ΠτΔ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον νυν Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, τότε Εκτελεστικό Διευθυντή της Exxon Mobil, και είναι για πρώτη φορά που συμβαίνει τρεις σημαντικοί αξιωματούχοι στην Αμερικάνικη Κυβέρνηση να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την Κύπρο».