Τοπικά

Δεν τα παρατήσαμε

Για νέες ιδέες για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Πετρίδης
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος έκανε λόγο για θετική προσέγγιση του κόμματός του

Η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει εγκαταλειφθεί και έγινε δουλειά για να κατατεθούν νέες ιδέες, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.
«Η προσπάθεια δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά το περασμένο διάστημα δουλέψαμε, για να ενσωματώσουμε θέσεις από τα κόμματα, όπως επίσης και να καταθέσουμε νέες ιδέες», ανέφερε.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα η προσπάθεια αυτή να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη γιατί, όπως είπε, «αν δεν γίνει κάτι στη δημόσια υπηρεσία, τότε κανένας δεν θα νομιμοποιείται πλέον να μιλά για ρουσφέτι, αναξιοκρατία, κομματοκρατία».
«Εμείς προτείνουμε σύγχρονες μεθόδους για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, γιατί το σύστημα στην Κύπρο έχει καταρρεύσει», είπε.
Χρειαζόμαστε ορθολογικό κράτος
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το Κίνημα θα συνεργαστεί στενά με θετική προσέγγιση, ώστε να ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια από τη Βουλή με απώτερο στόχο να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υπηρεσία.
Αναφέροντας ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας επανέρχεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ξανά στο προσκήνιο, για να κατατεθούν και τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν εγκαταλείφθηκε η ιδέα της μεταρρύθμισης, καθώς και για το γεγονός ότι - όπως τους ενημέρωσε ο Υφυπουργός - κάποιες από τις Προτάσεις που η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε στην προηγούμενη συζήτηση έχουν ήδη ενσωματωθεί στα νέα Νομοσχέδια.
Είπε, επίσης, ότι η Συμμαχία κατέθεσε επιπρόσθετες ιδέες σε τομείς που θα ήθελε να υπάρχει περισσότερη ανάληψη ευθύνης από όσους ασκούν εξουσία ή έχουν αποφασιστικό ρόλο στη δημόσια υπηρεσία.
«Απώτερος στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί η δημόσιά μας υπηρεσία και από πλευράς διαδικασιών και επί της ουσίας, δηλαδή να καταστεί ικανή να αξιοποιεί με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια το ανθρώπινό της δυναμικό», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι μόνο ένα ορθολογικό κράτος που στηρίζεται στην αξία και όχι σε κομματικές παρεμβάσεις ή στις πελατειακές σχέσεις, μπορεί μέσα στα δεδομένα του 21ου αιώνα να είναι παραγωγικό, αποτελεσματικό και να κερδίζει τις προκλήσεις που ολοένα και μεγαλώνουν, ολοένα και γίνονται πιο περίπλοκες.