Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

H σκλαβωμένη Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας μας περιμένει

'Αγνωστη η ημερομηνία οριστικής αποχώρησης του τουρκικού στρατού

Τις εργασίες που γίνονται στην εκκλησία, την ανέγερση του τζαμιού και την κατάσταση του χωριού επιθεώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, την οποία επισκέφθηκε με δική του επιθυμία την περασμένη Πέμπτη και ενημέρωσε τους Τ/κ πρώην κατοίκους του χωριού για τα σχέδια που αφορούν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μετεγκατάσταση όσων κατοίκων θέλουν να επιστρέψουν.


Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχει ο Κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας Παρτελλής Χατζηφεσσάς από Τ/κ φίλους, όπως ανέφερε, που ήταν παρόντες στην επίσκεψη του κ. Ακιντζί, και όχι από επίσημες ή άλλες πηγές. Συνοδευόταν, πρόσθεσε, από υψηλόβαθμο Τούρκο διοικητή του κατοχικού στρατού. Σημείωσε ότι ο ίδιος ή κάποιος άλλος από το κοινοτικό συμβούλιο δεν κλήθηκε να παρευρεθεί σε αυτή την επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί.
Υποβλήθηκε αίτημα επιστροφής
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηφεσσάς υπενθύμισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι εντός του 2016 είχαν συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και έχουν διατυπώσει και γραπτώς το αίτημά τους να επιστρέψουν στο χωριό τους, που είναι σήμερα εντός στρατιωτικής περιοχής του κατοχικού στρατού και ερειπωμένο.


Ο Κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας ανέφερε ότι η ομώνυμη εκκλησία του χωριού θα παραδοθεί από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά τον ερχόμενο Μάιο και ο ίδιος είχε μεταβεί στην κατεχόμενη κοινότητα την περασμένη Παρασκευή μαζί με αρχιτέκτονες και μηχανικούς για να κάνουν κάποιες μετρήσεις, καθώς έχουν υποβάλει αίτημα και για την ανέγερση βοηθητικής αίθουσας δίπλα από τον ναό.
Αναμένοντας τις άδειες
Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους Τ/κ φίλους, είπε ο κ. Χατζηφεσσάς, ο κ. Ακιντζί ανέφερε κατά την επίσκεψή του στην Αγία Μαρίνα ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα ορισμένων μηνών για να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες υποδομής, όπως ασφαλτόστρωση δρόμων, σύνδεση με ρεύμα και νερό, ώστε να δοθούν άδειες σε όσους θέλουν να κατοικήσουν στο χωριό.


Ο κ. Χατζηφεσσάς πρόσθεσε ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε δηλώσει στο παρελθόν πως στηρίζει την επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στο συγκεκριμένο χωριό. «Φαίνεται ότι ωρίμασε η ιδέα και η επιθυμία που είχαμε και φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα».
Το κόστος της ανοικοδόμησης
Το 1974, μαζί με τους Τ/κ που έμεναν εκεί, ο πληθυσμός της κοινότητας Αγίας Μαρίνας αριθμούσε γύρω στους 500, ανέφερε ο Κοινοτάρχης. Ακόμα, συνέχισε, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης των σπιτιών όλων όσοι θελήσουν να επιστρέψουν στο χωριό και για να πάρουν μια τέτοια απόφαση, θα αναμένουν ενημέρωση από την τ/κ ηγεσία για τα ακριβή σχέδια που υπάρχουν, ενώ προτίθενται να συζητήσουν το όλο θέμα και με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Τ/κ ηγέτης είχε επισκεφθεί τα μαρωνίτικα χωριά Καρπάσια, Αγία Μαρίνα και Ασώματος, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα. Στα Καρπάσια είχε συνομιλία με την Κοινοτάρχη Γιαννούλα Ορφανού και άλλους κατοίκους, ενώ στον Ασώματο ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που ολοκληρώθηκαν και η εκκλησία λειτουργεί κάθε Κυριακή.

Υποστηρίξτε τη