Τοπικά

«Ονήσιλος - Γεδεών» με επιτυχία

Άσκηση έρευνας - διάσωστης της Κύπρου με τη Γαλλία

Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, η τριήμερη άσκηση με την επωνυμία «ΟΝΗΣΙΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ - 1/2017», στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός προσωπικού και οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και δεκάδες αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η άσκηση ήταν η μεγαλύτερη από το 2014, οπότε και καθιερώθηκε η ετήσια διεξαγωγή της στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής και για τα δύο μέρη.
Ειδικότερα, σ’ ό,τι αφορά την Εθνική Φρουρά, η συχνή εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και στις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων υπό ρεαλιστικές συνθήκες, καθώς και ιδιαίτερα η εμπειρία που αποκτάται από τις μονάδες αεράμυνας της Ε.Φ., μέσα από τη συνεργασία με μιαν από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες στον κόσμο, έχει αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ε.Φ.
Να σημειωθεί ότι οι διελεύσεις των μαχητικών αεροσκαφών F15 και F16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πάνω από τις περιοχές της επαρχίας Πάφου (πάνω από τη Γιόλου και το Πολέμι) συνεχίστηκαν και προχθές τη νύχτα, όπου πραγματοποίησαν εικονικές αερομαχίες.
Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβλεπε την απόκρουση εχθρικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει το FIR Λευκωσίας από φίλιες δυνάμεις που επενέβησαν και απέκρουσαν τους εισβολείς.
Εξάλλου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση, χθες, άσκησης Έρευνας-Διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και της Γαλλίας και με την ονομασία «CYPFRA-02/17».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε αντικείμενα έρευνας για εντοπισμό και διάσωση «ναυαγών» μετά από «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα», συνεπεία ανατροπής μικρού σκάφους προσφύγων.