Ειδήσεις

Άδεια οδηγού και υπογραφή δήλωσης για δωρεά οργάνων

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΩΝ ΔΟΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ
Η ανυπαρξία κουλτούρας και συνείδησης σε σχέση με τους μεταθανάτιους δότες στην Κύπρο στάθηκε η αφορμή για να συζητηθεί εκ νέου, χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο περί Άδειας Οδήγησης Τροποποιητικός Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο θα δίδεται το δικαίωμα σε όσους ζητούν έκδοση άδειας οδήγησης να εκφράζουν ταυτόχρονα την επιθυμία τους για να καθίστανται μεταθανάτιοι δότες.
Συγκεκριμένα, όταν ένα άτομο θα ζητά έκδοση άδειας οδήγησης θα του δίδεται και μια δήλωση να υπογράψει ώστε, αν θέλει, να καταστεί μεταθανάτιος δότης. Αυτό, φυσικά, δεν θα είναι υποχρεωτικό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε υπέρ, αφού έτσι θα αυξηθεί ο πολύ περιορισμένος αριθμός μεταθανάτιων δοτών οργάνων στην Κύπρο, αριθμός που -σύμφωνα με στοιχεία- καθιστά την Κύπρο προτελευταία χώρα σε μεταθανάτιους δότες.
Ανυπαρξία κουλτούρας
Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση του θέματος και απαντώντας σε ερώτηση, πώς θα γίνεται η διαδικασία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι, κατά την αίτηση κάποιου για άδεια οδήγησης θα υπογράφει μια δήλωση, αν θέλει, ώστε να καθίσταται μεταθανάτιος δότης.


«Δεν θα υποχρεούται. Απλώς θα του δίνουν τη φόρμα για να υπογράψει αν θέλει ή όχι. Την ίδια στιγμή, δεν θα συναρτάται η όποια του απόφαση, θετική ή αρνητική, με την έκδοση της άδειας, για να μην υπάρχει η πίεση ή να αισθάνεται ο αιτούμενος ότι μπορεί να μην του δοθεί η άδεια», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει διαφορετική άποψη από συγκεκριμένο κόμμα, ωστόσο, σημείωσε πως, ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών είναι υπέρ, γι' αυτό και θα προχωρήσουν.
Σωστή ενημέρωση
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι «συνάνθρωποί μας με πρόβλημα αναμένουν, με αγωνία και ελπίδα, ώστε να βρεθεί δότης για μεταμόσχευση», προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να βλέπουν με κατανόηση και συμπάθεια αυτούς τους ανθρώπους.


«Γι' αυτό καταλήξαμε ότι πρέπει να βρούμε κάποια λύση, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν μεταθανάτιοι δότες. Εκτός των άλλων, έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει και μια σωστή και πλήρης ενημέρωση στα σχολεία και, επιπρόσθετα, να εμπεδωθεί μια κουλτούρα, γιατί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου ο αριθμός δοτών είναι μεγάλος, ενώ στην Κύπρο ελάχιστος», είπε.
Γεγονός η ανάγκη
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι «άλλο η κουλτούρα, άλλο η συνείδηση και άλλο τι έχουμε σήμερα μπροστά μας», για να προσθέσει πως «χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη από δότες, αυτό είναι γεγονός».
«Όμως», σημείωσε, «δεν μπορεί κανείς να εξαναγκάσει κανέναν. Βλέπουμε θετικά την πρόταση νόμου για την αύξηση δοτών οργάνων, όμως δεν αποδεχόμαστε να τίθεται το ερώτημα στον αιτητή για άδεια οδήγησης, αν επιθυμεί να είναι δότης οργάνων σε περίπτωση θανάτου του και μάλιστα, όπως προβλέπει η πρόταση, ο αιτητής να πρέπει να απαντήσει υποχρεωτικά θετικά ή αρνητικά, χωρίς να έχει την ελεύθερη επιλογή να μην απαντήσει καθόλου ή να ζητήσει να εκφράσει την επιθυμία του αργότερα», είπε. Τέλος, ανέφερε πως το κίνημά του προσδοκά στη σωστή διαφώτιση των ανθρώπων και όχι στον εξαναγκασμό οποιουδήποτε.