Ειδήσεις

Το γοερό κλάμα του Ηγουμένου

ΤΑ ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΦΡΑΙΜ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ
Η επόμενη μέρα βρίσκει δικαιωμένο τον Γέροντα της Μονής Βατοπεδίου και μαζί με αυτόν και έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή
Ηγούμενος Εφραίμ: «Έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι»

Μια παροιμία των ορθοδόξων μοναχών λέει τα εξής: «Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις». Την περασμένη Τρίτη, με την ιστορική απόφαση του Εφετείου, όπως χαρακτηρίστηκε από τους δικαστικούς κύκλους, ο Ηγούμενος Εφραίμ ήταν πανηγυρικά αθώος. Το μαρτύριο εννέα ετών λάμβανε τέλος. Μέσα σε αυτά τα εννέα χρόνια ακούγονταν δύο απόψεις με ερωτήματα που ζητούσαν απαντήσεις:


· Η μία άποψη ερωτούσε: Το Βατοπέδι έφαγε λεφτά του ελληνικού κράτους; Πήρε με ανήθικο τρόπο δημόσιο χρήμα; Είναι ανήθικοι και παραδολάγνοι οι Βατοπεδινοί μοναχοί, ή έστω οι ηγέτες τους;


· Η δεύτερη άποψη ερωτούσε: Μήπως πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι, με στόχο να χτυπηθούν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα;


Τα λόγια του Ηγουμένου Εφραίμ κατά την απολογία του τον Νοέμβριο του 2016 δίνουν την αλήθεια, που τελικώς έπεισε το Δικαστήριο: «Έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πάμε εκεί με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη, και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του Έθνους για μία ζωή.


Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων». Σε αυτή την πορεία των εννέα ετών υπάρχουν δύο σημαντικά γεγονότα που «τάραξαν» τον Ιεράρχη της Μονής Βατοπεδίου.
Οι τρεις μήνες της φυλακής


Ο Ηγούμενος Εφραίμ διασύρθηκε, χλευάστηκε, κατηγορήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και ο ελληνικός λαός πείστηκε πως είναι ένας πονηρός, διεφθαρμένος παπάς, αρπάζεται από τις ελληνικές Αρχές για να προφυλακιστεί τα Χριστούγεννα του 2011. Το συμβούλιο εφετών τον είχε κρίνει στις 23 Δεκεμβρίου 2011 προφυλακιστέο για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, με την προφυλάκιση να γίνεται δεκτή με διάφορες αντιδράσεις.


Μέσα στη φυλακή, σύμφωνα με συγκρατούμενό του που μίλησε σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του Ηγουμένου Εφραίμ και στην οποία συμμετείχε και ο Διευθυντής των Φυλακών, περιγράφεται μέσα σε λίγες λέξεις η δράση του: «Ο Ηγούμενος δεν ήταν σε πτέρυγα VIP, ήταν μία πτέρυγα όπως και οι υπόλοιπες.


Ήταν μαζί με κρατούμενους του ποινικού δικαίου και όχι με οικονομικούς κρατούμενους, με κρατουμένους μπλεγμένους σε ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα. Με κρατουμένους μπλεγμένους στην τρομοκρατία. Ασχολήθηκε με τους πιστούς είτε ήταν χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι είτε άλλων θρησκειών. Χάρισε ελπίδα στους κρατουμένους. Ο γέροντας πήγαινε φαγητό τους κρατουμένους. Η βοήθεια συνεχίστηκε και μετά την αποφυλάκισή του».


Την Μονή Βατοπεδίου ο Γέροντας Εφραίμ δεν την ξεχνούσε ποτέ. Με επιστολές, επικοινωνούσε με τους μοναχούς στο Άγιο Όρος. Σε μία από αυτές ανέφερε χαρακτηριστικά:


«Αγαπητοί μου αδερφοί, χαίρετε εν Κυρίω.


Από τα δεσμά των φυλακών σας ευλογώ και ταπεινά σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας. Ευχαριστώ και δοξολογώ τον Χριστό μας που επέτρεψε για τις πολλές μου αμαρτίες, να γευθώ έστω και στον άκρον της γλώσσης μου, λίγο από το Σταυρό Του.


»Να συνεχίσετε να προσεύχεσθε ώστε να αντέξουμε εδώ στη φυλακή, που είναι δύσκολο για τον κάθε άνθρωπο, πολλώ δε μάλλον για ένα μοναχό.


»Ο σταυρός όμως ελαφρύνεται, όταν κανείς σκεφθεί ότι τις φυλακές της εγκαινίασε με την παρουσία Του ο ίδιος ο Κύριός μας. Ενθυμούμαι τον αείμνηστον Παπά-Εφραίμ Κατουνακιώτη, που τον συνάντησα τότε στα Κατουνάκια μόλις επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα και μου είπε μετά δακρύων: ‘Μόλις με πήρανε στις φυλακές Του Κυρίου μας, δεν άντεξα και τους είπα: βγάλτε με έξω, γιατί δεν αντέχω και θα λιποθυμήσω’.


»Αντιθέτως εμείς είμεθα καλά και απολαμβάνουμε σεβασμό και από το προσωπικό και από τους κρατουμένους. Πίσω από κάθε φυλακισμένο κρύβεται μία τραγωδία.


»Εύχομαι ταπεινά, τώρα που ανοίγει το Τριώδιο, όλοι μας να βάλουμε νέαν πνευματική αρχή με την ταπείνωση που είναι η βάση της πνευματικότητας. Μακάριος ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έχει συντετριμμένη καρδίαν και τεταπεινωμένη. Αυτός βρήκε τον τρόπο τον ορθό για να βρει την Θείαν Χάριν.


»Εύχομαι τέλος το Μετόχι μας να είναι τόπος που αναπαύεται η καρδιά σας και εκεί να αισθάνεσθε την ευωδίαν του Αγίου Όρους και ο λόγος του Π. Νήφωνος να ευφραίνει την αγαθή καρδιά σας, ώστε να ποθείτε τον Εσταυρωμένο Ιησούν Χριστό.


»Καλή αντάμωση. Με όσην Αγάπη έχω - ο δέσμιος Γέροντας Εφραίμ».


Στις 29 Μαρτίου 2012 ο Ηγούμενος Εφραίμ αποφυλακίστηκε χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, γεγονός που νομικοί κύκλοι θεωρούν σαφή ένδειξη ότι τα ποινικά αδικήματα που καταλογίζονται στον Ηγούμενο Εφραίμ δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η καταδικαστική απόφαση για τους Εφραίμ και Αρσένιο δεν είχε την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, περιείχε ασάφειες, εστερείτο νόμιμης βάσης και ερμήνευε εσφαλμένα την εφαρμογή του νόμου.


Η στιγμή που λύγισε


Η «πατρική» αγάπη είναι σημαντική και η απόρριψη είναι πιο επώδυνη για τα «τέκνα» του, όταν αυτή προέρχεται από τον «Πατέρα» που το «τέκνο» θεωρεί ως πιο ισχυρό και άξιο σεβασμού, ως το απόλυτο στήριγμά του. Κάπως έτσι ένιωσε ο Γέροντας Εφραίμ όταν, όντας πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου, επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πέρασε το μαρτύριο της αμφισβήτησης από τον ίδιο τον «Πατέρα» του.


Στενός φίλος του Γέροντα Εφραίμ μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν επέστρεψε και ήρθε στο σπίτι μου, ήταν απογοητευμένος. Έκλαιγε συνεχώς και μια έκφρασή του μου έμεινε χαραγμένη». «Όταν δεν σε πιστεύει και δεν σε στηρίζει ο ίδιος ο Πατέρας σου, τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά».
Οι πολιτικές προεκτάσεις


Είναι Δεκέμβριος του 2008 και ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαδικασίες στην υπόθεση Βατοπεδίου. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «θλιβερή» την ιστορία του Βατοπεδίου.


Εννέα χρόνια μετά δικαιωμένος εμφανίστηκε ο κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος, προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Η σημερινή (σ.σ. χθες) ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αρκετός κόσμος μετά την αθώωση του Ηγουμένου θεωρεί ότι μια πολιτική καριέρα που καταστράφηκε ήταν του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στο γραφείο του πρώτου, μετά την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης.


«Η σκευωρία έπληξε ανθρώπους και συνειδήσεις. Απεδείχθη, επίσης, περίτρανα ότι αν μπορεί κανείς να μιλά για σκάνδαλο, πρόκειται για το σκάνδαλο της κατασκευής ενός δήθεν σκανδάλου».