Κόμματα

Δεδομένη η συνεργασία

Κοινό μήνυμα Νικόλα Παπαδόπουλου και Ελένης Θεοχάρους μετά τη συνάντησή τους

Αντιπροσωπίες από το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύη, με επικεφαλής τους Προέδρους των δύο κομμάτων, είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο της συζήτησης για συνεργασία ενόψει των Προεδρικών Εκλογών
Δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως η Συμμαχία Πολιτών έχει προκρίνει ήδη την υποψηφιότητα τού Προέδρου της, Γιώργου Λιλλήκα, ως του καταλληλότερου προσώπου για την προεδρία του κράτους
Τη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα προχωρήσει με την προσπάθεια σύνταξης κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018 αποφάσισαν Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα Αλληλεγγύη, όπως δήλωσαν οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων Νικόλας Παπαδόπουλος και Ελένη Θεοχάρους, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επιλεγεί κοινός υποψήφιος, ο οποίος θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.


Παράλληλα, και οι δύο μίλησαν για ανάγκη συνεργασίας και των πέντε κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ενώ η κ. Θεοχάρους ανακοίνωσε ότι σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Σύντομα αναμένεται, όπως είπε, να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση των πέντε κομμάτων.
Εξαιρετική συνάντηση


Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «είχαμε μια πραγματικά εξαιρετική συνάντηση μαζί με την Πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία της Αλληλεγγύης, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και εμείς είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για την απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, καθώς θεωρούμε πως πρέπει να μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η αλλαγή, η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όσο και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης».


«Θεωρώ», πρόσθεσε, «πως συμφωνούμε σε αυτόν τον στόχο με την Αλληλεγγύη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε στον καταρτισμό μιας ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει με την προσπάθεια σύνταξης μιας κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο, ο οποίος θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο».


«Θεωρούμε ότι είναι ιστορικό καθήκον των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αλλαγής της παρούσας διακυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Αξιοσημείωτη η πορεία της Αλληλεγγύης


Αναφερόμενος στην Αλληλεγγύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά το ότι είναι ένα νέο σχετικά κόμμα, δικαιούται να ισχυρίζεται πως από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει να δείξει μια αξιοσημείωτη πολιτική πορεία και παρουσία. Δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε την ειλικρίνεια και το πάθος, με την οποία η Πρόεδρος αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Αλληλεγγύης υπερασπίζονται αρχές και αξίες και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς επιδιώκουμε και επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί τους», ανέφερε. Γιατί, πρόσθεσε, «ειλικρινά πιστεύουμε πως μαζί, με πάθος, με ειλικρίνεια, με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Κύπρο προς το καλύτερο».
Θα αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων


Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε με τη σειρά της ότι «η απόφασή μας είναι να αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού στην Κύπρο και αυτή η απόφαση δεν αναιρείται με τίποτα». Θα συνεργαστούμε, είπε, «μόνοι ή και μετά πολλών. Σίγουρα θα συνεργαστούμε, η Αλληλεγγύη με το ΔΗΚΟ για την αλλαγή της διακυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διάσωσης του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς την κατεύθυνση της αλλαγής πολιτικής όσον αφορά όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό».


«Και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τη συμπαράταξη και τη συμπαράσταση όλων των άλλων κομμάτων που αντιτίθενται σε αυτήν την άθλια λύση που δρομολογείται και στο τέλος θα είμαστε εμείς οι νικητές και μέσω ημών, νικητές θα είναι οι Κύπριοι πολίτες, ο κάθε Έλληνας πολίτης αυτού του νησιού. Γιατί δεν μπορεί να πάψουμε να είμαστε Έλληνες σ’ αυτό το νησί», πρόσθεσε. Και θα υπερασπιστούμε, είπε, «τα δικαιώματά μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο νησί μας, με έναν κοινό υποψήφιο όλων των πολιτών αυτής της χώρας που έχουν ανάλογες απόψεις».
Σύντομα τα λένε όλοι μαζί


Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «είναι δεδομένη η συνεργασία της Αλληλεγγύης με το ΔΗΚΟ και θεωρώ - χωρίς να είναι παρόντες αυτήν τη στιγμή - ότι είναι δεδομένη η συνεργασία μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα». Σε ερώτηση για το πώς θα αποφασιστεί ο υποψήφιος ανέφερε ότι «με επιστημονικά κριτήρια, με πολιτικά κριτήρια, με αναλύσεις, θα βρούμε ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος, εκείνος ο οποίος θα πληροί όλα τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε η ένωση των πολιτών, η συμμαχία των πολιτών να κερδίσει στο τέλος αυτές τις προεδρικές εκλογές».


Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένεται κοινή συνάντηση του ενδιάμεσου σύντομα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε «να αναμένετε», σημειώνοντας πως σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.
Δεν θα υπάρξει διάσπαση


Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμμαχία Πολιτών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η ίδια η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι έχει αποφασίσει ως πρόκριμα την εισήγηση για την υποψηφιότητα τού κ. Λιλλήκα, αλλά εξ όσων μας έχουν ενημερώσει επιθυμούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μαζί με εμάς και με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και επομένως εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε και θα επιδιώξουμε να έχουμε κι εμείς επαφές μαζί με τη Συμμαχία Πολιτών».


Εξάλλου, πρόσθεσε, «έχω απαντήσει με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών ότι θα επιχειρήσουμε να ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ακριβώς στη συνέχεια ενδεχομένως να υπάρξουν και επαφές ξανά με τη Συμμαχία Πολιτών, με την οποία ήδη έχουμε ξαναβρεθεί».


Επανέλαβε ότι «η δική μας επιδίωξη είναι η συνεργασία με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε ιστορικό καθήκον να συμβάλουμε, έτσι ώστε να απαλλαγεί ο τόπος από αυτήν τη διακυβέρνηση και από αποτυχημένες πολιτικές».


Η κ. Θεοχάρους από την πλευρά της, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει διάσπαση του χώρου και ότι όλοι, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για τη διάσωση του τόπου. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο από την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου από τον πατριωτικό χώρο, που θα ηγηθεί της χώρας και θα μας απαλλάξει από όλες αυτές τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει μέσα από τις συνεχείς υποχωρήσεις όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είμαστε υπέρ των συνομιλιών, είπε, προσθέτοντας ότι «οποιοσδήποτε καταφέρεται εναντίον μας ότι είμαστε εναντίον των συνομιλιών είναι ανόητος». Είμαστε υπέρ των συνομιλιών αλλά, ανέφερε, «όχι συνομιλιών με το καθεστώς, στο οποίο είμαστε εμείς γονυπετείς ενώπιον μιας αδιάλλακτης Τουρκίας».