Ειδήσεις

Ξανά στα χαρακώματα για τη CYTA

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Έντονες και πάλι οι αντιδράσεις στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου με μέτοχο κατά 100% το Κράτος και πώληση μειοψηφικού πακέτου σε στρατηγικό επενδυτή

Χάρης Γεωργιάδης προς διοίκηση ΑΤΗΚ: «Διασφαλίζεται διά νόμου και με ξεκάθαρο τρόπο ο ιδιοκτησιακός έλεγχος από το Κράτος, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών. Διασφαλίζονται πλήρως το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων»

Συντεχνίες: Η υφιστάμενη CYTA καταργείται, ενώ για τους εργαζόμενους προτείνεται να πάρουν άδεια άνευ απολαβών και να εργάζονται στη νέα εταιρεία με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματά μας. Πώς όμως είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και να έχει δικαιώματα δημοσίου υπαλλήλου;


Έπειτα από διάλειμμα ενός χρόνου, το Υπουργείο Οικονομικών και οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ βρίσκονται ξανά στα χαρακώματα, δίνοντας εκ νέου τη μάχη για την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Αφορμή το νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επανήλθε μετά την περσινή απόρριψη από τη Βουλή του πρώτου νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ, ζητώντας μεν ιδιωτικοποίηση όπως και πριν, με νέους όμως σχεδιασμούς. Οι εργαζόμενοι, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίπτουν και το νέο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν χειρότερο από το πρώτο, λόγω των ασαφειών και παραλείψεων και ίσως και αντισυνταγματικότητας.



Αντί, λοιπόν, της ιδιωτικοποίησης, οι συντεχνίες προτείνουν, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, βελτίωση της υφιστάμενης ΑΤΗΚ και επιδίωξη στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους οργανισμούς για από κοινού προώθηση νέων μεγάλων έργων και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών.



Τις θέσεις τους θέλουν να εκθέσουν για άλλη μια φορά στον Υπουργό Οικονομικών, από τον οποίον ζήτησαν συνάντηση, ενώ παράλληλα θα έχουν κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, από τα οποία θα ζητήσουν να παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες είχαν και στην προηγούμενη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Στο μεταξύ, έχουν δώσει το νέο νομοσχέδιο στους νομικούς τους συμβούλους για μελέτη και γνωμάτευση επειδή, όπως προαναφέραμε, έχει εντοπισθεί πως, εκτός των άλλων προβλημάτων, αυτό δυνατόν να είναι και αντισυνταγματικό.

Οι διαφοροποιήσεις που ενοχλούν



Για τις πρόνοιες οι οποίες διαφοροποιούν το περσινό από το φετινό νομοσχέδιο ρωτήσαμε τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκο Τρυφωνίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε αρκετές διάφορες. Κωδικοποιήσαμε τις κυριότερες, οι οποίες συνίστανται στα εξής:



-Η υφιστάμενη ΑΤΗΚ θα γίνει εταιρεία ιδιωτικού τομέα, με το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της να ανήκει στο Κράτος,



-Το επόμενο βήμα θα είναι η πώληση μειοψηφικού πακέτου σε στρατηγικό επενδυτή. Το ποσοστό δεν καθορίζεται, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να ανέρχεται μέχρι και στο 49%.



-Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τον μελλοντικό χειρισμό των μετοχών του Κράτους αφού, σύμφωνα με τις συντεχνίες, είναι δυνατόν με μια τροποποίηση της νομοθεσίας να πωληθεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε ιδιώτη επενδυτή ή ακόμα και ολόκληρο το κεφάλαιο.



-Τα περιουσιακά στοιχεία της υφιστάμενης ΑΤΗΚ θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, χωρίς να καθορίζεται ποια είναι αυτά. Αναφέρεται μόνον ότι θα είναι όσα χρειάζονται για τη λειτουργία τη νέας εταιρείας.

Τα περιουσιακά στοιχεία



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών, δύναται με διάταγμά του να

καθορίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής, τα οποία κατείχε η Αρχή αμέσως πριν από την έκδοση του διατάγματος αυτού, εκτός από τα εξαιρούμενα θέματα, καθίστανται, από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος, περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της διαδόχου εταιρείας, δυνάμει του παρόντος άρθρου. Νοείται ότι η διάδοχος εταιρεία πρέπει, κατά την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος, να είναι ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία να ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημοκρατία και η οποία να είναι εγγεγραμμένη εταιρεία δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου».



Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πάντως, σε δηλώσεις του για το νέο νομοσχέδιο, λέει πως με αυτό επιχειρείται να προσεγγιστούν οι θέσεις που είχαν εκφραστεί από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αρχικής κυβερνητικής πρότασης για τον Οργανισμό. «Το κράτος», είπε, «θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, ενώ θα διατηρηθεί ανοικτή η προοπτική της προσέλκυσης ενός στρατηγικού-συνεργάτη-επενδυτή, που θα φέρει τεχνογνωσία, συνέργειες και σύγχρονο management».

«Διασφαλίζεται ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του Κράτους»



Σύμφωνα, εξάλλου, με το Υπουργείο Οικονομικών, στο νέο νομοσχέδιο διασφαλίζεται διά νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος τους Κράτους, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών στη διάδοχο εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Επίσης, σημειώνεται ότι διασφαλίζεται πλήρως το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση σε άλλα τμήματα και υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και πως, στην περίπτωση που μελλοντικά η πλειοψηφία μελών του ΔΣ της νέας εταιρείας δεν προέρχεται από το Κράτος αλλά από στρατηγικό συνεργάτη, θα απαιτείται συναίνεση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του Κράτους στο ΔΣ, ή του Κράτους, για μεταβολές σε θέματα που αφορούν όσους σήμερα απασχολούνται στον δημόσιο οργανισμό.

Η επιστολή του Υπουργού προς το συμβούλιο της ΑΤΗΚ



Σε επιστολή που απέστειλε ο Χάρης Γεωργιάδης στην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΗΚ Ρενα Ρουβιθά-Πάνου, αναφέρει ότι στην ετοιμασία του νέου νομοσχεδίου έχουν ληφθεί υπ' όψιν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων, όπως αυτές είχαν εκφρασθεί στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής εξέτασης της αρχικής κυβερνητικής πρότασης για την ΑΤΗΚ. Λήφθηκαν, επίσης, υπ' όψιν οι θέσεις των συντεχνιών όπως κατατέθηκαν στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή.

Στην επιστολή του ο Υπουργός υπογραμμίζει και τα εξής:



-Διασφαλίζεται διά νόμου και με ξεκάθαρο τρόπο ο ιδιοκτησιακός έλεγχος από το Κράτος, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών,



-Διασφαλίζεται πλήρως το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα υπάρξει μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλα τμήματα και υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίοι στο σύνολό τους θα απασχολούνται στη νέα εταιρεία, διατηρώντας όμως την ιδιότητα που κατέχουν σήμερα ως εργαζόμενοι στον δημόσιο οργανισμό CYTA,



-Προβλέπεται ακόμη πως και στην περίπτωση που μελλοντικά (με δεδομένη τη διασφάλιση διά του νόμου της κρατικής ιδιοκτησιακής πλειοψηφίας) η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας CYTA δεν θα προέρχεται από το Κράτος, αλλά για παράδειγμα από έναν στρατηγικό συνεργάτη, θα απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του Κράτους στο διοικητικό συμβούλιο (ή του Κράτους στην περίπτωση γενικής συνέλευσης) για την οποιαδήποτε μεταβολή σε θέματα που αφορούν όσους σήμερα απασχολούνται στον δημόσιο οργανισμό.



«Θεωρώ», καταλήγει ο Υπουργός, «πως το πιο πάνω πλαίσιο διασφαλίζει με τρόπο ξεκάθαρο το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων και διατηρεί ανοικτή την προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη /επενδυτή του οποίου η συμμετοχή, έστω και μειοψηφική, θεωρείται απαραίτητη για τη διασφάλιση της αξίας και της προοπτικής της CYTA».

Οι θέσεις της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ



Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως η μεγάλη διαφορά του νέου νομοσχεδίου από το προηγούμενο είναι το γεγονός ότι δεν δίνονται οι ίδιες επιλογές στους εργαζόμενους.



Με το προηγούμενο νομοσχέδιο, είπε, είχαμε επιλογές: Είτε να πάμε στη νέα εταιρεία είτε να παραμείνουμε στην υφιστάμενη, είτε να πάμε στη δημόσια υπηρεσία. Τώρα, η υφιστάμενη CYTA καταργείται, γίνεται ιδιωτικού δικαίου εταιρεία, ενώ για τους εργαζόμενους προτείνεται να πάρουν άδεια άνευ απολαβών από την υφιστάμενη εταιρεία και να εργάζονται στη νέα με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματά μας.



Εδώ προκύπτει ένα μείζον θέμα: Πώς είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και να έχει τα δικαιώματα ενός δημοσίου υπαλλήλου; Θα είναι όντως διασφαλισμένα ή μήπως σε κατοπινό ίσως και σύντομο χρονικό διάστημα θα καταργηθούν; Στο νέο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να αλλάξει τις συμβάσεις, χωρίς όμως να αναφέρεται πώς θα γίνει αυτό, αφήνοντας έτσι μετέωρους τους εργαζόμενους».

Τα ερωτήματα



Τα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνίδη, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:



-Πώς διασφαλίζεται ότι η Κυβέρνηση δεν θα πωλήσει στο μέλλον, με τροποποίηση της νομοθεσίας, μεγαλύτερο πακέτο μετοχών, δίνοντας έτσι την πλειοψηφία στον νέο επενδυτή/ συνεργάτη;



-Το προσωπικό που θα προσληφθεί στη νέα εταιρεία θα έχει τα ίδια δικαιώματα με το παλαιό ή μήπως θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων; Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει είτε μείωση απολαβών και ωφελημάτων είτε παραγκωνισμός παλαιών εργαζομένων από όσους θα προσληφθούν στη νέα εταιρεία;



«Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι τελικά η εταιρεία θα καταλήξει στα χέρια ιδιωτών και, επειδή η αγορά της Κύπρου είναι μικρή, θα οδηγηθούμε σε ένα μονοπώλιο που θα καταβροχθίσει τους μικρούς και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στον Οργανισμό όσο και στους καταναλωτές και στην οικονομία του τόπου γενικότερα».



Οι εισηγήσεις



Σε ερώτησή μας για τις εισηγήσεις των εργαζομένων, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως η συνταγή που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμβάθυνση των στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους οργανισμούς.



«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παλιές, δοκιμασμένες συνταγές, που έχουν όμως αποτύχει. Δείτε τι συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Δοκίμασαν τις ιδιωτικοποιήσεις στην υδατοπρομήθεια, την ηλεκτρική ενέργεια, τους σιδηροδρόμους και απέτυχαν. Τώρα επιστρέφουν στις κρατικοποιήσεις. Εμείς γιατί πρέπει να πάμε τριάντα χρόνια πίσω και να εφαρμόσουμε αποτυχημένες συνταγές; Πιστεύουμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της ιδιωτικοποίησης και να προχωρήσουμε προς στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μεγάλα έργα και ανάπτυξη νέων και σαφώς φθηνότερων προϊόντων, προς όφελος της κυπριακής οικονομίας».

Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός



Σε ερώτησή μας, αν συμφωνεί με τα περί της ανάγκης εκσυγχρονισμού της ΑΤΗΚ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης απάντησε κατηγορηματικά: «Σαφέστατα! Εμείς πρώτοι το ζητούμε και βρισκόμαστε σε διάλογο με τη διεύθυνση για να γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη εταιρεία, παρουσιάζει προβλήματα και στρεβλώσεις. Θα πρέπει και θέλουμε να τα διορθώσουμε. Αυτό θεωρούμε ορθό και όχι να την ξεφορτωθούμε. Και, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις πιέσεις μας, δεν έγινε ούτε ένα βήμα για εκσυγχρονισμό, για τον απλούστατο λόγο ότι στόχος της Κυβέρνησης ήταν και εξακολουθεί να είναι η ιδιωτικοποίηση».



Για βελτίωση της κατάστασης, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως οι συντεχνίες βρίσκονται σε διάλογο με τη διεύθυνση για βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις, για εκσυγχρονισμό των κανονισμών προσωπικού, την αποκέντρωση των εξουσιών, τη διαφάνεια στον εσωτερικό έλεγχο, την αλλαγή του συστήματος προαγωγών κ.ά.

Τι λέει το επιστημονικό προσωπικό



Μια κάπως διαφορετική άποψη καταγράφεται από τη συντεχνία του επιστημονικού προσωπικού της ΑΤΗΚ, τη ΣΕΠ-ΑΤΚ. Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία αναφέρει, αρχικά, ότι το νέο νομοσχέδιο «αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αφού ικανοποιεί κάποιους από τους βασικούς όρους που η ΣΕΠ είχε θέσει. Προνοεί, όπως σημειώνεται, τη διατήρηση της ιδιοκτησίας της Cyta στο Κράτος στο διηνεκές και την πώληση μειοψηφικού πακέτου Μετοχών σε Στρατηγικό Συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει τη διεύθυνση (management) του Οργανισμού.



Η συντεχνία επισημαίνει ότι, «για να έχει όμως πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης η όλη προσπάθεια, θα πρέπει να ακολουθήσει, χωρίς καμία χρονοτριβή, και το επόμενο βήμα, που είναι η έλευση του Στρατηγικού Συνεργάτη που θα αναλάβει τη διεύθυνση (management) του Οργανισμού». «Αυτό, τονίζεται, επιβάλλεται να γίνει με τον σωστό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή αναλάβει τις δραστηριότητες της Cyta μια άλλη Cyta ιδιωτικού δικαίου, της οποίας όμως τη διεύθυνση θα εξακολουθήσει να έχει για πολύ καιρό το Κράτος, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει συνταγή αποτυχίας».



Η ΣΕΠ αναφέρεται και σε κενά αλλά και παραλείψεις στο νέο νομοσχέδιο, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, και το κεφάλαιο της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Για τη διόρθωση και συμπλήρωσή τους, λέει η ΣΕΠ, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας» και προσθέτει ότι, «με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, που δυστυχώς έχει αποδειχτεί εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορεί να επέλθει υπό το υφιστάμενο καθεστώς, καλούμε τα κόμματα να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο μαζί με την Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Συντεχνιών, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες όλων των μερών, που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος με παράλληλη είσοδο Στρατηγικού Συνεργάτη».



Καταλήγοντας, το επιστημονικό προσωπικό της ΑΤΗΚ αναφέρει ότι «γνώμονας όλων πρέπει να είναι η θωράκιση της Cyta, του μεγαλύτερου και πιο προσοδοφόρου για το Κράτος Οργανισμού, ώστε να εξέλθει μέσα από αυτήν τη διαδικασία ισχυρότερη και με τα απαραίτητα εχέγγυα για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που υπάρχουν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

Οι συντεχνίες



Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, σε κοινή ανακοίνωσή τους, όλες οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, δηλαδή ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ)-CYTA, ΑΣΕΤ-Cyta (ΟΜΕ-Cyta) και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ (ΟΜΕ-Cyta), εξέφρασαν τη διαχρονική τους θέση κατά της αλλαγής του θεσμού πλαισίου της ΑΤΗΚ.



Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Οι επιπτώσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών CYTA - ΑΗΚ» που διοργάνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, στην οποία οι ομιλητές ανέπτυξαν νομικά, οικονομικά, κοινωνικά επιχειρήματα, στηρίζοντας τη θέση ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον οι δύο οργανισμοί δημοσίου δικαίου να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν δημοσίου δικαίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε λόγω ακριβώς της υποβολής στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA του νέου προσχεδίου νόμου για τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.



Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε παρέμβασή του, είπε πως με το νέο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση επιχειρεί, ξανά, την ιδιωτικοποίηση της CYTA και, χωρίς κανέναν διάλογο, επανέρχεται για να επιβάλει πάση θυσία την ιδιωτικοποίηση. «Προσπαθούν να ντύσουν την πρόθεσή τους σε ένα πιο αποδεκτό και εύπεπτο περιτύλιγμα, εμφανίζοντας την ιδιωτικοποίηση ως κάτι διαφορετικό, εντούτοις για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη διαφορά βρίσκεται στη μεθόδευση. Είτε μετοχοποίηση είτε αποκρατικοποίηση, είτε μερική, είτε ολική το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», είπε.

Ο Μ. Κεραυνός για τα ιδιωτικά μονοπώλια



Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είπε ότι στη Βρετανία, η οποία εφάρμοσε δογματικά και μαζικά την ιδιωτικοποίηση ως μια διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας, παρατηρείται μείωση του επιπέδου διαβίωσης, υπάρχει ανεργία, στασιμότητα στις αμοιβές, αύξηση του κόστους ζωής, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, κακή λειτουργία του συστήματος υγείας, ανασφάλεια και μειωμένες προσδοκίες που έφεραν τον βρετανικό λαό να αποφασίσει την έξοδο από την ΕΕ της πολιτικής της λιτότητας και να αρχίσει μια νέα περίοδος κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων.



Ο κ. Κεραυνός είπε πως τα ιδιωτικά μονοπώλια, που προηγουμένως ήταν δημόσιες επιχειρήσεις, με την αποκρατικοποίησή τους παρουσίασαν υπερβολικά κέρδη, χαμηλές επενδύσεις και υπερβολικές αμοιβές διευθυντικών στελεχών, με παράλληλες απολύσεις εργαζομένων.

Το ΑΚΕΛ



Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε παρέμβαση αναφέρθηκε στην πολύ πρόσφατη προσπάθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να επαναφέρει θέμα ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ και έκανε λόγο για «δογματισμό» και εμμονή της Κυβέρνησης να ξεπουληθεί σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ένας οργανισμός ο οποίος -κάτω από δύσκολες συνθήκες- παρουσιάζει κέρδη €50 εκ. ετησίως και προσφέρει υπηρεσίες ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Κύπρου.



Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ετοίμασε πρόταση νόμου με σκοπό την πλήρη κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι, «με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συναγερμού, ετοιμάστηκε άτυπη πρόταση για μετονομασία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων σε Μονάδα Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, μια κίνηση καθαρά επικοινωνιακή, αν όχι αντιπερισπασμού».



Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης πως, σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, οι θεσμικές συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές, αφού οι αποφάσεις του νέου οργανισμού ιδιωτικού δικαίου δεν θα είναι εφικτό όπως προσβληθούν ενώπιον του Διοικητικού ή κατ’ έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επομένως θέματα προσλήψεων, μεταθέσεων, προαγωγών, απολύσεων αλλά και προσφορών θα ανήκουν στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου.



Ο αφυπηρετήσας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Αντώνης Πατσαλής είπε ότι ο τόπος έχει ανάγκη την ΑΗΚ, για πρακτικούς και οικονομικούς. Πρόσθεσε πως απαιτείται στοχοπροσήλωση σε θέσεις και ανέφερε πως, παρά τις πιέσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2013 και επέβαλλαν στην ΑΗΚ μέχρι το 2015 να μετασχηματιστεί σε 4 εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, ο Οργανισμός άντεξε και παρέμεινε κτήμα του Κράτους και των πολιτών.



«Μετά το Μαρί, η ΑΗΚ μπορεί να αναλάβει ό,τι έργο της ανατεθεί και να το φέρει σε πέρας, συνέχισε, αναφέροντας ότι κατά τη διενέργεια των μελετών για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού δεν εξετάστηκε το πιο απλό πράγμα, να περιέλθει η ΑΗΚ σε εχθρικά χέρια».



Ο υπάλληλος της CYTA Γιώργος Καντούνας, παρουσιάζοντας τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες, όπως αυτά διαμορφώνονται διεθνώς, είπε πως ένα κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τις ζωτικές υπηρεσίες και, μεταξύ αυτών, τις τηλεπικοινωνίες.



Τέλος, αφού ανέφερε ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο παρατηρείται δυστοκία στην έλκυση νέων επενδύσεων ώστε οι παροχείς να ανταποκριθούν στη ραγδαία ανάπτυξης της τεχνολογίας, πρόσθεσε πως η δυστοκία είναι πραγματική και με βάση στοιχεία της ΕΕ, για να μπορέσει η ΕΕ να ικανοποιήσει τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας 2020, απαιτούνται επενδύσεις 106 δις.