Πρωταγωνιστές της μουσικής… τα πνευστά!
Σάββατο 25 Μάρ 2017
ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΤΗΝ 33ΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗ ΜΙΧΑΗΛ
Έβαλε στόχο να κάνει τους Κυπρίους να αγαπήσουν τα πνευστά και κατάφερε να δημιουργήσει όχι απλά ένα μουσικό σύνολο, αλλά ολόκληρη σχολή για πνευστά!
Θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνει οτιδήποτε είχε να κάνει με μουσική, είτε ήταν συναυλίες, είτε διάφορα εργαστήρια και σεμινάρια, και πάντα ήθελα να συμμετέχω, να παρακολουθώ, να μαθαίνω...
Η παραδοσιακή μουσική ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Συνήθως ακούω μουσικές από όλο τον κόσμο, πιο έθνικ ακούσματα. Μέσα από τις σπουδές μου ξεκίνησα την έρευνα της δικής μας παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων, όπως ήταν το πιθκιαύλι
Στη Γερμανία είχαν μεγάλη παράδοση στα πνευστά και ήξερα ότι εκεί ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου. Πήρα πολλά από τις σπουδές μου, από τη διαμονή μου εκεί, από τη νοοτροπία των Γερμανών όσον αφορά τον επαγγελματισμό τους, τα οποία ήθελα να μεταφέρω εδώ
Η Έλλη Μιχαήλ δημιούργησε την μπάντα με πνευστά και όχι μόνο, η οποία έγινε γνωστή στην Κύπρο και την οποία μπορείς να απολαύσεις κατά καιρούς σε συναυλίες, σε πλατείες, σε διάφορες εκδηλώσεις
Η Έλλη Μιχαήλ γνώρισε από μικρή τον κόσμο των πνευστών, ο οποίος τη μάγεψε! Ήξερε ότι αυτόν τον μουσικό κόσμο ήθελε να τον κάνει ακόμη πιο γνωστό στο ευρύτερο κοινό της Κύπρου και το πέτυχε. Με το πάθος της, την αφοσίωσή της και την πείρα της δημιούργησε μια σχολή ειδικά για πνευστά αλλά δεν έμεινε εκεί. Έσμιξε το ροκ με την παράδοση, το λάτιν με το swing και έβγαλε ένα μελωδικό αποτέλεσμα, που σε παρασύρει σε άλλους ρυθμούς, εποχές, προορισμούς! Η μπάντα πνευστών που δημιούργησε γνωρίζει τεράστια επιτυχία και το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετέχει σε αυτή είναι αρκετά αυξημένο! Το windcraft music center και band δεν είναι μόνο μια ιδέα για την Έλλη αλλά και ένα όνειρο που είδε πολύ νωρίς να υλοποιείται και να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Χωρίς μουσική παράδοση
Από οικογένεια χωρίς ιδιαίτερη μουσική παράδοση, η Έλλη μεγάλωνε φυσιολογικά όπως όλα τα παιδιά, με το σχολείο της, τα ιδιαίτερά της και καμία επαφή με τη μουσική. Αυτό μέχρι τα δώδεκά της χρόνια. Τότε κάτι άλλαξε μέσα της. Κάτι απροσδιόριστο ακόμη, την τράβηξε κοντά στη μουσική παιδεία και ξεκίνησε δειλά δειλά τα πρώτα της μαθήματα πιάνου. «Θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνει οτιδήποτε είχε να κάνει με μουσική, είτε ήταν συναυλίες, είτε διάφορα εργαστήρια και σεμινάρια, και πάντα ήθελα να συμμετέχω, να παρακολουθώ, να μαθαίνω...».
Ακολούθησε στα 14 της μαθήματα σαξοφώνου και τότε η έλξη για τον ήχο του οργάνου, και τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου έγινε τόσο έντονη, που ήξερε ότι δεν θα ξέφευγε επαγγελματικά από τον δρόμο της μουσικής! «Η παραδοσιακή μουσική ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Συνήθως ακούω μουσικές από όλο τον κόσμο, πιο έθνικ ακούσματα. Μέσα από τις σπουδές μου ξεκίνησα την έρευνα της δικής μας παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων, όπως ήταν το πιθκιαύλι».
Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να μελετά, να ερευνά και να ανακαλύπτει τα μυστικά της παραδοσιακής κουλτούρας του τόπου μας. Ακόμη και σήμερα η έρευνά της συνεχίζεται κανονικά. Η επιλογή της για σπουδές εθνομουσικολογίας στη Γερμανία ήταν καθαρά συνειδητή. «Στη Γερμανία είχαν μεγάλη παράδοση στα πνευστά και ήξερα ότι εκεί ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου. Πήρα πολλά από τις σπουδές μου, από τη διαμονή μου εκεί, από τη νοοτροπία των Γερμανών όσον αφορά τον επαγγελματισμό τους τα οποία ήθελα να μεταφέρω εδώ».
Αφορμή, η απουσία των πνευστών
Το ενδιαφέρον των Κυπρίων γύρω από τα πνευστά είναι γεγονός ότι είναι ελάχιστο. Στην πλειονότητά τους τα παιδιά, όταν εκδηλώσουν την αγάπη τους στη μουσική και το ενδιαφέρον τους να μάθουν ένα μουσικό όργανο, σίγουρα τα πνευστά δεν είναι πρώτα στη λίστα τους. Η μουσική παιδεία στην Κύπρο θέλει τα παιδιά να μαθαίνουν πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι και σε λιγότερο βαθμό βιολί και άλλα έγχορδα όργανα ή ντραμς και τύμπανα!
Αυτή είναι η νοοτροπία που επικρατεί κυρίως στο νησί μας. Βλέποντας αυτή την ανάγκη για αναγνώριση των πνευστών, τη σημαντικότητά τους στο μουσικό σύνολο και την αδικημένη θέση τους στη λίστα προτίμησης όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μουσική, η νεαρή Έλλη πήρε την απόφαση να δώσει στα πνευστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει.
Πώς το κατάφερε αυτό; Δημιουργώντας μια πρότυπη σχολή για πνευστά στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Με ρωτάς αν ήταν εύκολο αυτό το εγχείρημα. Θα σου πω, καθόλου. Η σχολή ξεκίνησε τη χρονιά της κρίσης. Ήταν καθαρό ρίσκο. Δεν είχα στόχο επιτυχίας από την αρχή. Ήξερα τις δυσκολίες, την ενδεχόμενη ελάχιστη ανταπόκριση από τον κόσμο, αλλά ήξερα επίσης ότι έπρεπε να το δοκιμάσω. Σίγουρα δεν ήταν κάτι το δημοφιλές αλλά πολύ εξειδικευμένο.
Σιγά σιγά όμως η ποιότητα της δουλειάς που κάνουμε άρχισε να έχει απήχηση και το ενδιαφέρον του κόσμου μεγάλωνε σταδιακά για να μάθει πνευστά». Μέσα από τη σχολή προσπαθεί να προωθήσει τη μουσική των πνευστών μέσα από διάφορα μουσικά σύνολα. Στόχος, η προσφορά ατομικής μουσικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου σε όλα τα πνευστά όργανα και διάφορα είδη μουσικής όπως είναι η κλασική, τζαζ και άλλες. «Μέσω της σχολής προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συμμετοχή των μαθητών μας σε μουσικές συναυλίες, είτε ως σολίστες είτε ως μέλη μουσικών συνόλων».
Από σόλο σε πολυ-πολιτισμική μπάντα
Όμποε, κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι, είναι μερικά από τα πνευστά που μαθαίνουν πλέον πολλοί μαθητές της σχολής! Η 33χρονη Έλλη Μιχαήλ, βλέποντας τις προσπάθειές της για να αγκαλιαστούν τα πνευστά από τον κόσμο της Κύπρου, να καρποφορούν, προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Δημιούργησε την μπάντα με πνευστά και όχι μόνο, η οποία έγινε γνωστή στην Κύπρο και την οποία μπορείς να απολαύσεις κατά καιρούς σε συναυλίες, σε πλατείες, σε διάφορες εκδηλώσεις!
«Ξεκίνησε πρώτα από μαθητές της σχολής και ακόμη δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη. Είναι περίπου 20 άτομα με κύριο χαρακτηριστικό τους το πάθος για τη μουσική, που συνθέτουν ένα μουσικό σύνολο από τρομπέτες, τρομπόνι, κλαρινέτο, φλάουτο, μπάσο, κιθάρα, σαξόφωνο. Το 2013 δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και από τότε γεμίζει πλατείες των πόλεων και των χωριών με τον δυναμικό ήχο των πνευστών». Funk και latin ρυθμοί εναλλάσσονται με ανάλαφρα swing κομμάτια, ροκ ήχοι παντρεύονται με παραδοσιακά ακούσματα. Όλα δένουν δίνοντας ένα μαγικό αποτέλεσμα!
«Το Windcraft band δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και αποτελεί ένα από τα projects του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού ‘Windcraft Loud’. Ο οργανισμός αυτός δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή συναυλιών, σεμιναρίων και άλλων εργαστηρίων, πολιτιστικών προγραμμάτων ανταλλαγής, ερευνητικών πρότζεκτ και άλλων. Επίσης ο οργανισμός διοργανώνει κάθε χρόνο το διήμερο μουσικό φεστιβάλ Windcraft Music Fest.
»Στόχος μας είναι η προώθηση της μουσικής εκτέλεσης και δημιουργίας και κυρίως η προβολή των πνευστών μουσικών οργάνων και η ενδυνάμωση διαπροσωπικών σχέσεων και η ανάπτυξη αλληλοκατανόησης ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου μέσω της κοινής συμμετοχής σε μουσικά σύνολα ερασιτεχνικού ή επαγγελματικού επιπέδου και άλλες μουσικές δραστηριότητες».
Κι αν θες να ακολουθήσεις την μπάντα στις επόμενες εμφανίσεις της, ρίξε μια ματιά πιο κάτω:
Σάββατο 8 Απριλίου 2017, 12:00-13:00, Αθλητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γνώσης του Πανεπιστημίου Κύπρου
- 12-13 Αυγούστου 2017, Windcraft Music Fest 4, Κατύδατα Σολέας www.windcraftmusicfest.com - 1 Οκτωβρίου 2017, κοινή συναυλία με τη Zentralkapelle Berlin, Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου Πάφου, στο πλαίσιο του Pafos2017.
Για όλες τις πληροφορίες όμως μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα τους