Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Προτεραιότητα στο εδαφικό

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ - Ο Βάλντχαϊμ αποφασισμένος ν’ αποτρέψη νέο ναυάγιο στη Βιέννη. Θα εισηγηθή επιστροφή της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών. - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 27 Μαρτίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:



Χωρίς την ενεργό παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Βάλντχαϊμ οι πιθανότητες επιτυχίας του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων, που αρχίζουν στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη, είναι περιορισμένες. Αυτή είναι η άποψη διπλωματικών και άλλων παραγόντων, με τους οποίους συντάκτες της «Σημερινής» είχαν επαφές κατά τις τελευταίες ημέρες και συζήτησαν τις προοπτικές των συνομιλιών.



Ο σκεπτικισμός αυτός οφείλεται, όπως μας ελέχθη, στη σκλήρυνση των θέσεων και των δυο πλευρών, που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες και που προκύπτει από τις διάφορες δηλώσεις ηγετών και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

Ελληνοκύπριοι στη Σμύρνη

Πληροφορούμεθα ότι ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, την οποίαν αποτελούν ο Διευθυντής των Τουριστικών Γραφείων Λούης κ. Κωστάκης Λοΐζου και ο Κωνσταντίνος Λόρδος θα παραστούν στην Τουριστική Διάσκεψη της οργανώσεως ASTA - IDA, που αρχίζει σήμερα στη Σμύρνη. Η τουρκική Πρεσβεία παρεχώρησε στους κ.κ. Κ. Λόρδο και Κ. Λοΐζου θεωρήσεις διαβατηρίων για να μπορέσουν να μεταβούν στη Σμύρνη, όπου συγκροτείται φέτος το Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Τουριστικών Πρακτόρων ASTA IDA.

Ντουρντουράν: Λύση το 1978

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» δημοσιεύει συνέντευξη που παρεχώρησε σε συντάκτη της ο Αρχηγός του Τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης κ. Ντουρντουράν. Ο κ. Ντουρντουράν δεν συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που ελπίζουν για λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 1977, προσθέτει όμως ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί τελική λύση μέσα στο 1978.

Αναβολή εκτέλεσης Αναστασιάδη

Η πλειοψηφία της ολομελείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε χθες το πρωί την έφεση του θανατοποινίτη Ανδρέα Αναστασιάδη και συμφώνησε ότι το Κακουργιοδικείο ορθά τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών, αφού τον βρήκε ένοχο για τον εκ προμελέτης φόνο του Κιμ Χαράλ. Συγκεκριμένα, τρεις Δικαστές, οι κ.κ. Α. Λοΐζου, Λ. Λοΐζου και Α. Σταυρινίδης απέρριψαν την έφεση του Αναστασιάδη, ενώ ο Πρόεδρος του Ανωτάτου κ. Μ. Τριανταφυλλίδης αποφάνθηκε ότι δεν αποδείχθηκε η προμελέτη του εγκλήματος και ως εκ τούτου ο εφεσείων έπρεπε να βρεθή ένοχος ανθρωποκτονίας.



Ο Δικαστής κ. Τ. Χατζηαναστασίου δέχθηκε την έφεση του Αναστασιάδη και διέταξε επανεκδίκαση της απόφασης. Λόγω του ότι η πλειοψηφία των δικαστών απέρριψε την έφεση, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ώρισε σαν νέα ημερομηνία εκτελέσεως της θανατικής ποινής του Αναστασιάδη την 31η Μαΐου, για να δοθή καιρός στον εφεσείοντα να προβή σε οποιαδήποτε διαβήματα σχετικά με την ποινή του.