Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις

Από την τελευταία συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, που έλαβε χώραν την 28η Φεβρουαρίου, είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία δεν αλλάζει πολιτική. Επιμένει να θεωρεί την ΕΕ υποχρεωμένη να εκτελεί τις εντολές και τα καπρίτσια του Ερντογάν και όσων τον στηρίζουν, και συνεχίζει να εκβιάζει και προσπαθεί να μετατρέψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε κράχτη του Ερντογάν. Οι Τούρκοι δεν θέλουν να γίνει η επόμενη συνάντηση της ΜΚΕ στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, ως όφειλε, αλλά στην Άγκυρα, για να μας περιφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν ως σουλτανικά λάφυρα, να μας επιδεικνύει ως υποστηρικτές της πολιτικής του, ή για να μας εξευτελίσει, όπως συνέβη για τελευταία -και όχι πρώτη φορά- τον Μάρτιο του 2015. Όταν μας είπαν οι Τούρκοι υπουργοί και βουλευτές ότι έχουν πιο σοβαρές δουλειές στην Κωνσταντινούπολη, και σηκώθηκαν και έφυγαν μια ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίας αφήνοντάς μας σύξυλους στην Άγκυρα. Πήραν τον λόγο, είπαν τα δικά τους, δεν δέχθηκαν καμία συζήτηση και ούτε τη στοιχειώδη ευγένεια δεν έδειξαν να ακούσουν τουλάχιστον τον Πρόεδρο της ΜΚΕ.


Τώρα τι μας λένε; Ή θα γίνει η συνεδρίαση της ΜΚΕ στην Άγκυρα, τον επόμενο Μάιο, στο Χαλιφάτο του Σουλτάνου, ή ξεχάστε το. Μερικοί Ευρωβουλευτές επιμένουν να υποκύψουμε και να πάμε. Γάμος με το ζόρι, με το στανιό. Σπουδαία! Μας εκβιάζουν, μας ευτελίζουν και θέλουν να μας μετατρέψουν σε περιφερόμενο θίασο, φτηνής προπαγάνδας. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου θέση αλλά και των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να το πράξουν μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων είπε όχι, διότι ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς. Το επαναλαμβάνει και τώρα. Διότι, θέλει τη συνεδρίαση της ΜΚΕ στην Άγκυρα μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όταν δηλαδή θα συγκεντρώσει τις εξουσίες στα χέρια του και θα γίνει απόλυτος δικτάτορας. Δυστυχώς, όπως έγραψα προηγουμένως, υπάρχουν και Ευρωπαίοι βουλευτές που λένε «και γιατί να μην πάμε; Τι θέλετε να κλείσει η ΜΚΕ»;
Εάν οι Τούρκοι θέλουν να διακόψουν τις εργασίες της ΜΚΕ, ας το πράξουν. Είναι δικό τους το πρόβλημα. Το να υποκύψουμε, όμως, στις τουρκικές αξιώσεις και τους εκβιασμούς δεν ταιριάζει σε δημοκράτες Ευρωβουλευτές, ούτε σε εκπροσώπους του Κυπριακού Λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι εάν θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη της ΜΚΕ στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, στην Άγκυρα ή στο Εσκί Σεχίρ, αλλά το ότι η Τουρκία εκβιάζει και πάλιν και ο Ερντογάν θέλει να μας χρησιμοποιήσει για να νομιμοποιηθεί ως Σουλτάνος. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ και ο Επίτροπος της ΚΔ και πάλι δεν έχουν θέσει ζήτημα άμεσης διακοπής των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» της τελωνειακής ένωσης, δεδομένης της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, αλλά εξακολουθούν να επιδεικνύουν καλή θέληση, παρά τα όσα συμβαίνουν στη Λευκωσία, στην Άγκυρα και στο Αιγαίο, παρά την κατάρρευση των συνομιλιών, παρά την αποτυχία της εξευμενιστικής πολιτικής που μας οδήγησε στην υποδούλωση, παρά τις συνεχείς προσβολές της Τουρκίας εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη, και του Κυπριακού Λαού. Βεβαίως, η υπογράφουσα το κείμενο αυτό δεν έχει εκτελεστική εξουσία, δεν ελέγχει τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τα καθήκοντά της αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί λέγει πάντοτε χωρίς δισταγμό την άποψή της, και το ίδιο πράττει και μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Επιμένει εδώ και χρόνια σε αλλαγή πολιτικής από μέρους της ΚΔ, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν άλλους σκοπούς.


Όμως δεν σκοπεύει να γίνει ανδρείκελο της Άγκυρας, με πρόσχημα να κρατήσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζωντανή.


Αυτά είναι επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Εάν η ΕΕ θέλει να βοηθήσει τις δημοκρατικές δυνάμεις και τον λαό της Τουρκίας, πρέπει να προχωρήσει στην αποκαθήλωση του καθεστώτος Ερντογάν και όχι να γίνονται κινήσεις τις οποίες ο ίδιος καθορίζει για να εδραιώνεται στην εξουσία και να έχει εξωτερική νομιμοποίηση. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος του αντιδημοκρατικού και φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν. Αυτή την εξέλιξη μπορεί να την επιβάλει στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία. Φτάνει να έχει το σθένος να το πράξει.