Η Έρις και ο ρόλος του ΕΛΑΜ

Σε περίπτωση που επαναρχίσει ο διάλογος, ο εγκάθετος της Άγκυρας θα ζητά «λαούς τζι αλουπούς», δηλαδή θα ανεβάσει αρκετά τον πήχη των απαιτήσεών του
Η Έρις, αδελφή του θεού Άρη και κόρη της Νύχτας, ως γνωστόν, έθεσε την αφορμή για τον Τρωικό Πόλεμο. Για να εκδικηθεί τις θεές του Ολύμπου, εσκέφθη το εξής: Πήρε ένα μήλο και, αφού έγραψε πάνω «τη καλλίστη», δηλ. στην ομορφότερη, το έδωσε στον Πάρη, γιο του μυθικού βασιλιά Πρίαμου της Τροίας, για να το δώσει σε αυτήν που θεωρούσε ωραιότερη. Τρεις θεές διεκδικούσαν το «έπαθλο»: Η Αθηνά, θεά της Σοφίας, η Ήρα, σύζυγος του Διός και η θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη.
Ο Πάρης απεφάσισε, τελικά, να το δώσει στην Αφροδίτη, η οποία του υπεσχέθη ως δώρο την Ωραία Ελένη, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου, με αποτέλεσμα οι άλλες δύο θεές να στραφούν εναντίον της και να ξεσπάσει διχόνοια-πόλεμος μεταξύ τους με καταστροφικά, ολέθρια αποτελέσματα...
Βρίσκω ότι, σήμερα, τον ρόλο της Έριδος στη χώρα μας ανέλαβε το ΕΛΑΜ. Με την πρόταση που υπέβαλε στη Βουλή -για τη 10λεπτη αναφορά από τους εκπαιδευτικούς στο Ενωτικό του ́50 δημοψήφισμα- κατόρθωσε μόνο του να δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ ελληνοκυπριακής πλευράς και τουρκοκυπριακής, με αποτέλεσμα την (προσωρινή;) διακοπή των Συνομιλιών και των προσπαθειών για λύση μεταξύ των two leaders.
Ό,τι δεν κατάφερε ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, το κατάφερε το εθνικιστικό κόμμα με μια κίνηση ματ! Και, το χειρότερο, έδωσε αφορμή στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, κ. Ακιντζί, να μιλάει για επιστροφή σε ένα παρελθόν μίσους και εθνικιστικής διχόνοιας.
Αλλά, δεν είμεθα αφελείς. Η κίνηση Ακιντζί να φύγει από το Τραπέζι, κατηγορώντας τον Αναστασιάδη ότι βγήκε έξω για ένα τσιγάρο και δεν ξαναγύρισε (αυτό μου θυμίζει ένα ανέκδοτο, που κάποιος είπε στη σύζυγό του ότι πετάγεται δίπλα στο περίπτερο για τσιγάρα και γύρισε έπειτα από... 20 χρόνια), αποτελεί το χείριστο είδος υποκρισίας και ανήθικου πολιτικού τακτικισμού. Και εξηγώ:
Σε περίπτωση που επαναρχίσει ο διάλογος, ο εγκάθετος της Άγκυρας θα ζητά «λαούς τζι αλουπούς», δηλαδή θα ανεβάσει αρκετά τον πήχη των απαιτήσεών του. Θα επιμένει σε δέσμευση για εκ περιτροπής προεδρία, για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων κλπ.
Και είναι η ώρα να συστρατευθούμε όλοι στηρίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη, δεινή θέση.
Όμως, κι αυτό είναι το χειρότερο, αρχίσαμε να βλέπουμε με καχυποψία τις ενέργειες Αναστασιάδη, φοβούμενοι ότι προσβλέπει σε 2η προεδρική θητεία..! Ακόμη ένα ρήγμα στο ήδη διασπασμένο εσωτερικό Μέτωπο. Και, όπως λένε και στην Ελλάδα, κ. Αναστασιάδη: «Παρά να σου βγει τ’ όνομα, κάλλιο να σου βγει το μάτι...!».
Υ.Γ.: Έρις = καβγάς
Σημ.: Η παροιμία: Ζητά λαούς τζι αλουπούς δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχει. Την άκουσα από τη μακαριστή γιαγιά μου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗΣ