Ενέργεια

Ενεργειακή στήριξη στην Ελλάδα

Στο πλευρό της Αθήνας για κατασκευή αγωγών αερίου και υποδομές οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου αναμένεται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα η Ελληνική Βουλή

Τη σθεναρή υποστήριξή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας για κατασκευή ενεργειακών υποδομών, που θα συνδέσουν τη χώρα με την υπόλοιπη Ε.Ε.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του neweurope, μιλώντας στο 3ο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είπε πως «Έργα όπως ο αγωγός TAP (η Trans Adriatic Pipeline), το Interconnector Βουλγαρίας-Ελλάδας (IGB), ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η προτεινόμενη FSRU (Floating Storage επαναεριοποίησης Μονάδα) κοντά στην Αλεξανδρούπολη θα βοηθήσουν στην παγιοποίηση του ρόλου της Ελλάδας στον μετασχηματισμό της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα βοηθήσει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».


Όσον αφορά τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τζέφρι Πάιατ παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα» στο Αιγαίο, ιδίως έπειτα από την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων. Παρέμβαση στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έκανε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η προθυμία της Ουάσιγκτον
Σε δηλώσεις του επίσης στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Αντιπρόεδρος του German Marshall Fund, ο Ian Lesser, επεσήμανε πως η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, ενώ παράλληλα μια λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων από την Ανατολική Μεσόγειο.


«Για κάθε αμερικανική κυβέρνηση, θα υπάρχει πάντα ενδιαφέρον στο να προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα (Κυπριακό). Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο και προσπάθεια είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν σε αυτό. Στην προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε μια ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια που ενδιαφερόταν να συμμετάσχει (στη λύση) και ήξερε πολλά γι' αυτό.


Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν αισθάνθηκε ένα είδος ειδικής δέσμευσης για το Κυπριακό και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να ξανασυμβεί», είπε ο Lesser, προσθέτοντας «κατά συνέπεια, δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να απομακρυνθεί από την ευκαιρία να φέρει κάποια καλά νέα σε μια περιοχή που δεν παράγει αποτελέσματα».
Ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο
Ερωτηθείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν μια επίλυση του Κυπριακού θα διευκόλυνε τις εξαγωγές ενέργειας από την Ανατολή Μεσόγειο, ο Lesser δήλωσε πως στον βαθμό που θα μπορούσε να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της γεωπολιτικής της περιοχής, θα γίνει ευκολότερο για το σύνολο των διαφόρων παραγόντων να έχουν επενδυτικό κέρδος από τις επενδύσεις τους σε αυτούς τους πόρους.


«Θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εξαγωγές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν δεν γίνουν μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια φυσική σύγκλιση ανάμεσα στα ζητήματα ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων ειδικά για τις εξαγωγές, αλλά ακόμη και με προεκτάσεις σε περιφερειακό επίπεδο.


Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η βασική κινητήρια δύναμη είναι η βούληση των εμπλεκόμενων φορέων στην περιοχή (κράτη και εταιρείες) να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.


«Απλά δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν, αν οι περιφερειακές χώρες βρίσκονται σε διαμάχη για θέματα πολιτικής και ασφάλειας. Τώρα, το κατά πόσο αυτά τα θέματα πολιτικής και ασφάλειας μπορεί μπορούν να μπουν στην άκρη είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση», κατέληξε.
Άδειες για έρευνες
Εν τω μεταξύ, στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η έγκριση από την Ελληνική Βουλή για να αρχίσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Το αρμόδιο Υπουργείο ενέκρινε πριν από λίγες μέρες και τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες, προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο, όπως ειπώθηκε, η διαδικασία.


Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την Αιτωλοακαρνανία και η Energean είναι οι δύο εταιρείες που έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτούντες» για τις έρευνες. Η υπό παραχώρηση περιοχή στη βορειοδυτική Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, στη Στερεά Ελλάδα, αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ.


Οι δύο εταιρείες διεξάγουν ήδη έρευνες στη δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί τον Μάιο του 2014, με τις οποίες παραχωρήθηκαν στα ΕΛΠΕ η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στην Energean η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το κοίτασμα στο Κατάκολο, που έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης.
Στήριξη στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης
Σύμφωνα με το energypress.gr το σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit -FSRU) της Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται στα έργα κομβικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα αμερικανικά συμφέροντα.


Το μήνυμα αυτό έστειλε την προηγούμενη βδομάδα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδια για τη διπλωματία των ενεργειακών πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπιν Ντάνιγκαν, και ενώ νωρίτερα είχε συζητήσει το θέμα με στελέχη της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, καθώς και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.


Το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε σαφές πως ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί από καθαρό εισαγωγέα αερίου σε καθαρό εξαγωγέα, βλέπουν πλέον με άλλο μάτι την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και έργα όπως της Αλεξανδρούπολης.


«Έχουμε μια εκπληκτική μεταμόρφωση στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια», σχολίασε η Ντάνιγκαν, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. κυβικά μέτρα τα επόμενα 5 με 7 χρόνια, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας αγοράς.
Εκπαίδευση για TAP
Σχετικά με τον αγωγό TAP αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής που χορήγησε από τον Μάιο του 2016 ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG), ολοκληρώθηκε με επιτυχία.


Την πρωτοβουλία, που απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικού και Λυκείου, οργάνωσε και υλοποίησε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, απ' όπου διέρχεται ο αγωγός: Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.


Τα σεμινάρια παρέδωσαν 36 εξειδικευμένοι εκπαιδευτές και τα παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 25.000 παιδιά και έφηβοι και 56 εκπαιδευτικοί από 142 Δημοτικά και 60 Λύκεια σε 66 και 31 κοινότητες της χώρας, αντίστοιχα.