Πέραν των σύννεφων καπνού

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η Βουλή ψήφισε με οριακή πλειοψηφία, έπειτα από πολλές αναβολές, μία δέσμη τριών νομοσχεδίων. Τα δυο ήταν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση, που α) υιοθετούσαν με τεράστια καθυστέρηση τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία και β) επέφεραν διορθώσεις προς το αυστηρότερο στον υφιστάμενο νόμο. Τα κόμματα έφεραν πολλές τροπολογίες, σχεδόν όλες υπέρ των διαφόρων συμφερόντων (π.χ. ξενοδοχεία, Φάνος Λεβέντης, επιχειρήσεις διασκέδασης κλπ).


Εμείς καταθέσαμε τροπολογίες υπέρ των μη καπνιστών και υπέρ της υγείας (από εισηγήσεις επιτρόπου του παιδιού, αντικαρκινικού κλπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος βρισκόταν ήδη σε παράβαση, είχε εξαντληθεί ήδη κάθε περιθώριο ανοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τυχόν κι άλλη καθυστέρηση θα οδηγούσε σε άμεση καταδίκη και πρόστιμο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής δεν μας ικανοποιεί. Πολλοί με ρωτούν «γιατί τότε αποχή;». Κατ' αρχάς να πούμε ότι αποχή ήταν για το ένα νομοσχέδιο. Στο άλλο (κυρίως εναρμονιστικό) ψηφίσαμε υπέρ. Στο τρίτο, πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ψηφίσαμε κατά γιατί εισηγείται εξώδικα (πέρασε με ψήφους ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ).
Ίσως κατ' αρχάς πρέπει να εξηγήσουμε πότε και γιατί ψηφίζει ΛΕΥΚΟ (αυτό είναι η αποχή στο Κυπριακό Κοινοβούλιο: Όταν δεν συμφωνεί πλήρως με ό,τι έχει μπροστά αλλά δεν μπορεί να το καταψηφίσει γιατί υπάρχουν πρόνοιες σε αυτό που θα ήθελε να ψηφίσει. Σε κάποια κοινοβούλια επιτρέπεται η τμηματική ψηφοφορία, στη Βουλή μας δεν υπάρχει.


Μπορεί κάποιος όμως, αν θέλει, να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία και να διαμορφώσει θέση. Για παράδειγμα ποιοι ψήφισαν την κατάργηση του διαχωριστικού μεταξύ χώρου καπνιστών και μη καπνιστών; (το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ και άλλοι). Ποιοι ψήφισαν τη χαλάρωση στα ξενοδοχεία; (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και άλλοι). Ποιοι ευθύνονται που «μολύνθηκε» το νομοσχέδιο με φιλοκαπνιστικές τροπολογίες; Όλα τα άλλα κόμματα εκτός των Οικολόγων.
Εν κατακλείδι, όλες οι τροπολογίες που ήταν υπέρ της Υγείας προήλθαν από τους Οικολόγους (και κάποιες από το ΑΚΕΛ). Όσες τροπολογίες χαλάρωναν τον νόμο, καταψηφίστηκαν από το Κίνημα Οικολόγων (μόνο). Η αλήθεια είναι εκεί. Δεν μπορούσαμε όμως καταψηφίσουμε έναν νόμο που π.χ. επιτέλους απαγορεύει το κάπνισμα σε αυλές σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.


Δεν μπορούσαμε να καταψηφίσουμε έναν νόμο που αυξάνει τις ποινές, που εισάγει πρόνοιες για το ηλεκτρικό τσιγάρο και εισάγει τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρου κ.ο.κ.
Από την άλλη, δεν μπορούσα με τη θετική μου ψήφο να νομιμοποιήσω τη σημερινή κατάσταση της ανάμιξης καπνιστών και μη καπνιστών (λόγω έλλειψης μόνιμου διαχωριστικού), της χαλάρωσης για τα καζίνα και τα ξενοδοχεία και την εμμονή στην εξώδικη ρύθμιση. Ούτε με τη θετική μας ψήφο να νομιμοποιήσουμε το γεγονός ότι η πλειοψηφία απέρριψε τις τροπολογίες μας, όπως αύξηση ποινών για πώληση τσιγάρων σε ανηλίκους, απαγόρευση του καπνίσματος σε αυλές φροντιστηρίων και στα γήπεδα.
Άρα, πέραν των εύκολων απλοποιήσεων (αχ, τι καλά που θα ήταν να ήταν απλή υπόθεση η πολιτική!), η αλήθεια είναι μία: ΛΕΥΚΟ (αποχή) στον νόμο γιατί μεταλλάχθηκε από τα κόμματα, ΝΑΙ στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και ΟΧΙ στα εξώδικα που μειώνουν τις ποινές.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ
Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών