Αναλύσεις

Τι θα πείτε, κ. Κοτζιά, για τη ΔΔΟ;

Προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ προτού δει τον Αμερικανό ομόλογό του για το Κυπριακό
Γ. Πικής: Είναι βήμα προς τον επιδιωκόμενο εκτουρκισμό της Κύπρου η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Για τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, τοποθετήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντεπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον. Στην ατζέντα των επαφών τους θα είναι και το Κυπριακό.


Έχοντας υπόψη, αφενός ότι ο κ. Κοτζιάς στο πρόσφατο παρελθόν επαναλάμβανε ότι το μόνο που ενδιέφερε την Ελλάδα ήταν να εγκαταλείψει τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 και ότι το Κυπριακό ήταν θέμα των Κυπρίων, και, αφετέρου, ότι δήλωνε στο γερμανικό πρακτορείο στις 21.1.2017 πως σχεδιάζουν νέα συνθήκη για ομόσπονδη Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κράτος, τη δική τους αστυνομία, θα υπάρχει άλλη ομόσπονδη αστυνομία με 50% συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πέραν αυτής της ομόσπονδης αστυνομίας θα υπάρχει ακόμα μία, διεθνής αστυνομία, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα, θα έχουν βέτο σε όλα τα κύρια θέματα, και τέσσερεις δικαστές από την κάθε κοινότητα, oρθώς επεσήμανε ο βετεράνος συνάδελφος Σάββας Ιακωβίδης στις 18.2.2017 στη Σημερινή, «Μα, τι λέει ο Ν. Κοτζιάς; Νέα Συνθήκη;».
Η συνέντευξη Νίκου Κοτζιά στο γερμανικό πρακτορείο βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του εδώ -
http://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/foreign-minister-nikos-kotzias-interview-with-the-dpa-news-agency.html Foreign Minister Nikos Kotzias' interview with the DPA News Agency
Το Κυπριακό και οι... καφετζούδες
Γι’ αυτό θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Νίκος Κοτζιάς, τώρα που φάνηκε ότι δεν είναι αναμεμειγμένος μαζί με την κυπριακή Κυβέρνηση, όπως είπε στο γερμανικό πρακτορείο, μόνο για την αποδέσμευση της Ελλάδας από την Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, τι ακριβώς θα πει και θα ζητήσει από τη νέα αμερικανική διοίκηση Τραμπ και τον νέο Υπουργό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ας μην πάει κατώτερος των καφετζούδων
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τίμια και παστρικά ο κ. Κοτζιάς στον κ. Ρεξ Τίλερσον, ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν δέχεται την αντιδημοκρατική, διαιρετική βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία είτε με παλαιές είτε με νέες συνθήκες, όποιοι και να τις σχεδιάζουν, και ότι την έχει απορρίψει στις 24.4.2004.


Ας διαβάσει ο κ. Κοτζιάς και το άρθρο του Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη στη «Σημερινή», 6/3/2017, «Η ώρα των καφετζούδων...», που απευθύνεται προς τον παταγωδώς αποτυχημένο στην αποστολή του φιλότουρκο Νορβηγό Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε (ο οποίος, πληροφορίες λένε ότι μέχρι και τις 4 ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους που απαιτεί ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει τρόπο να γίνουν δεκτές και από την Ε.Ε.), όμως, μπορεί κάλλιστα να είχε απευθυνθεί και στον κάθε υποστηρικτή της ρατσιστικής ΔΔΟ. Έγραψε ο Δρ Χαραλαμπίδης καταλήγοντας:
«Ακούστε, κύριε Έιντε. Έχετε διαπράξει και λάθη τακτικής και επικοινωνίας και ουσίας. Για παράδειγμα, ως Νορβηγός που είστε, θέλετε να δεχθούμε μέσω της ομοσπονδίας ένα καθεστώς όμοιο με εκείνο που επέβαλε η Ναζιστική Γερμανία στη χώρα σας με τον Βίντκουν Κουίσλινγκ. Το οποίο, μάλιστα, θέλετε να εμφανίζετε και ως δημοκρατικό και συνάδον με τις αρχές και αξίες της ΕΕ...
»Ας μην κρυβόμαστε. Αυτά είναι αυτονόητα. Τα γνωρίζουν ακόμη και οι συμπαθείς καφετζούδες της γειτονιάς, οι οποίες στη σοβαρότητα και στις πολιτικές αξιολογήσεις για την πορεία των συνομιλιών και τις τουρκικές προθέσεις σάς έχουν βάλει γυαλιά. Όχι μόνο σ’ εσάς, αλλά στο κομματικό μας κατεστημένο, το οποίο, όπως και εσείς, δεν θέλει να κατανοήσει ότι, όταν ο Ερντογάν αναφέρεται σε λύση, εννοεί διάλυση και την πλήρη υποταγή μας».
Ας μην πάει λοιπόν ο κ. Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον και φανεί κατώτερος των καφετζούδων της γειτονιάς, οι οποίες αξιολογούν καλύτερα τα αυτονόητα.
Αντιδημοκρατική η ΔΔΟ
Να λάβει σοβαρά υπόψη και τι είπε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 σε σεμινάριο στο Λονδίνο ο Τουρκοκύπριος Δρ. Ερόλ Κεϊμάκ, ο οποίος ξεκάθαρα ομολόγησε ότι η ΔΔΟ δεν είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, αλλά αυτήν είναι που θέλουν.
«Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ, γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». («Σημερινή», 1.3.2017).
Ο Γεώργιος Πικής
Αλλά, ακόμα πιο επιτακτικά ο κ. Νίκος Κοτζιάς οφείλει να διαβάσει και να περιλάβει ως ευαγγέλιο στην ατζέντα του υπεράνω όλων, τα όσα δήλωσε ο πρώην Δικαστής Γεώργιος Πικής στην καταπελτική συνέντευξή του στον συνάδελφο Κώστα Βενιζέλο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 8 Ιουλίου 2015.
«Διαχρονικά, στις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, έχουμε υποβαθμίσει, αν όχι υπονομεύσει, τα δίκαια των Ελλήνων της Κύπρου», είπε ο κ. Γ. Πικής.
Ο Γ. Πικής διετέλεσε πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (δικαστής του Εφετείου, ο πρώτος πρόεδρος του Εφετείου) και πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του εξελέγη από τα Ηνωμένα Έθνη και υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, απάνθρωπης και απαξιωτικής μεταχείρισης του ανθρώπου.


Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο Ανώτατο Δικαστήριο εξελέγη και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Κύκλου Προέδρων των συνταγματικών δικαστηρίων της Ευρώπης.


Στη συνέντευξη στον «Φ» και υπεραμυνόμενος της ανάγκης διεκδίκησης του διεθνούς δικαίου και απαντώντας σε όσους υποβαθμίζουν και εν πολλοίς παρακάμπτουν αυτό, ο κ. Πικής σημειώνει πως, διαχρονικά, δεν χρησιμοποιήσαμε τα δικαιικά ερείσματα που μας παρείχε η κρατική μας υπόσταση και η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. για διεκδίκηση των βάναυσα τρωθέντων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου.


Παράλληλα, για την εν εξελίξει διαδικασία ανέφερε πως το κοινό ανακοινωθέν, στη βάση του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες, προδιαγράφει λύση όμοια προς το σχέδιο Ανάν («Φιλελεύθερος», 8.7.2015).
Τα πληθυσμιακά και περιουσιακά δεδομένα
Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πικής, που καθορίζει και το τι σημαίνει για τον Ελληνισμό η αντιδημοκρατική διαιρετική ΔΔΟ και που επικρίνει ουσιαστικά και τον «διζωνικό χάρτη» που έδωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις 31.3.1977 στους Τούρκους στη Βιένη και που είχε σχεδιαστεί με την έγκριση του Αρχ. Μακαρίου ερήμην του λαού:
«Οι Τούρκοι της Κύπρου αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού. Ούτε η ιδιοκτησία γης που κατείχαν οι Τούρκοι υπερέβαινε αυτό το ποσοστό. Συμφωνία για την παραχώρηση ζώνης μεγαλύτερης του ποσοστού αυτού, ή έστω του 20%, είναι βήμα προς τον επιδιωκόμενο εκτουρκισμό της Κύπρου.


Μην ξεχνούμε τι είπε ο κ. Ερντογάν στους Τούρκους της Κύπρου όταν επισκέφθηκε το νησί: "Καμιά οικογένεια δεν πρέπει να παραλείπει να φέρνει στη ζωή τουλάχιστον 4 παιδιά". Ο καθορισμός των ζωνών ανάλογα με τα πληθυσμιακά και περιουσιακά δεδομένα Ελλήνων και Τούρκων δεν είναι μόνον εκείνο που επιβάλλει το Δίκαιο, αλλά και η βάση για την απομάκρυνση των εποίκων».
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:
http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/265837/georgios-pikis-prodiagrafetai-lysi-typou-anan
Ο στόχος της εισβολής
Κλείνω υπενθυμίζοντας στον κ. Νίκο Κοτζιά τη δήλωση του Στρατηγού Κενάν Εβρέν.
«Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος».
(«Σημερινή», 12.2.1990 - και βιβλίο γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011»).
Ας προσέξει ο κ. Νίκος Κοτζιάς τι θα πει και τι θα ζητήσει για το Κυπριακό στις ΗΠΑ. Ας μην πάει βοηθός του Ετσεβίτ, του Εβρέν και του Ερντογάν για πραγματοποίηση του παραμένοντος για 43 χρόνια απραγματοποίητου στόχου τους, τώρα που φανέρωσε ότι δεν είναι μόνο η απαγκίστρωση της Ελλάδας από την Συνθήκη Εγγυήσεως που τον ενδιαφέρει.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο, 6.3.2017