Ενέργεια

Συνεχίζει τις ζυμώσεις ο ενδιάμεσος χώρος

Λιλλήκας και Παπαδόπουλος συμφώνησαν στην ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό
Σιζόπουλος, Θεοχάρους και Περδίκης θεωρούν ότι μονομερής εξαγγελία του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών για την Προεδρία δεν βοηθάει στην ενότητα των απογοητευμένων ψηφοφόρων από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

«Αυτά που μας ενώνουν με το ΔΗΚΟ είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν». Με αυτήν τη δήλωση ολοκλήρωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, με επίκεντρο τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.


Κατά την έξοδό του από τα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Λιλλήκας έκανε λόγο για συνάντηση σε φιλικό κλίμα, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις της ΕΔΕΚ, λέγοντας, ωστόσο, ότι μέσα από τον κύκλο επαφών που έχει αρχίσει θα επιδιώξει, επίσης, συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του, επανέλαβε τη θέση της εναλλακτικής υποψηφιότητας του ενδιάμεσου χώρου, πέρα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, με τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.


Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, επίσης, η κοινή θέση περί συνεργασίας με κόμματα που συμφωνούν για μια «νέα στρατηγική στο Κυπριακό». Όπως πληροφορείται το Sigmalive, το ΔΗΚΟ θα συγκαλέσει αύριο Πέμπτη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, μέσα από την οποία θα τροχοδρομηθούν οι επαφές με κόμματα.
Ψάχνουν συσπείρωση
Πηγές του ΔΗΚΟ κοντά στην ηγεσία, μιλώντας πριν από τη συνάντηση στο Sigmalive, ανέφεραν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος πήγε στη συνάντηση «για να ακούσουν» και όχι για να θέσουν όρους και προϋποθέσεις. Εξάλλου, όπως είπαν, η Συμμαχία Πολιτών είναι εκείνη που ζήτησε τη συνάντηση.


«Εκείνο που πρέπει να υπενθυμίσουμε, όμως, είναι εκείνο που ακούστηκε διά στόματος Μαρίνου Σιζόπουλου και Ελένης Θεοχάρους, ότι δηλαδή μια μονομερής εξαγγελία δεν βοηθάει στην πρόθεση για κοινή συσπείρωση του ενδιάμεσου χώρου. Αυτό, έχουμε σκοπό να το θέσουμε επί τάπητος», τόνισαν.


Από την άλλη πλευρά, πηγές της Συμμαχίας Πολιτών, που έχουν καλή γνώση της στρατηγικής του κόμματος, ανέφεραν ότι η αντιπροσωπία είχε σκοπό να θέσει κριτήρια, πάνω στα οποία θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το ποιος είναι ο καταλληλότερος κοινός υποψήφιος. «Αφού στο ΔΗΚΟ ενδιαφέρονται για κοινή υποψηφιότητα, θα πρέπει να συζητήσουμε τα κριτήρια», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ακούσουμε κι εμείς τι έχουν να μας πουν.
Αναμένοντας τη Σύγκλητο
Αξίζει να σημειωθεί οι εν λόγω επαφές της Συμμαχίας Πολιτών πραγματοποιούνται πριν από τη Σύνοδο της Ανώτατης Συγκλήτου, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή και αναμένεται να λάβει απόφαση για στήριξη στις προεδρικές εκλογές της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Λιλλήκα.


Στο πλαίσιο των επαφών, η Συμμαχία πραγματοποίησε ήδη συναντήσεις με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Αναμένει, εξάλλου, απάντηση και από την ΕΔΕΚ για καθορισμό συνάντησης με τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Σιζόπουλος: «Δυναμιτίζει την προσπάθεια»
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι κακώς ο κ. Λιλλήκας προανήγγειλε την υποψηφιότητά του, κίνηση, η οποία, όπως είπε, ουσιαστικά δυναμιτίζει την προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου για κοινό υποψήφιο. «ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που κυβέρνησαν τα τελευταία εννέα χρόνια τον τόπο, απέτυχαν παταγωδώς και είναι υπεύθυνα και συνυπεύθυνα για την οικονομική καταστροφή της χώρας, ενώ με τους λανθασμένους χειρισμούς τους στο Κυπριακό, οδήγησαν σε αδιέξοδα», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.


Γι’ αυτούς τους λόγους υπέδειξε ότι κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ύστερα από προσεκτική μελέτη των δεδομένων, πρέπει να καταλήξουν σ’ έναν υποψήφιο, με αξιόπιστο πολιτικό παρελθόν, ο οποίος θα μπορεί να εκλεγεί και να τηρήσει εκείνα, για τα οποία θα δεσμευτεί. Αν υπάρξει διεργασία, που θα οδηγήσει σ’ αυτήν της κατεύθυνση, καλώς, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αν όχι, είπε, ο καθένας θ’ ακολουθήσει τον δρόμο του.
«Σαμποτάρει» ο Λιλλήκας
Την άποψη, ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα σαμποτάρει την προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου να πάει ενωμένος στις προεδρικές εκλογές, διατύπωσε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι πρόθεσή της είναι να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, αλλά, όπως τόνισε, δεν θα γίνει η ίδια η αιτία για να μην υπάρξει κοινός υποψήφιος του χώρου, στις εκλογές. Πρέπει, υπέδειξε, να επιλεγεί ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει τη στήριξη όλων των κομμάτων και ο οποίος θα είναι σε θέση να εκλεγεί.
Οικολόγοι: «Δεν βοηθά η εξαγγελία»
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών σημείωσαν πως το Κίνημα των Οικολόγων έχει εκφράσει από τα τέλη του καλοκαιριού την άποψή του ότι τα κόμματα ή και κινήματα εκτός των κομμάτων ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, οφείλουν να συνεργαστούν και να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές .


«Η οποιαδήποτε απόφαση για επιλογή κατάλληλου υποψηφίου και κατάρτιση ενός προγράμματος διακυβέρνησης, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα αιτήματα του λαού σε μια σειρά κύριων θεμάτων όπως την οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον, υγεία, παιδεία, πολιτισμό κ.ο.κ., απαιτεί χρόνο και προετοιμασία», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας:


«Μια τέτοια κίνηση από τους πέντε θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αλτρουϊσμού και πατριωτισμού, που θα εκτιμούσε δεόντως η κοινωνία, ενώ θα διευκόλυνε την αναζήτησή κοινού υποψηφίου. Η εξαγγελία υποψηφιοτήτων -με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο- δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την ενότητα».