Έτσι ναυάγησαν το πλοίο μας...

Είναι τόσο αντιφατικές, ανακόλουθες και αλληλογρονθοκοπούμενες οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και κυβερνητικών αξιωματούχων, ώστε μέσα από την αντιφατικότητα εύκολα διακρίνει κανείς τη σύγχυση και την απουσία σχεδιασμένης τακτικής από μέρους της Κυβέρνησης.
Σημειώνουμε:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διακήρυσσε πως πολυμερής διάσκεψη δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν ευρισκόμεθα σε ακτίνα συμφωνίας. Και πραγματοποιήθηκε πενταμερής με ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών κεφαλαίων ανοικτά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν, εφόσον κερδίσει, θα ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό». Λίγες μέρες αργότερα, σε συνέντευξή του στη Cyprus Weekly και τη «Χαβαντίς», τόνιζε πως αναμένει να γίνουν «δεύτερες σκέψεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία, μετά το τουρκικό δημοψήφισμα».


«Πιστεύω πως ο στόχος της τουρκικής πλευράς, ειδικότερα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, καθίσταται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», είχε πει.


Έκτοτε το τουρκικό δημοψήφισμα καθίσταται καραμέλα στον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ και στα κυβερνητικά δώματα, ως κύρια αιτία της αποχώρησης Ακιντζί από τις συνομιλίες. Μαζί, βεβαίως, με την «πολιτικά σχιζοφρενική», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Στη συνέντευξη στις δύο εφημερίδες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπιστώνει ύστερα από τέσσερα χρόνια συνομιλιών, ότι «ο κ. Έιντε μπορεί να επικριθεί για την ακολουθούμενη μεθοδολογία». Ανέφερε ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα βοηθούσε πρακτικά στην υπερπήδηση εμποδίων, που αναφύονταν κατά τη διάρκεια του διαλόγου, και εξήγησε πως «ενώ υπάρχει ατζέντα για τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, σημειώνονται παρεμβάσεις καθώς και αναφορές εκτός του πλαισίου των συζητήσεων χωρίς οποιαδήποτε ουσία».
Ενόψει αυτής της δήλωσης, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στα τέσσερα χρόνια που συνομιλούσε, δεν έθεσε ποτέ θέμα μεθοδολογίας, αλλά πάντοτε, δήλωνε ότι σημειώθηκε πρόοδος;
Ενώ η Κυβέρνηση χαρακτήριζε τη Διάσκεψη της Γενεύης ως «ιστορικό σταθμό», επειδή, δήθεν, η Τουρκία υποχρεώθηκε να συζητήσει θέμα εγκατάλειψης των εγγυήσεών της, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωνε στην εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά «Χωρίς Περιστροφές», ότι στη Γενεύη δεν έγινε κατάλληλη παρασκηνιακή προετοιμασία για τα εμπλεκόμενα μέρη... γιατί δεν είχαν την πρόθεση να ανοίξουν τα χαρτιά τους.


Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «στη Γενεύη, οι Τούρκοι επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις περί συνέχισης εν τη ουσία του καθεστώτος των εγγυήσεων του 1960, και ουδεμία ένδειξη υπήρξε ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν». Πώς αυτές οι δηλώσεις συνάδουν με τις θριαμβολογίες ότι η Γενεύη απετέλεσε «ιστορικό σταθμό»;
Σε συνέντευξή του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, o Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν διαβλέπει ότι θα υπάρξει πρόοδος στα ουσιώδη θέματα, ακόμη και εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Τότε γιατί ικετεύει τον Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών; Απλώς για να παρατραβά έναν νεκρό διάλογο;
Όλες αυτές οι αντιφάσεις και οι αλληλογρονθοκοπούμενες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν πόσο ανερμάτιστη, αναποτελεσματική και ανοργάνωτη υπήρξε η τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Κύπρου. Και πόσο ανεδαφικές είναι οι εκτιμήσεις, στις οποίες σήμερα και κατόπιν εορτής προβαίνει.
Ούτε ορθή και σοβαρή ανάλυση γεγονότων υπήρξε και υπάρχει, ούτε υπεύθυνη εκτίμηση των επιδιώξεων και στόχων του εχθρού.
Έτσι ναυάγησε το πλοίο της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι σύμβουλοί του και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας...