Πρόεδρε, απόψε γιατί θα μεταβείς στο δείπνο;

Υπάρχουν τρία δεδομένα που προϊδεάζουν αρνητικά για το αποψινό δείπνο μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του πράκτορα της τουρκικής κατοχής, Ακιντζί. Πρώτον, είναι οι καθημερινές, θλιβερές και γελοιώδεις γονυκλισίες και απελπισμένες εκκλήσεις των Ν. Αναστασιάδη, Αβ. Νεοφύτου και Ά. Κυπριανού προς τον εγκάθετο να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι τρεις παθιάστηκαν να πείσουν τους πάντες και ειδικά τον υποτελή της κατοχικής χώρας ότι θα ακυρώσουν την «αχρείαστη, λανθασμένη, άστοχη, ανεύθυνη» κτλ., κυρίαρχη και κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής, όπως τα παιδιά μας διδάσκονται σε ένα 10λεπτο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Ο Ν. Αναστασιάδης, σε δήλωσή του-απάντηση στον υποτελή φίλο του, είπε ότι η ιστορία δεν διορθώνεται. Αλλά, ταυτόχρονα προσέβαλε βάναυσα τη Βουλή και την πλειοψηφία των κομμάτων που, δημοκρατικά, ενέκριναν την πρόταση. Ταυτόχρονα, Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Άντρος μονότονα και φορτικά επέμεναν ότι θέλουν λύση.



Γι’ αυτό, Αβέρωφ και Άντρος, κατ’ εντολήν και σε πλήρη συνεννόηση με τον Αναστασιάδη, συμμετείχαν σε μυστικά δείπνα, για να «γλείψουν» τον εγκάθετο, να τον ικετεύσουν και να τον εκλιπαρήσουν να επιστρέψει. Δεύτερο δεδομένο: Ο πράκτορας της κατοχικής Τουρκίας απεχώρησε από τις συνομιλίες κατ’ εντολήν του ισλαμοφασίστα Ερντογάν, όχι για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, αλλ’ επειδή μετά το Μον Πελεράν και τη Γενεύη, η Τουρκία όφειλε να δηλώσει επίσημα και να δεσμευτεί ότι συναινεί στον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Και ότι θέλει να συμβάλει σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, στηριγμένη στις αρχές και αξίες του ΟΗΕ, του κοινοτικού κεκτημένου και του κράτους δικαίου, θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όσοι μελετούν την τουρκική πολιτική δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση: Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τα πιο πάνω.



Πριν από 15 ημέρες, σε αυτές τις στήλες, είχαμε υποβάλει και εξηγήσει στον Πρόεδρο ότι, για να επιστρέψει στις συνομιλίες, έπρεπε αυτός να θέσει όρους στον εγκάθετο της Τουρκίας. Διαφορετικά, ο Ακιντζί θα έθετε όρους για να επιστρέψει. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ο υποτελής της Άγκυρας, καθημερινά καταθέτει σκληρούς όρους προς την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά, απαιτεί όχι μόνο ακύρωση της απόφασης και εισβολή της Τουρκίας και στην Παιδεία και στην Ιστορία των Ελληνόπουλων της Κύπρου, αλλά και διαγραφή όσων υποτίθεται ενοχλούν τους εξ Ανατολίας βαρβάρους. Την προσεχή Παρασκευή, στην ολομέλεια της Βουλής, θα πιστοποιηθεί ποιοι βουλευτές έχουν ευθυτενή και ποιοι διαθέτουν εύκαμπτη σπονδυλική στήλη. Παράλληλα, ο πράκτορας της τουρκικής κατοχής στέλνει τελεσίγραφο στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στην ελληνική πλευρά, όπως σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξευρεθεί λύση, διαφορετικά το κατοχικό ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του.



Το τρίτο δεδομένο αφορά το αποψινό δείπνο που οργανώνει ο εν παντί ακαταλόγιστος, αναξιόπιστος, μεροληπτικός και πρακτορεύων τα τουρκικά συμφέροντα Νορβηγός αστρολόγος. Ο Ν. Αναστασιάδης, στη γνωστή συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» δικαιολόγησε το δείπνο της υποταγής, της 1ης Δεκεμβρίου 2016, ως επιχείρημα, για να υποχρεώσει την Τουρκία να τοποθετηθεί στα θέματα της ασφάλειας. Τοποθετήθηκε; Όχι, βέβαια! Αντίθετα, εισέπραξε την πενταμερή που απαιτούσε εδώ και δεκαετίες. Απόψε τι θα πράξει ο Πρόεδρος, όταν γνωρίζει τις αδίστακτες και αμετακίνητες τουρκικές θέσεις; Στην απέλπιδα προσπάθειά του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες - δήθεν από εκεί που σταμάτησαν...- μεταβαίνει απόψε στο δείπνο. Γιατί; Διότι, λέγει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τις συνομιλίες. Ορθή μεν η τοποθέτηση του Προέδρου, αλλά...



Μέχρι τις 16 Απριλίου εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνομιλίες. Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν, τη «θετική ρητορική» του οποίου ακόμα περιμένουν - και θα περιμένουν... - οι Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Άντρος, δεν πρόκειται να προβεί σε ΚΑΜΙΑ ενέργεια, η οποία θα τον εμφάνιζε ως υποχωρούντα στους Έλληνες. Μετά το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο σουλτάνος θα γίνει πιο αδίστακτος, επιθετικός και αλαζονικός. Το χειρότερο: Απόψε ο Ν. Αναστασιάδης θα δει τον «αγνώριστο», κατά τον Κασουλίδη, Ακιντζί να απαιτεί με θρασύτητα υποταγή του στις υπερφίαλες αξιώσεις του. Τι θα κάνει; Θα υποκύψει ξανά; Θα γονατίσει ενώπιον του εγκάθετου; Θα εξευτελισθεί και πάλι; Θα γελοιοποιήσει ακόμα μια φορά τον εαυτό του και την Κυπριακή Δημοκρατία; Θα αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους θυσία, δήθεν, στον βωμό ανερμάτιστων συνομιλιών; Εσύ, Πρόεδρε, όφειλες να επιλέξεις τον χρόνο πιθανών συνομιλιών, όχι να σου τον επιβάλει και με επαχθείς μάλιστα όρους, ο λακές του ισλαμοφασίστα.