Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ

Κύπρος απειλεί ΕΟΚ

Η κυπριακή κυβέρνηση απείλησε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον οποιασδήποτε χώρας - μέλους της ΕΟΚ, που εισάγει απευθείας προϊόντα από την τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στις Βρυξέλλες, η Λευκωσία περιμένει την έκδοση στατιστικών στοιχείων για τέτοιες ενέργειες, που θα ήταν αποδείξεις για μια δικαστική διεκδίκηση. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες λίγες μέρες.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει, στις ερχόμενες εβδομάδες, προς τις χώρες - μέλη, έκθεση της ομάδας που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λευκωσία, για να ρυθμίσει σε συνεργασία με τις Κυπριακές Αρχές ορισμένες πλευρές της τελωνειακής ένωσης της Κύπρου με την ΕΟΚ.

Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει ότι η έκθεση αυτή θα οδηγήσει το Συμβούλιο Υπουργών της Κοινότητας να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία τη δεύτερη φάση της μεταβατικής περιόδου, που θα οδηγήσει στην τελωνειακή ένωση ΕΟΚ - Κύπρου.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΟΚ.

Διεθνής συνδιάσκεψη

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τουρκικής κοινότητας προτάθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, να προετοιμασθεί η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Κύπρο.

Σε έκθεσή του για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που παρουσίασε εκ μέρους της πολιτικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας κ. Κλίπσι, καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ «να προετοιμάσουν και να συγκαλέσουν Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Κύπρο, στην οποία μαζί με τους "Δέκα" θα πρέπει να συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις της Κύπρου και εκπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας».

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζονται τα εξής:

* «Να εκφράσουν, ομόφωνα, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο τις απόψεις των κρατών - μελών σχετικά με επιλεγμένα θέματα που εξετάζει αυτό».

* «Να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή αποτελεσματικών διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, σχετικά με όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

* «Να ενισχύσουν το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης».

* «Να επιδιώξουν το συντομότερο δυνατόν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Επικύρωση καταδίκης για διγαμία

Ενώ είχε τελέσει πολιτικό γάμο με την Παρασκευού Ν. Χρίστου από την Ξυλοφάγου, αργότερα συνήψε γάμο με την Ελένη Γεωργίου Καμηλάρη, από το Παραλίμνι.

Για την πράξη του αυτή, ο Αντρέας Δημήτρη Καρανίκκης, από το Παραλίμνι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών.

Ο Καρανίκκης άσκησε εναντίον της πρωτόδικης απόφασης έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι ο πρώτος γάμος ήταν έγκυρος.