Ειδήσεις

Τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στην κοιλιά

Καλά μελετημένο το σχέδιο δολοφονίας του Ροδοθέου

Η σφαίρα διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη του 61χρονου και προκάλεσε ρήξη κοιλιακής αορτής. Από το μαρτυρικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, έχουν δημιουργηθεί υποψίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και αναμένεται να ανακριθούν στις επόμενες ώρες

Καλά μελετημένο, από τους επαγγελματίες εκτελεστές, ήταν το σχέδιο δολοφονίας του 61χρονου επιχειρηματία Άντρου Ροδοθέου, ο οποίος έπεσε νεκρός από μία σφαίρα αυτόματου όπλου τύπου καλάσνικοφ, το βράδυ της Τετάρτης, στην εξοχική οικία του κουμπάρου του, στο χωριό Γεράσα της Λεμεσού.

Η εξουδετέρωση του Ροδοθέου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις δραστηριότητες της νύχτας προς όφελος των αντιπάλων του. Ο 61χρονος, ο οποίος ασχολείτο, μεταξύ άλλων, με το στοίχημα και την εισαγωγή και πώληση ποτών, φαίνεται να είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς τα τελευταία χρόνια, κατάσταση για την οποία ήταν ενήμερες οι Αρχές.

Φοβόταν για τη ζωή του

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος δεχόταν το τελευταίο διάστημα απειλητικά μηνύματα και φοβόταν για τη ζωή του. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2010 είχε αποκαλυφθεί πως ο ίδιος ήταν στόχος σχεδίου δολοφονίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν τότε οκτώ άτομα.

Την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του 61χρονου, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας είχε ανακοινώσει την επιβολή ποινής τεσσάρων φορών διά βίου φυλάκισης, στον στενό συνεργάτη του Δωροθέου, Μάριο Χριστοδούλου, άλλως Μπέννυ, για τον φόνο εκ προμελέτης του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη και των Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου, σε εστιατόριο στην Αγία Νάπα, το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2016.

Όπως αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης, η πρόθεση του Μπέννυ ήταν και η δολοφονία των Αλέξη Μαυρομιχάλη, άλλως Αλεξούι, Χρίστου Δημητρίου, άλλως Τσιάκκα, και Ιωσήφ Ιωσήφ, άλλως Σήφη, ωστόσο η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ματαιώθηκε, επειδή ο Αλέξης Μαυρομιχάλης πήγε στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα.

Οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των εκτελεστών συνεχίσθηκαν και χθες, χωρίς αποτέλεσμα.

Πώς έγινε η δολοφονία

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ροδοθέου μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στη μικρή εξοχική οικία του κουμπάρου του, Τάσου Τσαγγάρη, άλλως Καμπούρη, η οποία βρίσκεται σε περιβόλι κοντά σε όχθη του ποταμού Γαρύλλη, στο χωριό Γεράσα της Λεμεσού.



Το βράδυ, οι Ροδοθέου και Καμπούρης, καθώς και άλλα δύο πρόσωπα, κάθονταν στο τραπέζι της κουζίνας και έτρωγαν. Διερευνάται πληροφορία, σύμφωνα με την οποία είχαν κληθεί και άλλα πρόσωπα στο δείπνο που τελικά δεν εμφανίστηκαν.

Οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι βορειοδυτικά της οικίας, από την απέναντι όχθη του ποταμού, σε απόσταση πενήντα μέτρων από την οικία.

Γύρω στις 21:00, ο 61χρονος σηκώθηκε από την καρέκλα, για να βάλει γλυκό και πέρασε μπροστά από γυάλινη συρόμενη πόρτα. Εκείνη τη στιγμή, οι εκτελεστές, που φαίνεται να ήταν περισσότεροι από ένας, άρχισαν να πυροβολούν. Από τους κάλυκες διαμετρήματος 7,62 mm διαπιστώνεται πως τα όπλα που κρατούσαν ήταν αυτόματου τύπου καλάσνικοφ. Υπολογίζεται από τον αριθμό των καλύκων να ρίφθηκαν τουλάχιστον τρεις ριπές.

Ρήξη κοιλιακής αορτής

Σύμφωνα με το πόρισμα της νενομισμένης νεκροτομής, που διενεργήθηκε στη Λευκωσία επί της σορού του, ο Ροδοθέου πλήγηκε από μία και μόνο σφαίρα στην κοιλιακή χώρα, η οποία διαπέρασε τη σπονδυλική του στήλη και προκάλεσε ρήξη κοιλιακής αορτής.

Η γνωμάτευση των δύο ιατροδικαστών αναφέρει πως η αιτία θανάτου είναι «αιμορραγικό σοκ, συνεπεία πυροβολισμού από πυροβόλο όπλο». Ο 61χρονος έπεσε νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος. Στην κουζίνα επικράτησε πανικός και όλοι έπεσαν στο πάτωμα. Ο Καμπούρης, σύμφωνα με την Αστυνομία, επιχείρησε να διαφύγει από το παράθυρο και έπεσε στον ποταμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρώς.

Οι άλλοι δύο που βρίσκονταν στην κουζίνα δεν έπαθαν οτιδήποτε, επειδή οι εκτελεστές το έβαλαν στα πόδια μόλις πέτυχαν τον Ροδοθέου. Ο 61χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε, απλώς, ο θάνατός του.

Λήψη τεκμηρίων και «χορός» καταθέσεων

Ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού, που απέκλεισαν αμέσως τη σκηνή, περισυνέλεξαν διάφορα τεκμήρια, όπως κάλυκες για βαλλιστικό έλεγχο, ρούχα και δείγματα αίματος από το θύμα για εξετάσεις.

Παρά το «κτένισμα» της δύσβατης περιοχής δεν έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός των δραστών.

Λήφθηκαν καταθέσεις από τους τρεις που βρίσκονταν μαζί με το θύμα, καθώς και άλλα πρόσωπα από τον επαγγελματικό και οικογενειακό του κύκλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το, μέχρι στιγμής, μαρτυρικό υλικό έχουν δημιουργηθεί υποψίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων που, ενδεχομένως, να διαδραμάτισαν ρόλο στην υπόθεση και αναμένεται να περάσουν από ανάκριση στις επόμενες ώρες.

«Έχουμε καλέσει άτομα για ανάκριση»

Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, δήλωσε χθες πως η Αστυνομία έχει εκ πρώτης όψεως εντοπίσει το σημείο, από το οποίο ρίφθηκαν οι πυροβολισμοί και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περί τα 50 περίπου μέτρα από τη μικρή κατοικία.

«Έχει αποκλειστεί από το βράδυ της Τετάρτης η περιοχή και αυτήν τη στιγμή γίνονται έρευνες από μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού και χρησιμοποιούνται επίσης και αστυνομικοί σκύλοι, με τους οποίους ευελπιστούμε να βρούμε στοιχεία και μαρτυρία σε σχέση με τους δράστες, καθώς και κάλυκες όπλου, οι οποίοι προφανώς βρίσκονται στη σκηνή μετά τη ρίψη των πυροβολισμών», είπε.



Ωστόσο, συνέχισε, το έργο της Αστυνομίας δυσχεραίνεται από το δύσβατο της περιοχής, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως οι δράστες φαίνεται πως ήταν περισσότεροι του ενός. Κληθείς να αναφέρει εάν η Αστυνομία ανησυχεί για ένα νέο κύκλο αίματος μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, είπε πως «είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο και σίγουρα η Αστυνομία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα από την πρώτη στιγμή».

«Έχουμε καλέσει κάποια άτομα για ανάκριση. Αρχικά τα πρόσωπα που ήταν μαζί με το θύμα τον δεδομένο χρόνο εδώ στο υποστατικό, καθώς επίσης έχουν ανακριθεί και άλλα άτομα σε σχέση με το στυγνό αυτό έγκλημα», συμπλήρωσε.