Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

H «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Προωθείται ένωση β. Κύπρου - Τουρκίας!

«ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΕΝΩΣΗ - της Τουρκίας με την Βόρεια Κύπρο στον εμπορικό και οικονομικό τομέα - ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗ ΚΟΙΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Καταργούνται και οι δασμολογικοί φραγμοί», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 14 Απριλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό τις προσπάθειες που έχουν σαν στόχο την πιο στενή σύνδεση της τουρκοκυπριακής οικονομίας με την οικονομία της Τουρκίας, την προσέλκυση μεγάλων τουρκικών επενδύσεων στο υπό τουρκικόν έλεγχον τμήμα της Κύπρου και την περαιτέρω πολιτικοοικονομική προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και το «τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος».

Αποχώρηση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς, σε συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ζήτησε την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο.

Αγωνία σε αεροσκάφος

Τριάντα πέντε λεπτά αγωνίας πέρασαν την Αγία Πέμπτη 108 επιβάτες, που ταξίδευσαν με αεριωθούμενο αεροσκάφος από την Αθήνα στη Λάρνακα. Όπως πληροφορούμεθα, διαρροή λαδιού προκάλεσε σοβαρή βλάβη σε μιαν από τις μηχανές και μαύρα νέφη καπνού γέμισαν την άτρακτο του αεροπλάνου. Οι επιβάτες κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, εκτός από μια γυναίκα απ’ τη Λευκωσία, η οποία έπαθε νευρική κρίση.

Σκοτώθηκε εθνοφρουρός

Αναπάντεχο θάνατο βρήκε χθες ο 20χρονος εθνοφρουρός Ι. Κ. από τις Αγγλισίδες. Με άλλους συστρατιώτες του, που αποτελούσαν ειδικό συνεργείο διαβιβαστών, είχαν πάει γύρω στις 10 π.μ. για να τοποθετήσουν τηλεφωνικά καλώδια στην τοποθεσία «Μπέμπερος» του Καλού Χωριού. Ο άμοιρος νέος σκαρφάλωσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ για να εκτελέση το καθήκον του. Ο πάσσαλος όμως ήταν βρεγμένος και όταν ο Κυριάκου έπιασε ένα καλώδιο έπαθε ηλεκτροπληξία. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο.

Η «Φρύνη», το πρώτο Κυπριακό επιβατηγό

Η κυπριακή σημαία στην πρώτη επιβατηγο-οχηματαγωγό εθνική ναυτιλιακή μονάδα της Νήσου. Η Κύπρος ήδη απέκτησε το σκάφος εκείνο που μέλλει να λύση οριστικά και επί μονίμου βάσεως το πρόβλημα της ναυτιλιακής συνδέσεώς της με την Ελλάδα. Όπως πληροφορούμεθα, η Sol Maritime Services Ltd, θυγατρική εταιρεία της «Τάκης Σολομωνίδης ΛΤΔ», προέβη στην αγορά του Ε/Γ-Ο/Γ Αιολίς, το οποίον και θα μετονομασθή σε ΣΟΛ ΦΡΥΝΗ.Το σκάφος με την κυπριακή σημαία στον πρυμναίο ιστό, θα αποπλεύση μέσα σε λίγες μέρες από το Πέραμα και θα βρίσκεται στην Κύπρο περί το τέλος της προσεχούς εβδομάδος. Όπως πληροφορούμεθα, επίσης, προκειμένου το σκάφος να καταστή ιδεώδες στην εξυπηρέτηση τόσον της επιβατηγού όσον και της εμπορευματικής κινήσεως, η εταιρεία θα προβή στην πλήρη ανακαίνισή του.

Υποστηρίξτε τη