Συνεντεύξεις

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Άφησε περιθώρια η Κυβέρνηση στο θέμα των 4ων ελευθ

Ο Μ. Σιζόπουλος δικαιούται δεύτερη ευκαιρία, η στήριξη όμως δεν είναι λευκή επιταγή

Τα κόμματα του Κέντρου οφείλουμε με μία κοινωνική συμφωνία, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, να καταθέσουμε κοινή πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες, τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης

«Είμαι ενεργός στην κομματική διαδικασία, θα είμαι υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή, όπως μου επιτρέπει το καταστατικό του Κινήματος. Είμαι δίπλα στο κόμμα μου και θα είμαι δίπλα στο κόμμα μου»

Το μήνυμα που θα πρέπει οι δυνάμεις του Κέντρου να στείλουν για τις προεδρικές εκλογές είναι απαραίτητο να περιέχει ξεκάθαρη πρόταση σωστής διαχείρισης του Κυπριακού, η οποία θα μας οδηγήσει σε επίλυσή του με τρόπο δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο, διαμηνύει ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η δεκάχρονη διακυβέρνηση των ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ πρέπει να λάβει τέλος, ως η κύρια υπαίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος.



Εγκαλεί, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση για «χαλαρούς» χειρισμούς στο θέμα των 4ων ελευθεριών, που επέτρεψαν στην Τουρκία να προτάσσει με προκλητικότητα το θέμα, ενώ αναφερόμενος στις ευρισκόμενες σε κρίση ευρωτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι εστί Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, παρά τις διαφαινόμενες διαθέσεις του για επανακαθορισμό των σχέσεων με την Άγκυρα, Κύπρος και Ελλάδα δεν εμφανίζονται ικανές να αναθεωρήσουν το δόγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αναφερόμενος, τέλος, στις εσωκομματικές εκλογές στην ΕΔΕΚ, επισημαίνει ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, παρά τα όποια λάθη του, δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία στην προσπάθεια ανόρθωσης του κόμματος.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, με κάποιες χώρες - μέλη να μιλούν ανοικτά, πλέον, για τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας. Υπό αυτά τα δεδομένα, ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση της Κύπρου και της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας;



Η πραγματικότητα λέει ότι εδώ και δύο χρόνια είχε διαφανεί ότι ευρωπαϊκά κράτη δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ότι προτιμούσαν την ειδική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Όλοι το έβλεπαν, αλλά δυστυχώς η δική μας πολιτική ηγεσία, με κύρια υπεύθυνη την Κυβέρνησή μας, δεν συζήτησαν την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία. Δεν συζήτησαν ούτε τι θα σημαίνει αυτό για την Κύπρο και την Ελλάδα, που ίσως ήμασταν, από την αρχή, οι μοναδικές χώρες που πραγματικά επιθυμούσαμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.



Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση αποχώρησης από την Κύπρο των κατοχικών στρατευμάτων, εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και μετατροπής της Τουρκίας σε ένα δημοκρατικό κράτος. Ένα κράτος που θα ήταν δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και καλής γειτονίας, σε αντίθεση, δηλαδή, με ό,τι είναι σήμερα η Τουρκία. Έστω και την υστάτη, το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με αυτά τα νέα δεδομένα, για να μπορέσει επιτέλους να επεξεργαστεί μια νέα στρατηγική, η οποία δεν θα στηρίζεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.



Σε κάθε περίπτωση, η όποια ευρωπαϊκή προοπτική ή ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασιστεί σε ανατολίτικα παζάρια που θα οδηγήσουν σε έκπτωση των αρχών και των αξιών της Ε.Ε.

Άρχισαν να καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι...



Πώς μπορεί, κατά τη γνώμη σας, η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει το δυσμενές για τον Ταγίπ Ερντογάν κλίμα στις Βρυξέλλες;



Αυτήν την περίοδο τα αφτιά των Ευρωπαίων είναι μεγαλύτερα και μπορούν να μας ακούσουν καλύτερα, γιατί έχουν δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιθετικότητα και η αλαζονεία της τουρκικής ηγεσίας. Το πρόβλημα που βιώνουμε εμείς τόσα χρόνια, έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης και μάλιστα ενοχλητικά, συνεπώς, τώρα είναι η ώρα και για να μας ακούσουν και για να πειστούν. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε στον μικρόκοσμό μας θεωρώντας ότι οποιαδήποτε καταγγελία κατά της Τουρκίας θα «βλάψει» την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των συνομιλιών.



Αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι τη στιγμή που εμείς χαϊδεύουμε την Τουρκία, αυτή περί άλλα τυρβάζει, εκδίδοντας καθημερινά Navtex και προκαλώντας ανησυχία στους Ελληνοκυπρίους. Σε όσους συναδέλφους απευθύνθηκα για να εξηγήσω τους λόγους διακοπής των συνομιλιών, δεν ήταν δύσκολο να τους πείσω ότι την ευθύνη την έχει η Τουρκία με τη μη εποικοδομητική στάση της και ο Ερντογάν με τις προκλητικές του απαιτήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες, αφού η Τουρκία δεν συζητά την αποχώρηση των στρατευμάτων και την άρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.



Οι σχέσεις των Ευρωπαίων με την Τουρκία στον μεγαλύτερο βαθμό εξαρτώνται και καθορίζονται με βάση τα οικονομικά συμφέροντα, εξ ου και η προσπάθεια αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης Τουρκίας και Ε.Ε. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λησμονούμε και να υποτιμούμε τη δημιουργία κοινής γνώμης και τη δύναμή της απέναντι στο τουρκικό καθεστώς, και να μην ξεχνάμε τη φασιστική συμπεριφορά του Ερντογάν, ακόμα και προς τον ίδιο τον τουρκικό λαό. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την άποψη της κοινής γνώμης, η οποία δημιουργεί και πιέσεις, τόσο στα όργανα της Ένωσης αλλά και στα ίδια τα κράτη.

Δεν ήμασταν ξεκάθαροι για τις 4 ελευθερίες



Εκφράζεται από διάφορες πλευρές ανησυχία, όσον αφορά το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με διάφορους κύκλους εντός Ε.Ε. υπό τις μεθοδεύσεις και του κ. Έιντε, να επιχειρούν να εξεύρουν μία φόρμουλα η οποία να ικανοποιεί την τουρκική αξίωση. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, δεδομένου ότι, ως ευρωβουλευτής, παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες;



Το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να γίνεται στην συζήτηση του Κυπριακού και βεβαίως ούτε να διασυνδέεται με αυτήν. Είναι θέμα που αφορά μια τρίτη χώρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω της λύσης του Κυπριακού, προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη που έχουν μόνο υπήκοοι χωρών - μελών της Ε.Ε. Από τη στιγμή που εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, τότε κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη δεν θα έχουν πρόβλημα να το κάνουν αποδεχτό, εφόσον η πρόνοια αυτή θα αφορά μόνο την Κύπρο.



Γι’ αυτόν τον λόγο οφείλαμε να είμαστε κάθετοι και ξεκάθαροι για την απόρριψη του αιτήματος και της τουρκικής μεθόδευσης που παρουσιάστηκε στην τελευταία φάση των συνομιλιών. Αν δεν αφήναμε την πόρτα ξεκλείδωτη, τότε δεν θα υπήρχε δυνατότητα να την ανοίξει η Τουρκία. Η Κυβέρνηση άφησε το περιθώριο και γι’ αυτό η Τουρκία προβάλλει τέτοιες αξιώσεις.

Αλλαγή νοοτροπίας στην ΕΔΕΚ



Η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, έπειτα από μια μακρά, θα έλεγε κανείς, περίοδο εσωκομματικής πόλωσης. Ποια είναι η προσωπική σας θέση όσον αφορά το εσωκομματικό γίγνεσθαι, δεδομένου, επιπρόσθετα, ότι, ως, γνωστόν, έχετε δεχθεί παραινέσεις από διάφορες πλευρές, προκειμένου να έχετε μια ενεργό ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία;



Είναι γεγονός ότι έχω δεχτεί κρούσεις και πίεση από συναγωνιστές για να κατέλθω και να διεκδικήσω την προεδρία του Κινήματος. Πιστεύω όμως ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια αποτελούν μια τραυματική εμπειρία για το Κίνημα, με ένα περιβάλλον πρωτοφανές και καταθλιπτικό για την ιστορία της ΕΔΕΚ. Εκτιμώ ότι η ΕΔΕΚ σήμερα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας πάνω από όλα και όχι τόσο αλλαγές προσώπων. Έχω ήδη δηλώσει ότι είναι αχρείαστη και δεν θα είναι ωφέλιμη μια εκλογική σύγκρουση για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος.



Ο Μαρίνος Σιζόπουλος πιστεύω ότι δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία και έχει την ικανότητα να ανατρέψει την κατάσταση αυτή, φτάνει να πρωτοστατήσει στην πραγματική λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει σωστή παραγωγή πολιτικής και αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται με συλλογικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες, και αυτό πρέπει να το αντιλαμβάνεται και να το βλέπει και ο κόσμος. Κανένας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεράνω των δημοκρατικών διαδικασιών και των συλλογικών οργάνων.



Είμαι ενεργός στην κομματική διαδικασία, θα είμαι υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή, όπως μου επιτρέπει το καταστατικό του Κινήματος. Είμαι δίπλα στο κόμμα μου και θα είμαι δίπλα στο κόμμα μου. Πέρα από αυτό, όμως, η δική μου δράση στις Βρυξέλλες αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ίδια τη δράση του Κινήματός μας. Νιώθω ότι η παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμάται, όχι μόνον από τους συμπολίτες μας, αλλά και από τις ξένες αντιπροσωπίες και την ηγεσία της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου μετέχω. Αυτό αποδεικνύεται και με την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύουν σε σημαντικά ζητήματα. Η δράση του Ευρωβουλευτή είναι ασφαλώς και δράση της ΕΔΕΚ. Στις Βρυξέλλες δεν κάνω το κομμάτι μου, εργάζομαι για την πατρίδα μου, τους συμπολίτες μου και ασφαλώς για το κόμμα μου.

Ανατροπή κλίματος



Ο Μαρίνος Σιζόπουλος μπορεί να ανατρέψει το κλίμα που υπάρχει στην ΕΔΕΚ αυτήν τη στιγμή. Έχουν γίνει λάθη και ο ίδιος έχει κάνει λάθη, αλλά μην ξεχνάμε ότι ανέλαβε Πρόεδρος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά εσωκομματικά προβλήματα. Η στήριξη δεν είναι λευκή επιταγή. Θα είμαστε εκεί προκειμένου να βοηθήσουμε το κόμμα μας να ξανασταθεί στα πόδια του, προκειμένου να δουλέψουν παραγωγικά όλα τα συλλογικά όργανα και να παραχθεί πολιτική που να απευθύνεται στον πολίτη.



Αν θέλουμε να έχει προοπτική αυτό το κόμμα, πρέπει να γυρίσει η σελίδα της προσωπικής ατζέντας, της γκρίνιας, του ερασιτεχνισμού και της μιζέριας. Να δώσει χώρο σε μια σελίδα όπου η ΕΔΕΚ, με τις πολιτικές της και τις πρακτικές της, θα λέει «κάτι» στον μέσο Κύπριο πολίτη, μακριά από φανφάρες και μεγαλόσχημες εκφράσεις. Να αξιοποιήσει το πολύ πλούσιο και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό της. Ξέρετε, η ΕΔΕΚ μπορεί να υπερηφανεύεται, γιατί αποτέλεσε την επιλογή για πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, με ανοιχτούς ορίζοντες, ήταν η επιλογή γερών και μεγάλων μυαλών, και αυτό είναι γεγονός.



Δυστυχώς, αυτό το εξαίρετο δυναμικό είναι αδρανοποιημένο και επιλέγει το περιθώριο, λόγω πράξεων και συμπεριφορών που προηγήθηκαν επί σειράν ετών. Η ΕΔΕΚ πρέπει να βρει την πορεία της χρησιμοποιώντας τα μυαλά και τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων. Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από τη σοβαρή, μετρημένη και μελετημένη πολιτική μας.

Ξεκάθαρη πρόταση για Κυπριακό



Εδώ και καιρό, εξυφαίνεται μια προσπάθεια στον ενδιάμεσο χώρο για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές του 2018, επί τη βάσει μιας κοινής υποψηφιότητας. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά και προσδοκίες. Ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, η στάση της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο των συντελούμενων διεργασιών;



Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην κοινωνία για τις προεδρικές εκλογές δεν είναι να φύγουν «αυτοί» για να έρθουμε εμείς. Πρέπει να περιέχει ξεκάθαρη πρόταση σωστής διαχείρισης του Κυπριακού, που θα μας οδηγήσει σε επίλυσή του με τρόπο δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο. Θα πρέπει να στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2013 και ότι, όσοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή του τόπου, θα οδηγηθούν εκεί όπου τους αρμόζει, χωρίς κανένα συμβιβασμό και καμία έκπτωση.



Θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι θα σταματήσουν να εφαρμόζονται αναχρονιστικές λογικές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, με αποκορύφωμα τους διορισμούς ημετέρων σε θέσεις κλειδιά με προκλητικό τρόπο. Να γίνει σαφές, ότι θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες, ειδικά σε αυτούς που δοκιμάζονται, μέσα από την κοινωνική πολιτική που θα προστατεύει αυτούς τους οποίους πραγματικά την έχουν ανάγκη.



Τέλος, οι Προεδρικές του 2018 θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι η δεκάχρονη διακυβέρνηση Χριστόφια - Αναστασιάδη, με τα γνωστά επακόλουθα, αποτελεί όχι ένα χρονικό παρελθόν, αλλά ένα παρελθόν με λογικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είναι ζητήματα ιστορίας της πολιτικής, είναι επιλογές με κόστος και το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες.



Δεν είμαστε όλα τα κόμματα του «ενδιάμεσου» - όπως τον αποκαλούν - χώρου τα ίδια, έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά οφείλουμε με μία κοινωνική συμφωνία, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, να καταθέσουμε κοινή πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες.



Δεν μιλώ για ξεπούλημα πεποιθήσεων και θέσεων, μιλώ για μια πρόταση κοινή που να απευθύνεται στους πολίτες και να τους προσφέρει όχι μόνο μια ελπίδα, αλλά μια πραγματική προοπτική. Η ΕΔΕΚ, ως το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου, οφείλει να εμβολιάσει με εμφανή τρόπο το πρόγραμμα του υποψηφίου του «ενδιάμεσου» χώρου με προτάσεις υπεύθυνες και με κοινωνική ευαισθησία.

Πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, αλλά η απουσία σαφούς διαπραγματευτικής γραμμής



Η ΕΔΕΚ, ως γνωστόν, έχει αποκηρύξει τη λύση ΔΔΟ, ενώ υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως την αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Πόσο συμβατή είναι, κατά τη γνώμη σας, με το ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι η συγκεκριμένη μετατόπιση;



Το γεγονός του ότι γίναμε όμηροι μίας αδόκιμης ονοματολογίας σε σχέση με τη μορφή της λύσης του Κυπριακού καταδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής στο Κυπριακό, η οποία έφερε τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε σήμερα. Νομίζω ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε και η πολιτική ηγεσία να κινηθεί με ρεαλιστικές προσεγγίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση για τις ευρύτερες γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή.



Όλοι είναι διατεθειμένοι να μας ακούσουν, φτάνει να δείξουμε την απαραίτητη σοβαρότητα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα προικιά μας, που είναι οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λογική ότι θα επιλύσουμε το Κυπριακό μόνο και μόνο γιατί είναι φίλος μας ο κ. Ταλάτ ή ο κ. Ακιντζί, παραγνωρίζοντας τον πιο ουσιαστικό ρόλο που τον διαδραματίζει η Τουρκία, επιτρέψτε μου να πω, κύριε Παπαδόπουλε, ότι είναι τουλάχιστον ευσεβοποθισμός και μεγάλη ανοησία.



Μάλιστα, η λογική αυτή, αφήνει την Τουρκία και τις ευθύνες της έξω από το κάδρο και την εμφανίζει, σε μεγάλο βαθμό, ως μια δύναμη που θέλει να συμβάλει δημιουργικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορούμε να εμφανίζουμε εμείς την Τουρκία σαν το άσπρο περιστέρι, τη στιγμή που είναι η βασική υπαίτιος για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε.



Η θέλησή μας για λύση του Κυπριακού δεν έχει καμία σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία έχει μέτωπα με όλους τους γείτονές της αλλά και με τους ισχυρούς της Γης, σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν κίνδυνο και για την ίδια. Το όνομα της λύσης δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η απουσία σαφούς διαπραγματευτικής γραμμής, η απουσία διεκδικήσεων και η αδυναμία εξεύρεσης συμμάχων.

Εγκληματικό λάθος η αλλαγή της απόφασης της Βουλής



Έχετε διαφωνήσει με τη στάση του κόμματός σας στο θέμα της ψήφισης της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, υπό το φως και της απαράδεκτης στάσης της τ/κ πλευράς, η οποία εκβιαστικά εγείρει θέμα αλλαγής της απόφασης, προκειμένου να επανέλθει στις συνομιλίες, ποιος θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, ο χειρισμός που πρέπει να γίνει.



Θεωρώ ότι τη δεδομένη στιγμή ήταν λάθος η ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ, όχι για την ουσία του ζητήματος ή επειδή θα πρέπει να μπούμε στη λογική αφελληνισμού μας για να επιλυθεί το Κυπριακό. Τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν αναμενόμενο, κατ’ εμένα, ότι θα ετύγχανε εκμετάλλευσης, όπως και έτυχε εκμετάλλευσης, από την τουρκική προπαγάνδα και την κακοπιστία, την οποία επέδειξε ο κ. Ακιντζί.



Το γεγονός ότι, αμέσως μόλις έγινε η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, η τουρκική προπαγάνδα οργίασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες στην δική μας πλευρά και να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες, αποδεικνύει ότι έπρεπε να είμαστε τη δεδομένη στιγμή πιο υποψιασμένοι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πέφτουμε στις τρύπες που ανοίγουμε οι ίδιοι.



Ανέμεναν μια δική μας αφορμή και τους τη δώσαμε. Ωστόσο, η αλλαγή της απόφασης της Βουλής αποτελεί χίλιες φορές μεγαλύτερο λάθος και ένα έγκλημα απέναντι στην αξιοπρέπεια και στην ιστορική αναφορά των Ελληνοκυπρίων. Αποδεικνύει με τον πιο τρανό τρόπο την οσφυοκαμψία των ηγεσιών ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου να συνεχιστεί, δήθεν, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται στον αναπνευστήρα, λόγω των τουρκικών θέσεων.

Άλλη στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού



Δεν είναι η πρώτη φορά που διερωτώμαι δημόσια, γιατί, όταν η δική μας πλευρά, σε πολλές περιπτώσεις και με έναν χαζοχαρούμενο τρόπο, συμμετείχε στη δημιουργία κλίματος, δεν ζητήσαμε να σβηστεί η τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο ή να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι εορτασμοί των βομβαρδισμών στα Κόκκινα. Ενώ ο κ. Ακιντζί, ο οποίος γνώριζε ακριβώς τι ψήφιζε η Βουλή, για σκοπούς εξυπηρέτησης της τουρκικής προπαγάνδας το εμφάνισε, τόσο στους Τουρκοκυπρίους όσο και στη διεθνή κοινότητα, σαν, εν πολλοίς, ανακήρυξη της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.



Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Έιντε, συνεπικουρούμενος από στελέχη της ηγεσίας των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ, καλλιεργούσαν ένα ασταμάτητο κλίμα εφορίας παρουσιάζοντας ότι μόνο λεπτομέρειες απέμεναν για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Δεν μπορούμε να υποκύπτουμε συνεχώς στα τερτίπια της Άγκυρας. Ακόμα και αν η απόφαση ήταν άκαιρη, είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας το να μην υποκύψουμε σε μια εξευτελιστική αλλαγή της απόφασης της Βουλής, για να καλοπιάσουμε το κακομαθημένο παιδί για άλλη μια φορά. Νομίζω έφτασε η ώρα να μάθουμε από τα λάθη μας και με ρεαλισμό να καταρτίσουμε μιαν άλλη στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού, που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε επίλυση του προβλήματος που μας ταλανίζει για δεκαετίες.