Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Βήματα καλής θελήσεως

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της κυβέρνησης Κάρτερ στο κυπριακό πρόβλημα είναι το κύριο θέμα της «Σ» στις 21 Απριλίου 1978. Υπό τον τίτλο «Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ - Η κυβέρνηση Κάρτερ υπέρ των διαπραγματεύσεων - Τρία βήματα καλής θελήσεως υποδεικνύει ο Ήγκλετον:

1. Άνοιγμα του δρόμου Λευκωσίας-Αμμοχώστου.

2. Eπιστροφή των προσφύγων.

3. Άνοιγμα του αεροδρομίου», μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου να επαναλάβουν τις άμεσες διαπραγματεύσεις για να βρουν λύση του προβλήματος της νήσου, αλλ’ απέφυγε να λάβει θέση και να σχολιάσει τις προτάσεις που υπέβαλαν προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ οι Τουρκοκύπριοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εδήλωσαν ότι πάγια άποψη της κυβερνήσεως Κάρτερ είναι ότι μόνον με τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν οι δύο κοινότητες να λύσουν τα προβλήματά των. Υπό το πρίσμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάθε ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εδήλωσαν ότι είναι υπόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να εκτιμήσει τις τουρκικές προτάσεις και να προχωρήσει στην περαιτέρω

διαδικασία.

To εμπάργκο

Στο μεταξύ, συνεχίσθηκε επί πολλές ώρες, στην επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, η κατάθεση μελών του Κονγκρέσσου και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, επί της προτάσεως της κυβερνήσεως Κάρτεγια την άρση του «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί εναντίον της Τουρκίας.



Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές και ένας βουλευτής ετάχθησαν με τις καταθέσεις των υπέρ της διατηρήσεως του «εμπάργκο», ενώ ένας απόστρατος Αμερικανός στρατηγός και πριν διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ετάχθη σαφώς υπέρ του τερματισμού του «εμπάργκο» και της αμέσου επαναλήψεως της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Οι τουρκικές προτάσεις

Ένα από τα έγγραφα που επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην ελληνοκυπριακή πλευρά - εκτός από το γνωστό περίγραμμα- αναφέρεται στις συνταγματικές προτάσεις. Το έγγραφο, το οποίο καλύπτει 21 σελίδες, αποτελεί σχέδιο συντάγματος για μια «Ομόσπονδη Δημοκρατία».



Το προοίμιο του συνταγματικού σχεδίου δίνουμε σήμερα σε πλήρη μετάφραση από τα Αγγλικά. Σε πιο σύντομη μετάφραση δίνουμε τις πρόνοιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για τις κατευθυντήριες γραμμές, ήτοι την ελευθερία διακινήσεως, την ελευθερία εγκαταστάσεως και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.