Σημερινά

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Προς νέα συνάντηση Μακαρίου - Ντενκτάς;

ΥΠΟ τον τίτλο «Προς νέα συνάντηση Μακαρίου - Ντενκτάς; - Ο Δρ Βάλντχαϊμ ευνοεί νέα “συνάντηση κορυφής” στη Λευκωσία - Ποιος θα αναλάβη την πρωτοβουλία;», η «Σ» δημοσιεύει στις 28 Απριλίου 1977, στη θέση κύριου θέματος, τις ακόλουθες πληροφορίες:



Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από διπλωματικές και άλλες πηγές, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οι επίσημοι του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ευνοούν μια νέα συνάντηση του Προέδρου Μακαρίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντενκτάς.



Σκοπός της νέας συναντήσεως, αν τελικά καταστή δυνατό να πραγματοποιηθεί, θα είναι η ανασκόπηση των συνομιλιών κατά τον τελευταίο γύρο των διακοινοτικών συνομιλιών στη Βιέννη και η καταβολή προσπαθειών για άρση του νέου αδιεξόδου στο οποίο έχουν ουσιαστικά περιέλθει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Ζητά να του πληρώσουν τα όπλα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανέβαλε χθες για τις 27 Οκτωβρίου την υπόθεση του Παναγιώτη Θεοδοσίου Διγενή, από τη Λάρνακα, ο οποίος ζητεί να του καταβάλη η Δημοκρατία ποσό £4.500 λιρών, το οποίο, σύμφωνα με την αγωγή του, εδαπάνησε το 1963 για την αγορά οπλισμού για τον εξοπλισμό ομάδων στη Λάρνακα προς αντιμετώπιση της τουρκικής ανταρσίας.

Θα απελαθούν προσφυγόπουλα;

Τη δραματική κατάσταση 2000 προσφυγοπαίδων της Κύπρου που βρίσκονται στη Βρετανία περιγράφει το τελευταίο Εκπαιδευτικό Παράρτημα των «Τάιμς» του Λονδίνου (15.4.1977). Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, τα προσφυγόπουλα αυτά πολύ λίγη κατανόηση συναντούν από τις διάφορες Αρχές και συχνά η στάση που συναντούν μπορεί να χαρακτηρισθή εχθρική. Πολλά από τα προσφυγόπουλά μας ζουν κάτω από τη διαρκή απειλή της απελάσεως.

Πρόστιμο σε αστρολόγο για μαγεία

Πρόστιμο 40 λιρών πλήρωσε τελικά ο αστρολόγος Χ.Π., ο οποίος παραδέχθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κατηγορίες για μαγεία και μαγγανεία. Εκθέτοντας τα γεγονότα της υποθέσεως, ο Εισαγελέας ανέφερε ότι ο Χ.Π., που φοίτησε για επτά χρόνια στο Κολλέγιο Ψυχικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, ήρθε στην Κύπρο στις 5 τρέχοντος και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Τσώρτσιλ».



Η Αστυνομία, συνέχισε ο Εισαγγελέας, πήρε την πληροφορία ότι ο Χ.Π. εξασκεί μαγεία και μαγγανεία επί πληρωμή. Έτσι, γυναίκα αστυνομικός τον επεσκέφθη και του ζήτησε να της προβλέψη το μέλλον. Πράγματι, ο Χ.Π. τής είπε την τύχη της έναντι ποσού 2.500 μιλς (σ.σ. 2,5 λίρες). Σύμφωνα με την Αστυνομία, σ’ ένα τραπέζι στο δωμάτιο του κατηγορουμένου υπήρχαν διάφορα χαρτιά (τράπουλας κ.ά.), ένα βιβλίο με τίτλο «Η θέση σου στα χαρτιά» και ένα ποτήρι με νερό, λάδι και «ιταρέ».