Ο Έιντε ως φερέφωνο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ...

Περιχαρής και ως θριαμβευτής, περιβεβλημένος με την πλήρη εμπιστοσύνη του νέου «μεγάλου φίλου μας» Αντόνιο Γκουτέρες, επέστρεψε στην Κύπρο για να επαναλάβει τα καθήκοντά του, ο καταγγελθείς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ως «λομπίστας των Τούρκων», Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο επιλεγείς από τους Αμερικανούς και συγκεκριμένα από την τέως Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συνέταξε και την ολέθρια συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου, Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά δύο πραγματικότητες:



1. Ότι τουλάχιστον από την εποχή Κόφι Ανάν, μέχρι την εποχή Αντόνιο Γκουτέρες, οι απεσταλμένοι και οι διαμεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών, επιλέγονται προσεκτικά από την αγγλοαμερικανική ομάδα της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, για ευνόητους λόγους και με συγκεκριμένους στόχους.



2. Ότι παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξος και ερασιτέχνης αστρολόγος, ο οποίος ακόμη και την ώρα που τα άστρα απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους, αυτός να θεωρεί ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα.



Ενώ, λοιπόν αυτή τη στιγμή:



1. Ευρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη και συνεχής επιδρομική ενέργεια της Τουρκίας εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής ΑΟΖ,



2. Η Τουρκία και ο Ακιντζί δεν έχουν δώσει το παραμικρό δείγμα υποχώρησης από τις διαχρονικές αξιώσεις τους, αλλά και τις νέες απαράδεκτες απαιτήσεις τους,



Ο Έιντε επαναλαμβάνει την ψευδή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι «το κλίμα είναι καλό», αλλά προχωρεί και πέραν αυτής και δηλώνει «αρκετά εντυπωσιασμένος από τις συναντήσεις των διαπραγματευτών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και αυτή την εβδομάδα».



Αλλά έχει τόσες φορές διαψευσθεί στις εκτιμήσεις, στις αναλύσεις και στις προσδοκίες του ο Νορβηγός διπλωμάτης, ώστε πλέον καθίσταται και μη σοβαρός οποιοσδήποτε σχολιασμός των ονειρικών, και εκτός πραγματικότητας, δηλώσεών του.



Οι δηλώσεις του Έιντε μπορεί να εκλαμβάνονται ως κακόγουστα αστεία μέσα σε μία τραγική κατάσταση, αλλά οι κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον της μεγάλης μερίδας της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι βαρύτατες, ώστε δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Δεν περιμένουμε βεβαίως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το πράξει, εφόσον συνηθίζει να φορτώνει τις δικές του ευθύνες και όσα εκείνος πρέπει να πράξει πότε στον Νίκο Κοτζιά, και πότε στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Άντρο Κυπριανού, ώστε στο τέλος να βγαίνει κούππα άπαννη.



Λέγει, λοιπόν, ο υπερφίαλος Νορβηγός. «Καθώς προχωρούμε πιο κοντά σε πιθανή λύση, και ο κόσμος βλέπει τη λύση να είναι εφικτή, κάποιοι δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να την τραβήξουν κάτω. Και στις δύο πλευρές θα βρείτε ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, γιατί είναι άνετοι με την τρέχουσαν πραγματικότητα...».



Συστήνουμε στον κ. Έιντε να βλέπει αραιότερα τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Άντρο Κυπριανού, ώστε να μην εθίζεται στην παραπλανητική εικόνα που του δημιουργούν. Διότι αυτά που λέει τα ακούμε εδώ και τέσσερα χρόνια από τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Είναι η συνήθης προπαγάνδα, πως υπάρχουν κόμματα και πολίτες οι οποίοι δεν θέλουν λύση και πως επιθυμούν να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, και η Κύπρος διχοτομημένη.



Αλλά, ενώ όσα λέγουν ο Αβέρωφ και ο Άντρος ευρισκόμενοι υπό πανικό, λόγω κατάρρευσης των πολιτικών τους, αποτελούν απλώς κομματική προπαγάνδα, όταν τα λέγει ως φερέφωνό τους ο διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, συνιστούν σαφή παρότρυνση προς τη διεθνή κοινότητα, να προετοιμαστεί για επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές, εάν ο ψευδοδιάλογος καταλήξει σε αδιέξοδο.



Συνεπώς οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, όταν δηλώνουν πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και εφόσον καταλήξει σε αδιέξοδο να καταδειχθεί ότι την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά, καλούνται τώρα να συνειδητοποιήσουν πως με όσα λέγουν δημόσια και με όσα μεταφέρουν κατ' ιδίαν στον Έιντε, προλειαίνουν το έδαφος ώστε να επιμερισθούν ίσες ευθύνες και στις δύο πλευρές. Προλειαίνουν το έδαφος ώστε, μέσω του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, να μην υπάρξει ποτέ καταδίκη της Τουρκίας ως υπεύθυνης για το αδιέξοδο.



Οφείλουν οι δύο ηγεσίες, προτού ανοίξουν το στόμα τους και εκφέρουν την προπαγάνδα τους, να σκέφτονται διπλά κατά πόσο αυτή η προπαγάνδα προσφέρει επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά και στους όποιους «λομπίστες» της, να αποσείσουν από τους ώμους τους το βάρος των ευθυνών τους και να τις μεταβιβάσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά...