Ενέργεια

Ρίχνει γέφυρες προς την Ανατολή

Η Κύπρος αποτελεί εκπρόσωπο της Ινδίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γεωργίας κα των αεροπορικών υπηρεσιών υπέγραψαν Λευκωσία και Νέο Δελχί

Έκκληση στις ινδικές εταιρείες για να επενδύσουν στο τεχνολογικό πάρκο στο νησί μας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη θέση αρχών που τηρεί το Νέο Δελχί στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προς τον Πρόεδρο της Ινδίας Πρανάμπ Μουκερτζί, από τον οποίο έτυχε χθες θερμής υποδοχής στο προεδρικό μέγαρο της χώρας. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.



«Εργαζόμαστε μαζί στην Κοινοπολιτεία όπως και στον ΟΗΕ. «Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό όπως και τον λαό της Ινδίας για την υποστήριξή τους». Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης πως η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ο εκπρόσωπος της Ινδίας εντός της Ένωσης και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σε όλα τα διεθνή βήματα και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Υπογραφή συμφωνιών



Αργότερα, ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Ναρέντρα Μόντι, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε τη σύσταση διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα εξετάσει τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, παρέχοντας ταυτόχρονα πολιτική καθοδήγηση. Ακολούθως, έγινε ανταλλαγή των εγγράφων για Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γεωργίας κα των αεροπορικών υπηρεσιών.

«Εξαίρετες οι πολιτικές σχέσεις»



Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας αναφέρθηκε στις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το 1974 η Ινδία πήρε μια ξεκάθαρη στάση υποστήριξης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας τη συμβολή της χώρας του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ινδός Πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επίλυσή του και να πετύχει μια νέα εποχή ειρήνης, ανάπτυξης και ασφάλειας, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Έκκληση για επενδύσεις



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση στις ινδικές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο τεχνολογικό πάρκο στην Κύπρο που θα τους παράσχει, όπως είπε, εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου. Πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας συζήτησαν και θέματα που αφορούν το Μεταναστευτικό και την επίλυση διαφορών, καθώς επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, επισημαίνοντας τη στήριξη της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Ευγνωμοσύνη για τη στάση αρχών



Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ινδίας για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τα εμπόδια που παρουσιάζονται για την επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε ότι «επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη και εκτίμησή μου στον Πρωθυπουργό και την Ινδική Κυβέρνηση για τη στάση αρχών και την αμέριστη στήριξη που η Ινδία παρέχει στην Κύπρο, στις προσπάθειές μας για μια δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου», και εξέφρασε παράλληλα βαθιά ευγνωμοσύνη για τη συμβολή της Ινδίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών



Στο Νέο Δελχί, ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σούσμα Σουαράζ, με την οποία αντήλλαξαν απόψεις για διμερή ζητήματα, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, διεθνή θέματα και τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας. Το βράδυ ο Πρόεδρος μαζί με τη συνοδεία του επέστεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ινδός Πρόεδρος.