Ενέργεια

Μπαίνουν τα τρυπάνια

Για τις αρχές Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη γεώτρηση της ΤΟΤΑL στο οικόπεδο 11

Νέα θωράκιση για την ΑΟΖ, μετά τη χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI-TOTAL για το οικόπεδο 6 και με την ΕΝΙ για το τεμάχιο 8


Ακάθεκτο συνεχίζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μετά την προχθεσινή υπογραφή του συμβολαίου για παραχώρηση του οικοπέδου 10 στην κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum, χθες ακολούθησαν οι υπογραφές των συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI, TOTAL για το οικόπεδο 6 και με την ΕΝΙ για το τεμάχιο 8.



Πριν από τη σημερινή τελετή υπογραφής των συμβολαίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Προεδρικό αντιπροσωπίες των δύο εταιρειών. Η τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τετραμερούς Διάσκεψης των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Δεσμευμένη η TOTAL

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Έλεανορ Ρόουλι, η διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβολαίων, η κ. Ρόουλι ανέφερε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία προσβλέπει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την εταιρεία ENI.

Επιπλέον, σε αποκλειστικές της δηλώσεις στο SigmaΙive η κ. Ρόουλι είπε πως θα είναι και η πρώτη δοκιμή στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η δέσμευση της Total στην Κύπρο είναι πραγματική.

H σημασία της δοκιμασίας

Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την ENI ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τιμές του πετρελαίου.



«Συχνά συνεργαζόμαστε με άλλες εταιρείες για να μοιράσουμε τόσο το κόστος, αφού στοιχίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το να μπει γεωτρύπανο σε αυτή την περιοχή, όσο και το ρίσκο: Δεν είναι σίγουρο το τι θα βρούμε και πού θα το βρούμε και ως εκ τούτου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την ΕΝΙ. Έχουν πολύ καλή γνώση της ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλες επιτυχίες ιδιαίτερα στην Αίγυπτο», είπε αποκλειστικά στο Sigmalive.

Αισιόδοξες οι προοπτικές

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επεσήμανε πως η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της.



Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ενώνουν δυνάμεις στο τεμάχιο 6, όπως έπραξαν πρόσφατα και στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 11. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε πως «συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, καθώς και τα μέλη της διαπραγματευτικής μας ομάδας και άλλους αρμοδίους, προσφέροντας δύο χάλκινα ομοιώματα του Καραβιού της Κερύνειας στους επικεφαλής των ENI και TOTAL.

Εδραιώνεται η παρουσία της ΕΝΙ

Με τη σειρά του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της EΝΙ για τη νότιο Ευρώπη Carlo Vito Russo χαρακτήρισε σημαντικό το χθεσινό γεγονός τόσο για την ίδια την ΕΝΙ όσο και για την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε γεώτρηση και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», είπε λακωνικά ο Russo.



Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Sigmalive ο Yves Grosjean, Γενικός Διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V., είπε πως με την υπογραφή της η εταιρεία εδραιώνει την παρουσία της στην Κύπρο και αποδεικνύει τη δέσμευσή της σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Θα πάρει αρκετά χρόνια, βεβαίως, μέχρι να βγει στην επιφάνεια (σ.σ. το φ.α.) και υπάρχουν αρκετά ρίσκα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, μας επιτρέπει να έχουμε πιο ισχυρή παρουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ρίσκα της διαδικασίας

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα ρίσκα στην όλη διαδικασία είπε: «Τα γεωλογικά ρίσκα, το να βρούμε το καλύτερο σημείο για γεώτρηση, καθώς και η διαχείριση των ρίσκων στο θέμα ανάπτυξης (development risks). Επίσης σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είναι και το μάρκετινγκ. Το τι θα κάνει αυτό το πρότζεκτ επιτυχημένο, στο τέλος της μέρας, θα είναι η πρόσβαση στην αγορά. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να λειτουργούμε ως ομάδα».



Κληθείς τέλος να εκφράσει την άποψή του για το κατά πόσο είναι αισιόδοξος για τα τεμάχια 6 και 11, είπε: «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για το οικόπεδο 6, μέχρι στιγμής, αλλά αναμένουμε την ίδια ποιότητα με αυτήν που έχουμε στο οικόπεδο 11. Έχουμε πολύ καλή γνώση για το οικόπεδο 11 με βάση επιστημονικά στοιχεία, τα οποία -προς το παρόν- δεν έχουμε για το οικόπεδο 6. Θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και για το οικόπεδο 6».

Γεμίζει η ενεργειακή σκακιέρα

Σε σχετική ανάλυσή του, ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός υπογράμμισε ότι με τις υπογραφές η γαλλο-ιταλική συμμαχία έχει πλέον την πιο δυναμική παρουσία στην Κύπρο, ενώ πολλοί έλεγαν ότι οι δύο εταιρείες θα φύγουν λόγω έλλειψης σοβαρών δεδομένων σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.



«Η σκακιέρα της Κύπρου γεμίζει με δυναμικά κομμάτια που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί της, κι επειδή υπογράφουν πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα ενισχύουν δυναμικά τη θέση μας σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει. Σε δεύτερη ανάλυσή του σχετικά με τις απολαβές, σημειώνει πως η Κύπρος κέρδισε μόνο και μόνο από τα bonus υπογραφής περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ.



«Για τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 είχε πάρει 48 εκατομμύρια ευρώ και για το 2, 3 και 9, 150 εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, η Κύπρος με δύο γύρους αδειοδότησης κέρδισε περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν τα κέρδη 150 ετών για την Ελλάδα από τα μεταλλεία», σημειώνει.