Ειδήσεις

Καταργείται, σύντομα, το roaming στις χώρες της ΕΕ

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Σήμερα, όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, η εταιρεία, στην οποία είστε συνδρομητής, πληρώνει την εταιρεία που καλύπτει τη χώρα προορισμού σας για τη χρήση των δικτύων και η τιμή που καταβάλλεται μεταξύ τους ονομάζεται χονδρική τιμή περιαγωγής

Τον Οκτώβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν ότι ο τερματισμός των τελών περιαγωγής εντός της Ε.Ε. θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου, μετά από προσπάθειες που διήρκεσαν δέκα περίπου χρόνια

Η συμφωνία προέβλεπε μεταβατική περίοδο και μια νέα σημαντική μείωση των τιμών στα τέλη Απριλίου 2016. Ήδη από τότε, όσοι ταξιδεύουν στην Ε.Ε., επιβαρύνονται λιγότερο για τέλη περιαγωγής και, ειδικότερα, χρεώνονται μέχρι 0,05 ευρώ ανά λεπτό κλήσης, 0,02 ευρώ ανά αποστολή SMS και 0,05 ευρώ ανά MB δεδομένων (χωρίς ΦΠΑ)

Εάν μετακομίσετε και εγκατασταθείτε μόνιμα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να προχωρήσετε σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνετε τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό εντός Ε.Ε.


Κάθε φορά που επισκέπτεσαι μία άλλη χώρα, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνεις στο κινητό σου μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται: «Απολαύστε την επίσκεψή σας στο/η (όνομα χώρας). Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε... Τοπικές κλήσεις €χ/λεπτό. Κλήσεις προς Κύπρο €χ/λεπτό (...)». Με αυτό το μήνυμα οι διάφοροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε ειδοποιούν για τις χρεώσεις που ισχύουν στην κάθε χώρα που επισκέπτεσαι.



Από τις 15 Ιουνίου, όμως, αυτό το μήνυμα δεν θα αποστέλλεται, τουλάχιστον, στις χώρες της Ε.Ε., αφού την ημέρα αυτή καταργούνται τα τέλη περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αφορμή το ορόσημο αυτό, η «Σ» με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή θα επιχειρήσει να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα αυτό, ούτως ώστε να γνωρίζετε το καθετί και κυρίως τη σημασία αυτού του μέτρου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



Κατ' αρχάς πρέπει να εξηγηθεί, έστω και εν συντομία, πώς λειτουργεί σήμερα η περιαγωγή στην Ε.Ε. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, όταν ταξιδεύετε σε κράτος μέλος της Ένωσης εκτός του τόπου διαμονής σας -π.χ. Ελλάδα-, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας και μια αντίστοιχη στη χώρα προορισμού συνεργάζονται, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε κλήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου, να γράφετε μηνύματα κειμένου, να πλοηγείστε στο διαδίκτυο και να λαμβάνετε ψηφιακό περιεχόμενο.



Η εταιρεία, στην οποία είστε συνδρομητής, πληρώνει την εταιρεία που καλύπτει τη χώρα προορισμού σας για τη χρήση των δικτύων και η τιμή που καταβάλλεται μεταξύ τους ονομάζεται χονδρική τιμή περιαγωγής. Αυτές οι χονδρικές τιμές αντιπροσωπεύουν σημαντικό κόστος, με αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» οι τελικοί λογαριασμοί των καταναλωτών.



Έχοντας ως γνώμονα αυτήν την αδικία, τον Οκτώβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν ότι ο τερματισμός των τελών περιαγωγής εντός της Ε.Ε. θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου, μετά από προσπάθειες που διήρκεσαν δέκα περίπου χρόνια. Η συμφωνία προέβλεπε μεταβατική περίοδο και μια νέα σημαντική μείωση των τιμών στα τέλη Απριλίου 2016.



Ήδη από τότε, όσοι ταξιδεύουν στην Ε.Ε., επιβαρύνονται λιγότερο για τέλη περιαγωγής και, ειδικότερα, χρεώνονται μέχρι 0,05 ευρώ ανά λεπτό κλήσης, 0,02 ευρώ ανά αποστολή SMS και 0,05 ευρώ ανά MB δεδομένων (χωρίς ΦΠΑ). Από τις 15 Ιουνίου, όμως, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν την κινητή συσκευή τους, όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε., και να παραμένουν συνδεδεμένοι με τη χώρα τους, πληρώνοντας τέλη εσωτερικού.



Για παράδειγμα, εάν πληρώνετε για ένα μηνιαίο πακέτο δωρεάν ομιλίας, SMS ή δεδομένων στη χώρα σας, οποιαδήποτε χρήση τους γίνεται, όταν ταξιδεύετε στην Ε.Ε., θα αφαιρείται από το πακέτο, ακριβώς όπως γίνεται και στη χώρα σας, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζονται τα τέλη περιαγωγής.

Για νέες συνδέσεις σε άλλο κράτος



Ως προς το εάν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ή κρυφές ρυθμίσεις, η απάντηση είναι απλή: «Εάν μετακομίσετε και εγκατασταθείτε μόνιμα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να προχωρήσετε σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνετε τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό εντός Ε.Ε.». Για όσους αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορούν να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή αναφέρει:



«Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι νέοι κανόνες περιαγωγής σάς καλύπτουν όσο περισσότερο χρονικό διάστημα βρίσκεστε στη χώρα μόνιμης κατοικίας σας (σε σχέση με αυτό που περνάτε στο κράτος μέλος επίσκεψης): Εάν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στο κράτος μέλος επίσκεψης και, άρα, καταναλώνετε περισσότερο στο εξωτερικό απ' ό,τι στη χώρα σας για τέσσερεις μήνες, ο πάροχος μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζει μια μικρή χρέωση στην κατανάλωση περιαγωγής σας.



»Ειδικότερα, εάν ένας καταναλωτής βρίσκεται σε αλλοδαπή χώρα της Ε.Ε. για περισσότερο από δύο μήνες σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών και σε αυτό το χρονικό διάστημα κάνει μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτήν που κάνει στη χώρα που κατοικεί μόνιμα, ο πάροχος μπορεί να εφαρμόσει κάποιες μικρές επιβαρύνσεις στη χρέωση της κατανάλωσης με περιαγωγή.



»Συγκεκριμένα, η χρέωση θα είναι 3,50 cents ανά λεπτό ομιλίας και 1 cent ανά SMS. Για τα δεδομένα, η μέγιστη προσαύξηση θα είναι 7.7 ευρώ ανά GB (από τις 15 Ιουνίου), 6 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2018), 4,5 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2019), 3,5 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2020), 3 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2021) και τέλος 2,5 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2022)», προστίθεται.

Οι σημαντικές παράμετροι



Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως σημαντικές παράμετροι για την επιβάρυνση με τις παραπάνω χρεώσεις είναι:



α) η καταγραφή σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών μεγαλύτερης κατανάλωσης με περιαγωγή σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση στη χώρα μόνιμης κατοικίας και η μεγαλύτερης διάρκειας παρουσία (βάσει της εισόδου (log-on) στο δίκτυο του παρόχου περιαγωγής) σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε σχέση με τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μόνιμης κατοικίας,



β) η απενεργοποίηση της επίμαχης για την κρινόμενη διαφορά κάρτας SIM επί μακρό χρονικό διάστημα και η σύνδεσή της με χρήση κυρίως - αν όχι αποκλειστικά - με κατανάλωση μέσω περιαγωγής, και



γ) η διαδοχική χρήση πολλαπλών καρτών SIM από τον/την ίδιο/-α συνδρομητή/-τρια για κατανάλωση μέσω περιαγωγής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της μόνιμης περιαγωγής (η περίπτωση, δηλαδή, που ένας καταναλωτής γίνεται συνδρομητής σε κράτος μέλος με τις φθηνότερες τιμές και χρησιμοποιεί τη συνδρομή του για περιαγωγή σε μόνιμη βάση στη χώρα διαμονής του ή για εμπορική εκμετάλλευση).



Σημειώνεται, δε, πως εάν στη χώρα σας έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS, θα έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS, όταν ταξιδεύετε και στην Ε.Ε.

Κανένα κόστος για τους μη ταξιδεύοντες



Για όσους δεν ταξιδεύουν στο εξωτερικό στην Ε.Ε. και αναρωτιούνται εάν θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες περιαγωγής, θα πρέπει να τονιστεί πως δεν ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος. «Εάν δεν ταξιδεύετε στο εξωτερικό στην Ε.Ε., τίποτα δεν θα αλλάξει για σας. Μπορεί να λάβετε ειδοποίηση σχετικά με τις αλλαγές στη σύμβαση, αλλά εάν δεν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.



Εάν, με την ευκαιρία αυτή, ο πάροχος σάς ειδοποιήσει για αλλαγές σε άλλους όρους της σύμβασής σας, έχετε το δικαίωμα, εάν δεν αποδέχεστε αυτές τις αλλαγές, να αποδεσμευθείτε από τη σύμβασή σας χωρίς ποινή, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, στον οποίο υπάρχει η ειδοποίηση για την τροποποίηση.



Προσοχή: Οι προαναφερθείσες αλλαγές στην τιμολόγηση της περιαγωγής δεν συνιστούν λόγο πρόωρης καταγγελίας της σύμβασης από πλευράς σας χωρίς ποινή», αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών. Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως για τις νέες ρυθμίσεις όλοι οι καταναλωτές θα ενημερωθούν σχετικά από τον πάροχό τους.



Πώς να προστατευτείτε από τους «φουσκωμένους λογαριασμούς»



Στο ερώτημα «πώς προστατεύομαι από ‘φουσκωμένους λογαριασμούς’;», η απάντηση έχει ως εξής: «Για να αποφύγετε τους ‘φουσκωμένους’ λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να ‘κατεβάσετε’ από το κινητό σας ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχετε συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό σας. Θα λαμβάνετε, επίσης, προειδοποίηση, όταν φθάνετε στο 80% του ορίου που έχετε συμφωνήσει».



Τώρα εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την περιαγωγή, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενημερώσετε τον πάροχο και να αμφισβητήσετε τις πρόσθετες χρεώσεις. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή για διασυνοριακές διαφορές ή στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», οι οποίοι θα αναλάβουν να επιλύσουν την υπόθεση, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή σας.

Τα επίγεια δίκτυα



Εφόσον είστε συνδεδεμένοι με επίγειο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (π.χ. σε θάλασσα), μπορείτε να χρησιμοποιείτε την περιαγωγή τόσο σε πλοία ή σε αεροπλάνα, ενώ αν δεν είστε συνδεδεμένοι με επίγειο δίκτυο κινητής δεν θα έχετε αυτό το προνόμιο. Κι αυτό γιατί οι κανόνες περί «εύλογης χρήσης» περιαγωγής της Ε.Ε. ισχύουν μόνο για επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.



Από τη στιγμή που οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω άλλων τύπων ραδιοφωνικών δικτύων, μέσω δορυφορικών συστημάτων επί των πλοίων ή αεροπλάνων, για παράδειγμα, δεν υπόκεινται στα δεσμευτικά ανώτατα όρια τιμών της Ε.Ε.



Στο ερώτημα εάν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε μια τοπική SIM, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από δύο εβδομάδες), η απάντηση είναι όχι. Κι αυτό γιατί οι κανόνες περί «εύλογης χρήσης» περιαγωγής σχεδιάζονται για άτομα που «ταξιδεύουν περιοδικά» στην Ε.Ε. Ως εκ τούτου, αν σκοπεύετε να μείνετε αρκετούς μήνες στο εξωτερικό χωρίς διακοπή, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τους κανόνες που εφαρμόζει ο πάροχός σας, για να αποφύγετε επιπλέον κόστη.

Όταν έχετε unlimited πακέτο



Για όσους έχουν απεριόριστο χρόνο για κλήσεις και SMS στη χώρα τους τονίζεται πως μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν απεριόριστες κλήσεις ή να αποστέλλουν απεριόριστα SMS κατά την περιαγωγή τους στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής έχει απεριόριστα δεδομένα στη χώρα του. Εάν, τώρα, υπερβείτε τα όρια χρήσης που προβλέπονται από τη σύμβασή σας, ο πάροχος μπορεί να εφαρμόσει μια μικρή χρέωση σε αυτές τις περιπτώσεις: 3,50 cents ανά λεπτό φωνητικής κλήσης (+ ΦΠΑ), 1 cent ανά SMS (+ ΦΠΑ), 7,7 ευρώ ανά GB δεδομένων (+ ΦΠΑ) (λιγότερο από 1 cent ανά MB).



Σημειώνεται, τέλος, πως το μέτρο θα εφαρμοστεί στις 15 Ιουνίου και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σύντομα, μετά τις 15 Ιουνίου, όμως.