Ειδήσεις

Παρουσίαση βιβλίου «Φλόγες και Θάλασσα»

ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ

ΣΤΟ κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο 1 «Τάσσος Παπαδόπουλος», στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της κ. Άνδρης Χριστοφίδου-Αντωνιάδου «Φλόγες και Θάλασσα», Δοκίμια Λογοτεχνίας, την Τετάρτη 3.5.2017.



Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης εξήρε την εθελοντική προσφορά της κ. Χριστοφίδου-Αντωνιάδου στα πολιτιστικά δρώμενα της Λεμεσού αλλά και της Κύπρου γενικότερα, από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι και σήμερα, και την εξαίρετη συνεργασία της με τον Δήμο Λεμεσού.



Ο Δρ Διόφαντος Χατζημιτσής, Αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ, μίλησε για τη διεθνή προβολή της οποίας τυγχάνει η Κύπρος μέσα από το λογοτεχνικό έργο της κ. Χριστοφίδου- Αντωνιάδου, ενώ ο Δρ Κρίστης Χαράκης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού, αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή προσφορά της ως Αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Λογοτεχνών για την προώθηση της λογοτεχνίας και τόνισε τον επιδέξιο χειρισμό των δοκιμίων στο καινούργιο της βιβλίο.



Η ανάλυση του βιβλίου έγινε από τον Πανίκο Λεωνίδου, νομικό και βουλευτή Λεμεσού του ΔΗΚΟ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστημονική προσέγγιση των δοκιμίων, στις πληροφορίες που φέρνουν στο φως αφού είναι προϊόντα πρωτογενούς ή δευτερογενούς έρευνας, και είναι χρήσιμα για μελετητές αλλά και προσβάσιμα στον κοινό αναγνώστη, λόγω της στρωτής γλώσσας που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, αποφεύγοντας σκόπιμα τα λεκτικά τεχνάσματα και τις περίτεχνες ορολογίες.



Τόνισε ότι δυο από τα έντεκα δοκίμια αναφέρονται σε Λεμεσιανούς δημιουργούς, ενισχύοντας έτσι την Ιστορία της Κυπριακής Λογοτεχνίας. Δυο ποιήματα της λογοτέχνιδας, μελοποιημένα από τον Αθηναίο συνθέτη Γιώργο Μαρινάκη, ακούστηκαν από τις ωραίες φωνές της Ειρήνης Κακογιάννη-Μυλωνά και του Νίκου Μυλωνά, με συνοδεία εγχόρδων που έδεσαν καταπληκτικά με το περιεχόμενο και τους ερμηνευτές, με την Κορίνα Βασιλείου στο βιολοντσέλο και κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου στο βιολί. Διαβάστηκαν επίσης αποσπάσματα από το βιβλίο. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Στέφανο Αντωνιάδη, Διεθνολόγο.

Η αλλαγή στα... ηνία

Η παρουσίαση πήρε μια διαφορετική τροπή, όταν «ανέλαβε τα ηνία» η γνωστή λογοτέχνιδα Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, που κάθε φορά βρίσκει ένα συναρπαστικό τρόπο για να συνομιλεί με τους αναγνώστες της, είτε αυτός ο τρόπος λέγεται αμεσότητα είτε καθαρή καλλιτεχνική φλέβα. Η μουσική και η οπτική προσέγγιση αλλά και ο δικός της λόγος, που σε συναρπάζει με τον τρόπο σκέψης της, την άρθρωση αλλά και με τον τόνο της φωνής της κάνουν τις παρουσιάσεις των βιβλίων της μια μικρή παράσταση σε διάφορα επίπεδα.



Η προσωπική της σφραγίδα είναι ορατή στο πλέξιμο διαφόρων καλλιτεχνικών στοιχείων έκφρασης, αφού στα τριάντα τρία χρόνια παρουσίας της στην Κυπριακή Λογοτεχνία έδωσε πολλές διαλέξεις και μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων στα Μ.Μ.Ε. στην Κύπρο και στην Ευρώπη, και παρουσίασε τα δέκα βιβλία που έγραψε. Επιτυχημένη εκπαιδευτικός, οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις σε σχολεία που υπηρέτησε κατά την εκπαιδευτική της πορεία. Σημειώνεται πως η Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου είναι Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Ζακακίου.