Θα προσκληθεί, και πότε, ο Πρόεδρός μας στον Λευκό Οίκο;

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, η Κυβέρνηση διοχέτευε πληροφορίες, ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα ερχόταν στην Κύπρο προκειμένου να δώσει ώθηση στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Ο καιρός περνούσε, έγιναν εκλογές στις ΗΠΑ, ο Κέρι έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ακόμη τον περιμένουμε.

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κατά την τελετή υπογραφής συμφωνιών με τους ενεργειακούς κολοσσούς, θα παρίστατο και η Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, γεγονός, όπως έλεγαν, που θα απεδείκνυε την ενεργή συμπαράσταση των ΗΠΑ, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την Αμερικανίδα Υφυπουργό στην τελετή, αλλά δεν ήταν εκεί. Ούτε αυτή ήλθε, ούτε δόθηκε οποιαδήποτε εξήγηση από την Κυβέρνηση, γιατί τελικά ο Κέρι και η Αμερικανίδα Υφυπουργός «σνόμπαραν» την Κύπρο, και απέφυγαν να έλθουν εδώ να μας δουν και να μας συμπαρασταθούν...

Όχι πολύ πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την πραγματοποίηση συνάντησης στον Λευκό Οίκο του Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Δεν γνωρίζουμε εάν έχουν τελεσφορήσει αυτές οι προσπάθειες και εάν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία τέτοιας συνάντησης. Θα είναι μία εντυπωσιακή εξέλιξη, με τεράστιες προοπτικές για την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, εάν μέσα στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Τραμπ δεχθεί τον Πρόεδρό μας στον Λευκό Οίκο.



Από γεννήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο ο Πρόεδρος Μακάριος ευτύχησε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, να διαβεί τον Λευκό Οίκο, και να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Κένεντι. Έκτοτε οι Πρόεδροί μας μόνο σε κάποιες συνεστιάσεις που οργάνωνε ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρίσταντο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν στον Λευκό Οίκο και να φωτογραφηθούν μετά των συζύγων τους με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.

Εάν, λοιπόν, ευαρεστηθεί ο Πρόεδρος Τραμπ και αποστείλει πρόσκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, θα αποτελέσει μέγα ιστορικό γεγονός για την «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία. Επειδή πράγματι, η Κυπριακή Δημοκρατία εκλαμβάνεται ως «εκλιπούσα» από τις ΗΠΑ. Όταν οι ηγέτες ενός κράτους το οποίο εδώ και μισό αιώνα αντιμετωπίζει ένα άλυτο πρόβλημα, το οποίο όχι λίγες φορές απείλησε να διαταράξει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και να προκαλέσει σύρραξη μεταξύ δύο κρατών μελών της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενεργά και διαχρονικά αναμειγμένες στη λύση του προβλήματος, όταν πριν από μερικά χρόνια ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε την Κύπρο «ισχυρό στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών», είναι άξιο μεγάλης απορίας γιατί οι εκάστοτε Πρόεδροι των ΗΠΑ αγνοούν και «σνομπάρουν» τον ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι είτε μας θεωρούν ανύπαρκτο κράτος, είτε αμελητέα κρατική οντότητα, είτε ότι κρίνουν πως δεν είναι δεοντολογικά ορθό να προσκαλούν τον «ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας» στις ΗΠΑ και να αγνοούν πως υπάρχει και «ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Η ουσία είναι μία. Οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι καλοδεχούμενοι στον Λευκό Οίκο, ή τουλάχιστον δεν μπορούν να τον επισκεφθούν χωρίς να συνοδεύονται από τους Συμπροέδρους, ηγέτες της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δέχεται ηγέτες κοινοτήτων, δέχεται αρχηγούς κρατών.

Έτσι, πολύ αμφίβολο πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο πρόσκλησης του Προέδρου Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται εντός του Λευκού Οίκου, είναι εκ των πρώτων ηγετών που προσκάλεσε ο Πρόεδρος Τραμπ και συνομιλούν εφ' όλων των θεμάτων, εκτός βεβαίως του Κυπριακού, για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Αμερική...