Αθλητικά Διεθνή

Αυλαία μετά από 118 χρόνια

Ακόμη και ο ουρανός «έκλαψε» όταν ολόκληρη η οικογένεια της Τότεναμ αποχαιρέτησε με συγκίνηση το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, που αποτέλεσε το «σπίτι» της από το 1899

Στις 10 Μαΐου 2016, η Γουέστ Χαμ έπαιξε για τελευταία φορά στο Άπτον Παρκ, κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-2). Λίγες μέρες μετά, το ιστορικό γήπεδο κατεδαφίστηκε και η Γουέστ Χαμ, μετά από παραμονή 112 χρόνων στο Άπτον Παρκ, μετακόμισε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, εν αναμονή της ανέγερσης του νέου της γηπέδου. Φέτος, ήταν η σειρά της Τότεναμ να αποχαιρετήσει το δικό της γήπεδο, το Γουάιτ Χαρτ Λέιν.



Σύμπτωση: Πριν από ακριβώς μία βδομάδα, στις 14 Μαΐου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν πάλι ο τελευταίος επισκέπτης. Και όπως πέρσι έκανε τη... χάρη στη Γουέστ Χαμ, την επανέλαβε φέτος και στην Τότεναμ. Οι «πετεινοί» επικράτησαν στο ιστορικό γι’ αυτούς παιχνίδι της περασμένης Κυριακής (2-1) και είπαν το μεγάλο «αντίο» σ’ ένα γήπεδο όπου αγωνίστηκαν -κρατηθείτε καλά- 2.533 φορές! Οπαδοί, παίκτες (παλιοί και σύγχρονοι), προπονητές και παράγοντες, ήταν όλοι εκεί, για να ζήσουν την ιστορική στιγμή του τελευταίου αγώνα που έγινε ποτέ στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν.



Παλιοί παίκτες όπως οι Πατ Τζένινγκς, Λέντλι Κιγκ, Γκλεν Χοντλ, Νταβίντ Ζινολά, Γκάρι Μάμπατ, Οσβάλδο Αρδίλες, Πίτερ Κράουτς και Τέντι Σιέριγχαμ, πήραν μέρος στο τελετουργικό που ακολούθησε της λήξης του αγώνα με τη Μάντσεστερ και όλοι μαζί τραγούδησαν τον ύμνο της Τότεναμ, «Glory Glory Hallelujah». Συγκινητικές στιγμές, όχι μόνο για τους οπαδούς της λονδρέζικης ομάδας αλλά για όλους όσοι σέβονται και εκτιμούν τις παραδόσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου.



Ακόμη κι ο ουρανός έπαιξε τον δικό του ρόλο: Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν ο ήλιος έλαμπε, ενώ το τελετουργικό πραγματοποιήθηκε υπό βροχή! Λες κι ο ουρανός ένωσε τα δικά του δάκρυα, με αυτά των 35.000 θεατών στο γήπεδο. Λίγο αργότερα, όμως, εμφανίστηκε στον ουρανό ένα υπέροχο ουράνιο τόξο, συμβολίζοντας κατά κάποιο τρόπο το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης.



Η αυλαία, λοιπόν, έπεσε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Η Τότεναμ αποχαιρέτησε το σπίτι της μετά από 118 χρόνια και 2.533 αγώνες (1.472 νίκες, 565 ισοπαλίες, 496 ήττες, τέρματα υπέρ 5.272, τέρματα κατά 2.798). Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα, το γήπεδο κατεδαφίστηκε και σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι εργασίες για ανέγερση (στον ίδιο χώρο) νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου, χωρητικότητας 61.000 θέσεων. Αριθμός πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα σ’ ό,τι αφορά στη δημοτικότητα της Τότεναμ και τις ανάγκες των οπαδών της.



Κι επειδή στην Αγγλία αυτού του είδους τα πράγματα δεν κωλυσιεργούν, το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο προς παράδοση το καλοκαίρι του 2018! Έτσι, η λονδρέζικη ομάδα θα αναγκαστεί να «προσφυγοποιηθεί» μόνο για μία σεζόν και το 2018-19 θα εγκαινιάσει το νέο της γήπεδο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο θα χρησιμοποιήσει ως έδρα της για τη σεζόν 2017-18, το Γουέμπλεϊ.



Στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν η Τότεναμ έζησε και καλές και άσχημες στιγμές. Πανηγύρισε δύο φορές την κατάκτηση του πρωταθλήματος (1951, 1961), άλλες τόσες τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη 2η κατηγορία (1920, 1950) και τρεις φορές, προαγωγή στην 1η κατηγορία (1909, 1933, 1978). Επίσης, τον Μάιο του 1972 πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο τη Γουλβς, παρά την ισοπαλία που παραχώρησε στον αντίπαλό της (1-1), έχοντας κερδίσει στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας (2-1).



Όπως είπαμε, υπήρξαν και οι «μαύρες» στιγμές. Κι αυτές, δεν ήταν άλλες από τον υποβιβασμό της ομάδας στη 2η κατηγορία (1915, 1928, 1935, 1977). Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν και παραμένει η αγάπη και η αφοσίωση του κόσμου. Το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, όμως, αποδείχθηκε πολύ μικρό τα τελευταία 50 χρόνια για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των οπαδών της Τότεναμ. Από τη στιγμή που, λόγω της τοποθέτησης καθισμάτων στις κερκίδες, η χωρητικότητα μειώθηκε σταδιακά από 70.000 σε 36.000 θέσεις, ήταν πρακτικά αδύνατο για χιλιάδες οπαδούς των Λονδρέζων να μπορέσουν να παρακολουθούν και να εμψυχώνουν από κοντά την ομάδα τους. Συνεπώς, η απόφαση για ανέγερση νέου γηπέδου που πάρθηκε το 2011 και υλοποιείται φέτος, ήταν η μοναδική διέξοδος.

Μία ντουζίνα δεκαετίες

Το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, που βρίσκεται στην περιοχή Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνο, κτίσθηκε πριν από 118 χρόνια, στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της ομώνυμης ομάδας από το 1899 μέχρι τις 14 Μαΐου 2017. Η αρχική χωρητικότητά του ήταν μικρή (γύρω στις 15.000 θέσεις), αλλά με την πάροδο του χρόνου και τις διάφορες εργασίες που έγιναν, το 1934 η χωρητικότητα αυξήθηκε στις 75.000. Το δε ρεκόρ όλων των εποχών σε προσέλευση θεατών είναι οι 75.038 που παρακολούθησαν τον αγώνα με τη Σάντερλαντ, για το Κύπελλο Αγγλίας (5 Μαρτίου 1938).



Άλλωστε, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ́60, ο μέσος όρος θεατών στο γήπεδο της Τότεναμ «άγγιζε» τις 70.000. Η ανάγκη όμως για τοποθέτηση καθισμάτων στις κερκίδες μείωσε δραματικά τη χωρητικότητα του γηπέδου, που περιορίστηκε στις 36.824 θέσεις. Αριθμός πολύ μικρός, αν αναλογιστεί κάποιος το εύρος μίας ομάδας όπως η Τότεναμ.



Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το γήπεδο λεγόταν High Round Ground, ενώ προϊόντος του χρόνου έμεινε γνωστό ως White Hart Lane, παίρνοντας το όνομά του από τον δρόμο που διασχίζει την περιοχή. Το πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο αυτό έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1899, όταν η Τότεναμ κέρδισε σε φιλικό τη Νοτς Κάουντι (4-1), στην παρουσία μόλις 5.000 θεατών. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έγινε πέντε ημέρες αργότερα, με την Τότεναμ να κερδίζει την ΚΠΡ (1-0). Μέχρι το 1953, όλοι οι αγώνες διεξάγονταν υπό το φως της ημέρας.



Εκείνη τη χρονιά, όμως, τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά προβολείς κι έτσι, το πρώτο παιχνίδι που έγινε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν υπό το φως των προβολέων, ήταν το φιλικό με τη Ρασίγκ Παρί, τον Σεπτέμβρη του 1953.



Πριν από ακριβώς μία βδομάδα, στις 14 Μαΐου 2017, η Τότεναμ έπαιξε για τελευταία φορά στην ιστορία της στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-1. Ο στράικερ των μπέμπηδων, Γουέιν Ρούνι, έμεινε στην ιστορία ως ο τελευταίος παίκτης που σκόραρε στο ιστορικό αυτό γήπεδο, ενώ, για λογαριασμό της Τότεναμ, ο τελευταίος παίκτης που πανηγύρισε γκολ είναι ο Χάρι Κέιν. Λίγες ώρες μετά τη λήξη του αγώνα, ο πρόεδρος της λονδρέζικης ομάδας, Ντάνιελ Λέβι, παρέδωσε επίσημα τα κλειδιά στην εταιρεία που ανέλαβε την κατεδάφιση του γηπέδου. Κατεδάφιση που άρχισε σε λιγότερες από 24 ώρες μετά τη λήξη του τελευταίου αγώνα, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα.



Η Τότεναμ πέτυχε τη μεγαλύτερή της νίκη στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν τον Φεβρουάριο του 1960, συντρίβοντας την Κρου Αλεξάντερ με 13-2, σε αγώνα για τον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερές της ήττες ήταν το 0-6 από τη Σάντερλαντ (19 Δεκεμβρίου 1914) και την Άρσεναλ (6 Μαρτίου 1935).

Το Γουάιτ Χαρτ Λέιν ήταν η έδρα της Τότεναμ, αλλά χρησιμοποιήθηκε και σε ορισμένους αγώνες ως έδρα της εθνικής Αγγλίας (άνδρες, κάτω των 21), ενώ διεξήχθησαν και αγώνες του ολυμπιακού τουρνουά το 2012. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, στο γήπεδο αυτό φιλοξενήθηκαν αγώνες και άλλων αθλημάτων, όπως για παράδειγμα της πυγμαχίας (1991) και του αμερικανικού ποδοσφαίρου (1995, 1996).