Συνεντεύξεις

ΜΥΛΩΝΑΣ: Επιβεβλημένη η ανάγκη συλλογικότητας

Παύλος Μυλωνάς: Δεν θα αποφασίσω μόνος για ενδεχόμενη υποστήριξη Νικόλα

Η αποχώρησή μου από τη Συμμαχία Πολιτών είναι μια απολύτως πολιτική στάση, που έχει να κάνει με το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να ασκείται η πολιτική, αλλά και με τους στόχους της πολιτικής μου δράσης, όπως τους προσδιόρισα και τους υπηρέτησα επί τη βάσει αρχών, από τη στιγμή της ενεργού μου ανάμειξης στην πολιτική, τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Σημερινή», ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος συνεχίζει ως ανεξάρτητος βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων.



Τους λόγους της αποχώρησής μου τους εξηγώ στην ανακοίνωση που κοινοποίησα την περασμένη Πέμπτη, επισημαίνει, και αυτοί αφορούν, κατά κύριο λόγο, «τη διαφωνία μου με την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018».



«Πίστευα πάντα στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης απέναντι στον διπολισμό ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιτίθενται στην καταστροφική πορεία του Κυπριακού, αλλά και εμφορούνται από την προσπάθεια καταπολέμησης της κομματοκρατίας, της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς, στοχεύοντας σε μια ριζοσπαστική αλλαγή του τρόπου εσωτερικής διακυβέρνησης του τόπου. Αυτή ήταν η βαθιά μου πεποίθηση και ως δημοσιογράφος και ως βουλευτής και ως πολίτης, δηλαδή ως πολιτικό ον», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η επιλογή του Προέδρου της Συμμαχίας δεν συμβάλλει στην ενότητα και τη συστράτευση των δυνάμεων που αγωνίζονται για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Επαναφορά της ιδιότητας του πολίτη



«Ασφαλώς», σημειώνει περαιτέρω, «για τη σημερινή πνιγηρή κατάσταση της διαφθοράς και των σκανδάλων και τα κακώς έχοντα του δημόσιου βίου, δεν βαρύνονται μόνον τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά ολόκληρο το πολιτικο-κομματικό σύστημα».



Ωστόσο, τονίζει, το πρωτεύον, σήμερα, είναι να υπάρξουν ενέργειες αντίστασης στην κατάσταση αυτή απ’ όσες κοινωνικές δυνάμεις παραμένουν υγιείς, και «αφού κατανοήσουμε και αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, να προβούμε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να καταπολεμήσουμε τη σήψη και τη διαφθορά όπου υπάρχουν, επαναφέροντας την ιδιότητα του πολίτη εκεί όπου κυριαρχούν σήμερα οι πελατειακές σχέσεις».



Εδώ, υποδεικνύει, αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος της νέας γενιάς, η οποία οφείλει και μπορεί να αντιδράσει για την αλλαγή των κακώς κειμένων της δημόσιας ζωής.

Λόγοι αρχής



Ερωτηθείς, εάν η αποχώρησή του από τη Συμμαχία Πολιτών συνεπάγεται ή σηματοδοτεί τη σύμπλευσή του με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου και στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, επισημαίνει ότι η ανάγκη συλλογικότητας και συστράτευσης είναι επιβεβλημένη, προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ατομικής απόφασης, αλλά «προϊόν διαβούλευσης με κοινωνικές ομάδες και προσωπικότητες με τις οποίες μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς. Και θέλω να ξεκαθαρίσω», προσθέτει, «ότι το γεγονός της ανεξαρτητοποίησής μου ως βουλευτή, δεν συσχετίζεται με την υποστήριξη οιασδήποτε άλλης υποψηφιότητας».



«Θέλω να επαναλάβω ότι μόνο λόγοι αρχής, τους οποίους ασπάζομαι διαχρονικά, επέβαλαν την αποχώρησή μου από τη Συμμαχία Πολιτών. Αυτοί έχουν να κάνουν με την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, μέσα από τη διαμόρφωση μιας άλλης διεκδικητικής στρατηγικής στο Κυπριακό. Θεωρώ ότι το εργαλείο για την επίτευξη αυτής της αλλαγής είναι ακριβώς οι προεδρικές εκλογές και η αλλαγή στη διακυβέρνηση, και αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο μέσα από τη συστράτευση και τη σύμπραξη όλων των πέραν του διπολισμού δημοκρατικών δυνάμεων. Προσωπικά», εξηγεί, «έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και όλα τα περιθώρια, ώστε να υπάρξει αυτή η αλλαγή στη στρατηγική στο εθνικό θέμα και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις της Συμμαχίας δεν υποβοηθούν την επίτευξη αυτών των στόχων».



Ως προς τα επόμενά του βήματα, ο κ. Μυλωνάς σημειώνει ότι βρίσκεται ήδη σε καθημερινή επαφή με κοινωνικές ομάδες και προσωπικότητες που εμφορούνται από τις ίδιες απόψεις, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια συλλογική στάση αναφορικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Βαρύνουν όλους οι ευθύνες



Ερωτηθείς, κατά πόσον για την εικόνα διαίρεσης, την οποία παρουσιάζει ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, ευθύνες βαρύνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις που τον απαρτίζουν, υπογραμμίζει ότι «ασφαλώς ευθύνες υπάρχουν σε όλους, είτε περισσότερο είτε λιγότερο», όμως, αυτήν τη στιγμή, «υπάρχουν κάτω κάποια πολιτικά δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζονται ή να παραθεωρούνται και επιτάσσουν τη συνεργασία όσων δυνάμεων αντιτάσσονται στη διακυβέρνηση του ΔΗΣΑΚΕΛ».



Αυτές οι δυνάμεις, εξηγεί, δεν πρέπει να συστεγάζονται κάτω από την ταμπέλα του «ενδιάμεσου χώρου», αφού αποτελούν όλες εκείνες τις δυνάμεις που συμπορεύτηκαν το 2004 για την απόρριψη του καταστροφικού σχεδίου Ανάν, αλλά και βρέθηκαν στη συνέχεια μαζί στις επάλξεις για αποτροπή νέων εθνικών διολισθήσεων. «Προσωπικά, δεν αποκαλώ ενδιάμεσο χώρο όλες αυτές τις δυνάμεις που απέτρεψαν το 2004 την καταστροφική λύση του σχεδίου Ανάν και έκτοτε αντέδρασαν σε όλα τα καταστροφικά τεκταινόμενα στο Κυπριακό, καθώς έχουν μια ευρύτερη δυναμική και πολιτικο-κοινωνική ιδιοσυστασία. Νιώθω να είμαι στην ίδια έπαλξη τόσο με τον κόσμο της ΕΔΕΚ, τον κόσμο του ΔΗΚΟ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων, της Συμμαχίας, όσο και με όλους εκείνους που διακρίνονται από ανάλογους προβληματισμούς όσον αφορά το εθνικό μας θέμα και την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου».

Η δήλωση αποχώρησης του Παύλου Μυλωνά



«Η απόφασή μου για αποχώρηση από τη Συμμαχία Πολιτών και συνέχιση της κοινοβουλευτικής μου πορείας ως ανεξάρτητος βουλευτής οφείλεται στη σοβαρότατη διαφωνία μου με την απόφαση του κυρίου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές.



Για μένα, υπέρτατος στόχος της πολιτικής μου δράσης ήταν, είναι και θα παραμείνει η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η αλλαγή στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης με τον τερματισμό της κομματοκρατίας σε όλους τους τομείς του βίου των πολιτών.



Δηλαδή, η επαναφορά της ιδιότητας του πολίτη και όχι του πελάτη. Ακόμα, οι σοβαρότατες ευθύνες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ, τόσο για την καταστροφή της οικονομίας όσο και για τη διαφθορά και την ατιμωρησία, καθώς επίσης και η συμπόρευσή τους στο Κυπριακό, δεν μπορούν να τύχουν οποιασδήποτε στήριξης ή ανοχής. Αυτές είναι οι διαχρονικές μου θέσεις, αυτές ήταν και προεκλογικά και μετεκλογικά και έτσι θα παραμείνουν. Δεν υπάρχουν για μένα θεόσταλτοι σωτήρες, αλλά συλλογικότητα, συστράτευση και ενότητα όλων των δυνάμεων για την επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί.



Παύλος Μυλωνάς

Βουλευτής Λεμεσού»