Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ κονιορτοποιεί...

...τις θριαμβολογίες του Προεδρικού



Ασχοληθήκαμε χθες με τις αστήριχτες θριαμβολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα «αμηχανίας» της Άγκυρας. Και πως όσα λέγει ο Ακιντζί αποτελούν ένδειξη ενόχλησης από τη θετική ανταπόκριση της οποίας τυγχάνει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, σχετικά με την πραγματοποίηση δεύτερης Γενεύης, από τη διεθνή κοινότητα.



Είπαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πως η Τουρκία δεν αισθάνεται καμία αμηχανία με το να προβάλλει διαχρονικές και αμετακίνητες αξιώσεις της. Και όσον αφορά τη «θετική ανταπόκριση» της διεθνούς κοινότητας στην πρόταση Αναστασιάδη, τον καλέσαμε να παραθέσει μία δήλωση κρατικού αξιωματούχου ή εκπροσώπου του ΟΗΕ στην οποία χαιρετίζεται η πρόταση του Προέδρου.

Χθες, ήλθε η απάντηση. Όχι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά από τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κούντερς. Και δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη από το στόμα του, η οποία να επιβεβαιώνει πως η πρόταση Αναστασιάδη στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ολλανδός Υπουργός ουδεμία αναφορά κάμνει στην πρόταση Αναστασιάδη. Αντίθετα, επαινεί τον Ακιντζί και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για την αξιοθαύμαστη αφοσίωση» που επιδεικνύουν. Εν ολίγοις επαινεί τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος ανατίναξε τις συνομιλίες με τη φυγή του και τις υπαναχωρήσεις του από τις συγκλίσεις.

Ο κ. Κούντερς δεν αποδοκιμάζει την αξίωση της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυήσεων. Δηλώνει απαθώς πως «εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν». Επαναλαμβάνει όσα απαράδεκτα συνιστούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. «Βρέστε εσείς οι ενδιαφερόμενοι τη λύση και εμείς θα την αποδεχθούμε».



Το γεγονός ότι η Ολλανδία δεν θεωρεί αναχρονιστική και καταστροφική τη συνέχιση των εγγυήσεων μίας χώρας, μη μέλους της Ε.Ε., σε μία άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας και των ποντιοπιλατικών θέσεων της Ευρώπης στο Κυπριακό.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη και για τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, για να τονίσει ότι τα θέματα των υδρογονανθράκων πρέπει να τύχουν χειρισμού «με έναν κοινό τρόπο και όχι μονομερώς». Καμία καταδίκη της Τουρκίας, αλλ' αντίθετα οι απόψεις του μπορούν να ερμηνευθούν και ως υπόδειξη προς την κυπριακή Κυβέρνηση να μην προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά να χειρίζεται το θέμα ομού με τους Τουρκοκυπρίους.

Οι θέσεις που διατυπώνει ο Ολλανδός Υπουργός, πουθενά δεν διακρίνονται από υποστηρικτικές, προς την κυπριακή πλευρά, τοποθετήσεις. Αποτελούν μία επανάληψη όσων όλοι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας καθημερινά επαναλαμβάνουν και σήμερα και στο παρελθόν. Εκφράζουν μία πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος, πλατωνικές ευχές και στερεότυπες τοποθετήσεις υπέρ μίας λύσης.



Τη διεθνή κοινότητα δεν την ενδιαφέρει το Κυπριακό και δεν γνοιάζεται ποια λύση θα δοθεί. Αρκεί να είναι «λύση» αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Η διεθνής κοινότητα έχει πολλά πιο ακανθώδη προβλήματα να αντιμετωπίσει σήμερα και, κυρίως, το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Δεν την απασχολεί η λύση του Κυπριακού, ούτε και αν η Τουρκία απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζει αυτή την ωμή πραγματικότητα. Γνωρίζει, επίσης, αυτό που εμείς προείπαμε πολλές φορές. Ότι ουδείς θα επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία, εάν ναυαγήσει ο διάλογος.



Συνεπώς, εφόσον γνωρίζει την πραγματική κατάσταση και την εκπεφρασμένη θέση του διεθνούς παράγοντα, δεν χρειάζεται να παίζει με τη νοημοσύνη μας. Αφού δεν έχει να πει έναν καλό και αληθινό λόγο στον πολίτη, τουλάχιστον ας μη λέγει τίποτε.

Καλύτερη η σιωπή, παρά η παραπλάνηση...