Συνεντεύξεις

«Θα έχουμε υποψηφιότητα νίκης»

Σύντομα ξεκινά η συζήτηση για ονόματα υποψηφίων στο ΑΚΕΛ, δηλώνει ο Στέφανος Στεφάνου

«Θα ήταν ανέντιμο και μη ειλικρινές έναντι των πολιτών, είτε να αλλάξεις θέσεις που έχεις ενόψει των εκλογών για να εξυπηρετήσεις προεκλογικές σκοπιμότητες είτε να κάνεις συνεργασίες, με τις οποίες δεν υπάρχει μια σύγκλιση σε βασικές πολιτικές θέσεις», τονίζει

«Εμείς θα πρέπει να δοκιμάζουμε την Τουρκία συνεχώς. Και θα πρέπει να τη δοκιμάζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Τον Ιούλιο αναμένεται το ΑΚΕΛ να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου. Όπως εξηγεί, το Πολιτικό Γραφείο έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, τα κριτήρια, τα χρονοδιαγράμματα και σύντομα αναμένεται να μπουν και στη συζήτηση ονομάτων.



«Σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα, ασφαλώς και θα λάβουμε υπ' όψιν ότι συγκεντρώνει στοιχεία αξιοπιστίας αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος, μια προσωπικότητα που να μπορεί να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία και να έχει προοπτικές να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί εμείς θα έχουμε υποψηφιότητα νίκης και όχι απλώς υποψηφιότητα για να πούμε ότι βρήκαμε υποψήφιο», αναφέρει, χωρίς να αποκλείει τον διάλογο με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα ούτε και την κάθοδο του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού.

Πρέπει να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια



Με το «καλημέρα» της νέας κατάστασης πραγμάτων στην Τουρκία, έχουν εκδηλωθεί νέες προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κρίνετε ότι η Τουρκία πρόκειται να επιδείξει διαφορετική στάση, που να επιτρέπει την πραγματική πρόοδο στο Κυπριακό;



Όντως η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και υπάρχει γενικά μια κατάσταση στην Τουρκία που προκαλεί πολλούς προβληματισμούς για το πού το πάει, μέχρι πού το πάει και τι θα κάνει. Για να μπορέσει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, χρειάζεται να μετακινηθεί η Τουρκία από τις παραδοσιακά αδιάλλακτες θέσεις της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση. Δεν μπορεί κανένας να προβλέψει τι θα κάνει η Τουρκία. Την ίδια ώρα θεωρώ ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε εμείς σε αυτό το σκεπτικό.



Εμείς θα πρέπει να δοκιμάζουμε την Τουρκία συνεχώς. Και θα πρέπει να τη δοκιμάζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως εμείς να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις συνεπείς στις αρχές λύσης και στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και εκεί η Τουρκία καλείται να δώσει δείγματα γραφής, ειδικά εάν φτάσουμε στο τελευταίο κεφάλαιο, που έχει να κάνει με την ασφάλεια, για το οποίο απευθείας η Τουρκία έχει να λογοδοτήσει.

Βλέπουμε, όμως, ότι ακόμη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιδεικνύεται συνεχώς αδιαλλαξία από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί. Εκτιμάτε ότι υπάρχει περιθώριο να προβεί σε υποχωρήσεις τέτοιες ώστε να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος;



Από τη στιγμή που υπάρχουν διαπραγματεύσεις, πρέπει να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες που είναι στα δικά μας χέρια. Στο διαπραγματευτικό τραπέζι θα φανεί κατά πόσον θα μετακινηθεί η τ/κ πλευρά από τις θέσεις εκείνες, οι οποίες είναι απαράδεκτες ή δεν συνάδουν με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Θεωρούμε, ως ΑΚΕΛ, ότι έχει διανυθεί μια σημαντική απόσταση στις διαπραγματεύσεις, έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις από τον καιρό του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και αυτό το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαφυλαχθεί.



Θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν και το τι είχε συζητηθεί -και σχεδόν είχαμε φθάσει σε σύγκλιση- στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα εξουσίας, καθώς επίσης και στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, όχι από την οπτική γωνία που το θέτει η Τουρκία, αλλά με το ζήτημα της ρύθμισης για προστασία της Κύπρου. Άρα εάν η τ/κ πλευρά έρθει σε αυτές τις θέσεις και δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις, εμείς θεωρούμε ότι προοπτική υπάρχει. Εάν αυτή η προοπτική αποδειχθεί ρεαλιστική, αυτό μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούμε να το δούμε.

Υπήρξε ένα σοβαρό πισωγύρισμα, όπως φαίνεται, με την Κυβέρνηση να μιλά για επιστροφή στην κατάσταση προ Γενεύης. Πώς μπορούν τα δεδομένα αυτής της στιγμής να λειτουργήσουν υπέρ της διαδικασίας;



Από τη στιγμή που η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται, εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να συνεχίσουμε. Και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε αυτές να είναι ουσιαστικές. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Όταν λέω ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δεν υπονοώ ότι μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις απαραίτητα θα φτάσουμε σε λύση, αλλά ότι θα πρέπει να συζητηθούν πρωτίστως, ως πακέτο, τα βασικά ζητήματα που έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα. Εκεί θα διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική να συμφωνήσουμε μεταξύ μας.



Από την άλλη πρέπει να μελετούμε πάρα πολύ σοβαρά και να αναλύουμε τη γεωστρατηγική που υπάρχει στην περιοχή, τις εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία, που όντως είναι και αντιφατικές και πολύ δυναμικές και υπάρχουν εξελίξεις που μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες. Όμως δεν πρέπει να καθηλωθούμε μόνο σε αυτήν την ανάλυση, λέγοντας πως δεν υπάρχουν προοπτικές, διότι αυτές θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αυτήν την παράλληλη δουλειά.



Ενόσω εμείς θα αποδεικνύουμε καθημερινά την καλή μας θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -όχι με το να αποδεχόμαστε ό,τι φέρει η τουρκική πλευρά, αλλά ότι εμείς είμαστε συνεπείς με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ότι καταβάλλουμε πραγματικά προσπάθεια για να βρούμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη και όχι μια λύση που θα καταρρεύσει την επόμενη ημέρα- αυτή η συμπεριφορά της δικής μας πλευράς ενισχύει την αξιοπιστία μας και αν, ό μη γένοιτο, η διαδικασία τελικά οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πιθανόν σε κατάρρευση, τουλάχιστον να μην μπορεί κανένας εύκολα να μας καταλογίσει ευθύνες.

Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα



Το ΑΚΕΛ αισθάνεται εκτεθειμένο μετά την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο τη «διόρθωση» που ψηφίσατε μαζί με τον ΔΗΣΥ για το ζήτημα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι κατηγορηθήκατε για έλλειψη αξιοπρέπειας και ικανοποίηση τουρκικών απαιτήσεων;



Όλοι λέμε, σωστά, ότι η τουρκική πλευρά, προσχηματικά χρησιμοποίησε το Ενωτικό Δημοψήφισμα για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Σημαίνει ότι η Τουρκία δεν βολεύεται με τις διαπραγματεύσεις. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, την οποία θα πρέπει να απαντήσουν αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι, τάχα, παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Θα μπορούσα να το αναποδογυρίσω και να πω ότι, αφού η Τουρκία επιδίωκε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, το παιχνίδι της Τουρκίας το έπαιξαν εκείνοι, οι οποίοι, τελικά, έδωσαν την αφορμή και το πρόσχημα.



Οι πολιτικές αποφάσεις του καθενός δεν κρίνονται από τις προθέσεις, τις διαθέσεις ή τα ελατήρια, κρίνονται από τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχουμε προσβάλει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από πού κι ώς πού; Όπως πλειοψηφικά η Βουλή πήρε μιαν απόφαση, πλειοψηφικά πήρε μιαν άλλη απόφαση.



Δεν είμαστε εμείς εκτεθειμένοι με την ενέργεια του Προέδρου. Άλλωστε εμείς ήμασταν ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή. Εμείς είπαμε ότι η έγκριση του Νόμου γίνεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, που έφερε την πρόταση και έλεγε ότι είναι για να αλλάξει τους κανονισμούς στην Παιδεία.



Επίσης εμείς είπαμε ότι διαφωνούμε επί της ουσίας της πρότασης αλλά, για το χατίρι της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε, άρα είμαστε καθαροί. Αυτός που μένει εκτεθειμένος είναι πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος όχι μόνο διευκόλυνε τη διαδικασία για να διορθωθεί το λάθος, αλλά απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες και απ' ό,τι δείχνει η όλη εξέλιξη των πραγμάτων, πίεσε γι' αυτήν την εξέλιξη.



Και ξαφνικά αποφάσισε να αναφέρει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να τον υποχρεώνει κανένας. Πρώτον, εξέθεσε το δικό του κόμμα και, δεύτερον, εξέθεσε και τον ίδιο του τον εαυτό, σε σχέση με την αξιοπιστία του, κατά πόσον ήθελε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κατά πόσον είναι πρόθυμος, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, να λειτουργήσει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της λύσης.

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το κίνητρο του Νίκου Αναστασιάδη γι’ αυτήν την απόφαση;



Ό,τι ανάλυση κι αν κάνουμε, καταλήγουμε στις προεδρικές εκλογές. Αν ήταν το μοναδικό παράδειγμα αυτής της περιόδου, θα λέγαμε εντάξει, μπορεί να έκρινε λάθος. Θεωρούμε ότι αυτά έγιναν με φόντο τις προεδρικές εκλογές και την ανάγκη που έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβερνώσα παράταξη, να γλυκοκοιτάζουν και προς την κατεύθυνση εκείνης της ομάδας του ΔΗΣΥ που είναι σκληρή στο Κυπριακό και κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υποχωρήσεις.

Έκφραση ετσιθελισμού



Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση με φόντο τους θεσμούς και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους. Εκτιμάτε ότι η διαμάχη αυτή σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές;



Δυστυχώς, είναι διαχρονικό φαινόμενο αυτής της διακυβέρνησης. Συγκρούστηκε ο Πρόεδρος, Υπουργοί και η Κυβέρνηση με διάφορους ανεξάρτητους αξιωματούχους και με διάφορους θεσμούς. Θέλετε να σας θυμίσω το «ντροπή», που είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, τότε με την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου; Μέτρησε κανένας το βάρος αυτής της δήλωσης προς τον Πρόεδρο; Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης την σύγκρουση του Προέδρου με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.



Εμείς, όταν ήμασταν Κυβέρνηση, όταν είχαμε διαφωνίες με τον Διοικητή, μας παρέδιδαν μαθήματα όλοι αυτοί. Θέλετε να πούμε για τη σύγκρουση με τον Γενικό Ελεγκτή; Κατά τη δική μας άποψη, για να μπορεί ένα ευνομούμενο κράτος να λειτουργεί ομαλά, χρειάζεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία, έστω και μέσα από τις διαφωνίες, μεταξύ της Κυβέρνησης και των ανεξάρτητων αξιωματούχων ή θεσμών. Δεν το βλέπουμε, δυστυχώς, αυτό. Η κύρια ευθύνη για την κατάσταση βρίσκεται στην Κυβέρνηση και κατ’ εμάς είναι έκφραση του αυταρχισμού και του ετσιθελισμού της.

Ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή



Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ αναφορικά με τις Προεδρικές εκλογές, δεδομένου ότι άλλοι χώροι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους; Έχετε αργήσει;



Δεν έχουμε καθυστερήσει. Να θυμίσω ότι το ΑΚΕΛ τις τελευταίες εκλογικές μάχες, περίπου μέσα στον Ιούλιο παίρνει τις αποφάσεις του, σε παγκύπρια συνδιάσκεψη. Την προπερασμένη Πέμπτη, το Πολιτικό Γραφείο έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, τα κριτήρια, τα χρονοδιαγράμματα. Έχουμε ξεκινήσει, λοιπόν, τις συζητήσεις. Σύντομα αναμένεται να μπούμε και στη συζήτηση ονομάτων, γιατί στις προεδρικές εκλογές εκεί καταλήγεις, στο όνομα. Πιστεύουμε ότι έγκαιρα θα είμαστε έτοιμοι και με την υποψηφιότητα και με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, για να μπούμε στη μάχη των προεδρικών εκλογών.

Στη βάση των κριτηρίων που θέσατε, θα προτιμηθεί μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα ή θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας;



Έχουμε πρώτα απ' όλα θέσει πολιτικά κριτήρια. Με την έννοια ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τις συνεργασίες ως αυθαίρετες, απλώς και μόνο γιατί πρέπει να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές. Αν ήταν έτσι θα υποστηρίζαμε κάποιον ανεξαρτήτως θέσεων και αξιοπιστίας, απλώς για να έχουμε σίγουρη εκλογική νίκη. Αλλά θα ήταν ανέντιμο και μη ειλικρινές έναντι των πολιτών, είτε να αλλάξεις θέσεις που έχεις ενόψει των εκλογών για να εξυπηρετήσεις προεκλογικές σκοπιμότητες είτε να κάνεις συνεργασίες με κόμματα, οργανωμένα σύνολα ή προσωπικότητα, με τις οποίες δεν υπάρχει μια σύγκλιση σε βασικές πολιτικές θέσεις. Ξέρετε τι γίνεται μετά. Όλα καταρρέουν μετά τις εκλογές και οι πολίτες νιώθουν ξεγελασμένοι γιατί έδωσαν την ψήφο τους. Έτσι έγινε το 2013 με τον κ. Αναστασιάδη.



Σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα, ασφαλώς και θα λάβουμε υπ' όψιν την αξιοπιστία της για την υλοποίηση του προγράμματος. Θέλουμε μια προσωπικότητα που να μπορεί να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία και να έχει προοπτικές να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί εμείς θα έχουμε υποψηφιότητα νίκης και όχι απλώς υποψηφιότητα για να πούμε ότι βρήκαμε υποψήφιο.

Μπορείτε να έχετε υποψηφιότητα νίκης, χωρίς να υποστηρίζει τον υποψήφιό σας κι άλλο κόμμα;



Οι προεδρικές εκλογές δεν είναι άθροισμα ποσοστών, χωρίς να λέμε πως δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν και τα αριθμητικά δεδομένα. Θεωρούμε ότι η προοπτική είναι ανοικτή, από τη στιγμή που ένας μεγάλος αριθμός πολιτών νιώθουν την ανάγκη να γίνει αλλαγή, αλλά αυτή η αλλαγή να είναι προοδευτική και ουσιαστική, όχι να αλλάξουμε απλώς πρόσωπα. Έχει ανάγκη η Κύπρος από έναν Πρόεδρο που να είναι σταθερός και συνεπής στη διαχείριση του Κυπριακού, για να επιτευχθεί η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου. Έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση προοδευτική, που να αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα.



Μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας που πιστά ακολουθεί η Κυβέρνηση, και που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε η ηγεσία του ΔΗΚΟ -και αυτό έχει να κάνει με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, που τώρα επαγγέλλεται την αλλαγή- η Κύπρος έχει καταστεί πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην εισοδηματική ανισότητα, στην περιθωριοποίηση, στη μείωση μισθών, στην αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Κύπρος χρειάζεται μια μακρόπνοη προοπτική.

Δεν αποκλείουμε τον διάλογο



Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φημολογία για υποστήριξη από το ΑΚΕΛ της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα;



Σε συζητήσεις με τον Γιώργο Λιλλήκα δεν είμαστε, όπως με κανέναν άλλο. Εμείς δεν αποκλείουμε τον διάλογο. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι μας απέκλεισαν και εννοώ την ηγεσία του ΔΗΚΟ, που είπε ότι δεν θα μιλήσει με το ΑΚΕΛ. Εμείς εκ προοιμίου είπαμε ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε με το ΕΛΑΜ και τον ΔΗΣΥ, γιατί είναι δεδομένες οι τεράστιες διαφορές που έχουμε στον κοινωνικοοικονομικό τομέα.



Απ' εκεί και πέρα κάποιοι έτρεξαν να κάνουν τις δικές τους διαδικασίες, δικαίωμά τους, μπορούν να κρίνουν οι πολίτες για τον τρόπο που έγινε και για το γεγονός πως υπάρχει ένας υποψήφιος με διαφωνίες από τα κόμματα που τον υποστηρίζουν στη βάση λύσης του Κυπριακού. Απ’ εκεί και πέρα, διάλογος δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι τις θέσεις του άλλου ή αλλάζεις τις δικές σου. Σημαίνει διερεύνηση και συζήτηση.



Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά. Πρόσφατα ακούστηκε και το όνομα του κ. Χατζηιωάννου. Εμείς δεν έχουμε συζητήσει τίποτα και δεν έχουμε απευθυνθεί σε κανέναν. Ασφαλώς σύντομα θα γίνουν επαφές και ζυμώσεις αλλά όσα έχουν βγει μέχρι σήμερα δεν έχουν δόση αλήθειας, με την έννοια ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη αυτήν τη συζήτηση.

Όταν εξελέγη ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε ένα συγκεκριμένο προφίλ, έχοντας υπάρξει Πρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών ΓΓ του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εντός κόμματος προσωπικότητες με προεδρικό προφίλ;



Ασφαλώς ένας χώρος όπως είναι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να μην έχει τέτοιες προσωπικότητες. Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο ηγέτης του κόμματος. Δεν μπορώ όμως να προβώ σε περαιτέρω σχόλια από την στιγμή που δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτή τη συζήτηση. Επαναλαμβάνω ότι ο στόχος είναι να εξευρεθεί μια σοβαρή προσωπικότητα, με τα χαρακτηριστικά που έχω πει προηγουμένως, και που να συγκεντρώνει σοβαρές προϋποθέσεις για να οδηγήσει στο να κερδίσουμε τις εκλογές.