Εβράδυνε πολύ. Και η ζημιά έγινε...

Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατάγγελλε στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι ενεργεί ως λομπίστας των Τούρκων, τα ανανικά έντυπα ξέσπασαν με οργή εναντίον του. Τον κατηγόρησαν ότι σε μία κρίσιμη φάση του Κυπριακού υπονόμευε τη διαδικασία του διαλόγου. Η κυβέρνηση δήλωνε ότι ναι μεν διαφωνούσε με ορισμένες ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ., αλλά έμενε ως τη διαφωνία.



Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ουδεμία στήριξη προσέφερε στον Νίκο Κοτζιά, ούτε συνηγόρησε υπέρ του διαβήματός του. Το ΑΚΕΛ σιωπούσε, εκφράζοντας με τη σιωπή του την αποδοκιμασία του, αλλά χθες η «Χαραυγή» με κύριο θέμα της, επετέθη κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τις δηλώσεις που έκαμε, μιλώντας για «Κόντρα με Έιντε με επίκεντρο τις εκλογές».

Σήμερα, θέλοντας και μη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πιθανόν να συστρατευθεί με τον Πρόεδρο, αν και μόλις προχθές, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνάντησε τον κ. Έιντε προτού ο τελευταίος μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ήταν φανερό, εδώ και πολύ καιρό, ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης αποτελούσε συγκοινωνούν δοχείο με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, τις οποίες συναντούσε συχνότατα και συνδιαβουλεύοντο. Άγνωστο τι έλεγαν και πώς ο μεν επηρέαζε την πολιτική των δε, ή πόσο οι δε επηρέαζαν την πολιτική του μεν...

Αυτή η εφημερίδα και οι αρθρογράφοι της συνεχώς καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει ανάκληση του κ. Έιντε. Οι δημόσιες δηλώσεις και οι παρασκηνιακές και υπόγειες συμπεριφορές του προκαλούσαν τεράστια ζημιά στην εθνική υπόθεση.



Επανειλημμένα ο Νορβηγός διπλωμάτης ελάμβανε θέσεις, οι οποίες συνηγορούσαν υπέρ των τουρκικών, και στις κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις και ενημερώσεις του με διάφορα ξένα κέντρα αποφάσεων, αποκαλύπτονται τοποθετήσεις και μεσολαβήσεις, οι οποίες υπονόμευαν τις ελληνοκυπριακές θέσεις.

Η όλη δραστηριότητα του κ. Έιντε ήταν γνωστή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στα κυβερνητικά δώματα. Αλλά, ενώ ο κ. Έιντε γκρέμιζε πέτρα-πέτρα την ελληνοκυπριακή πολιτική, ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ετήρησε αποφασιστική πολιτική και ουδέποτε ζήτησε την ανάκλησή του, όπως απαιτούσαν οι εκτός κυβερνοχώρου πολιτικές δυνάμεις.



Προχθές, αποφάσισε να εξωτερικεύσει την οργή του και να καταγγείλει τον κ. Έιντε, μεταξύ άλλων, ότι υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς και προχωρεί σε ενέργειες, οι οποίες παραβλέπουν τα γεγονότα και τείνουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Προσυπογράφουμε όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε. Άλλωστε, φορτικά τα καταγράψαμε, προτού ο Πρόεδρος τα αναφέρει. Οφείλουμε, όμως, να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εβράδυνε. Και εβράδυνε πολύ. Ο κ. Έιντε προκάλεσε τεράστια ζημιά στην εθνική υπόθεση και στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τόσο μεγάλη, ώστε δεν σμικρύνεται.

Ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να αφήσει μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δεχθεί τις επιθέσεις κύκλων προσκειμένων στην πολιτική του Προεδρικού. Όφειλε να ζητήσει από τον κ. Κοτζιά από κοινού να προβούν σε καταγγελία του κ. Έιντε, προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.



Μία κοινή καταγγελία Κύπρου-Ελλάδας, θα είχε πολύ περισσότερη βαρύτητα, και από τη στιγμή που δύο εμπλεκόμενες πλευρές ζητούσαν την ανάκληση Έιντε, ο Γ.Γ. ήταν υποχρεωμένος να αντιληφθεί πως ο Ειδικός Σύμβουλός του δεν ετύγχανε πλέον της εμπιστοσύνης και δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο του.



Τώρα, πλέον, και ενώ επί τόσα έτη ο κ. Έιντε έκτιζε ό, ότι έκτιζε, θα είναι πολύ δυσκολότερο για τον Γ.Γ. να προχωρήσει σε αντικατάστασή του. Οι πολιτικές ενέργειες πρέπει να αναλαμβάνονται στον κατάλληλο χρόνο. Διαφορετικά, ουδέν αποφέρουν.

Δεν γνωρίζουμε εάν η κίνηση του Προέδρου ήταν αποτέλεσμα συνειδητοποίησης του ρόλου που ασκεί ο κ. Έιντε, ή αποτέλεσμα προεκλογικών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίσθημα του λαού, ο οποίος είχε έγκαιρα αντιληφθεί τον ζημιογόνο ρόλο που διαδραμάτιζε ο Σύμβουλος του Γ.Γ. Ότιδήποτε και αν συμβαίνει, όμως, είτε το ένα είτε το άλλο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προβληματισθεί, εάν θα κατέλθει τελικά ως υποψήφιος Πρόεδρος, ή θα μεταβιβάσει την υποψηφιότητα στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου...