Ενέργεια

Καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων

Μερίδιο από το φυσικό αέριο ζητά ο Μουσταφά Ακιντζί, υποβαθμίζοντας τα εμβατήρια πολέμου του Μπαρμπαρός

Με επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ απαντά η Κυβέρνηση στις παράνομες ενέργειες του Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε συνεννόηση Αθήνα και Λευκωσία για τον ρόλο του Έιντε


Την απαράδεκτη στάση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω επιστολής που θα αποστείλει, σήμερα, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.



Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τις προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων και «μάλιστα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι όλοι αναμένουν από την τουρκική πλευρά να συνεισφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών με πολιτική βούληση και καλή θέληση, για να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος».



Ερωτηθείς αν η επιστολή θα αναφέρεται και στη στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «Ό,τι ήταν να πει για τον κ. Έιντε ο Πρόεδρος το είπε». Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρίσκονται, μάλιστα, στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη στο Πεκίνο.



Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας έχει λάβει γνώση και των δηλώσεων Αναστασιάδη που αφορούν στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και δεν αποκλείεται να θέσει και αυτός το πρόβλημα που προκαλείται με «εκτός αρμοδιότητας πρωτοβουλίες» του Νορβηγού αξιωματούχου κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.



Παρ' όλο που τα παράπονα για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχουν διατυπωθεί και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, σε επιστολή που εστάλη τον περασμένο μήνα στον Αντόνιο Γκουτέρες και άρα, σύμφωνα με την πηγή, «η Αθήνα έχει κάθε λόγο να επαναλάβει τις ενστάσεις της μέσω του πρωθυπουργού στον ΓΓ του ΟΗΕ στην Κίνα», είναι πιθανότερο «να γίνει αυτό μόνο εάν υπάρξει προσυνεννόηση με τη Λευκωσία».

Η μεροληπτική στάση Έιντε

Τη στάση του Νορβηγού διπλωμάτη στηλίτευσε, πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε πως προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία, πρέπει όλοι να είναι βοηθητικοί και η στάση του κ. Έιντε δεν βοηθά. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι ο κ. Έιντε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι «σε καμία περίπτωση η προσέγγισή του δεν είναι εποικοδομητική».



Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, εξήγησε, αντί να καταδικάζει τις τουρκικές απειλές, ενόψει των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας ή των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2018, που δεν δημιουργούν το καλύτερο περιβάλλον για τις συνομιλίες, και να ασκήσει κριτική, τις επικαλείται, για να ασκεί πίεση στην ε/κ πλευρά. «Είμαστε απόλυτα ρεαλιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.



Στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, είπε, πέρασαν 27 Ειδικοί Σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι με κανέναν από αυτούς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη η οποιαδήποτε πλευρά. Εκείνο, που έχει σημασία, τόνισε, είναι να θέσουμε το ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Συμβούλου.

Συνάντηση διαπραγματευτών

Πάντως, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει στο νησί αύριο Τετάρτη. Την ίδια μέρα είναι, επίσης, προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον επικεφαλής της μόνιμης ομάδας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Marteen Verwey, με αντικείμενο συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τη μέχρι σήμερα πρόοδο της αρμόδιας ad hoc Επιτροπής όσον αφορά την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κετκημένο.



Νέα συνάντηση θα έχουν, σήμερα, στις 9:30 και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα προετοιμάσουν την ατζέντα της συνάντησης Αναστασιάδη Ακιντζί την Πέμπτη. Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 17 του μήνα.

Μερίδιο από το φυσικό αέριο ζητά ο Ακιντζί

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσπάθησε να υποβαθμίσει τα τουρκικά εμβατήρια πολέμου που εξέπεμψε προκλητικά το Μπαρμπαρός ως απάντηση στις υποδείξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παράνομες έρευνες που διενεργεί στην κυπριακή ΑΟΖ.



Σε δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ στο φεστιβάλ της Λουρουτζίνας, ο κ. Ακιντζί είπε πως στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουμε ανάγκη τα τύμπανα του πολέμου, αλλά τραγούδια της ειρήνης και παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Τ/κ έχουν μερίδιο στον φυσικό πλούτο στον περιβάλλοντα χώρο του νησιού. «Στην ευρύτερη περιοχή μας και κυρίως στη Συρία, βιώνεται καθημερινά ένα δράμα», είπε.



«Εμείς ζήσαμε πόνο στο παρελθόν. Εμείς, πραγματικά, δεν θέλουμε στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτές τις θάλασσες, να προκύψει ένας πόλεμος. Αλλά τα τραγούδια της ειρήνης δεν γίνονται μόνο με μία φωνή, μόνο με τη δική μας. Σε αυτήν τη φωνή πρέπει να προστεθεί και η δική τους (των Ε/κ).



Τραγούδια ειρήνης και παραδοσιακά τραγούδια φιλίας πρέπει να έρθουν και από τον Νότο. Σε αυτά τα τραγούδια ειρήνης πρέπει να συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα ΗΕ πρέπει να εργαστούν ως ο μαέστρος της ορχήστρας, για να επιτευχθεί αρμονική πρόοδος».

Άρχισε το blame game

Ο εγκάθετος της Άγκυρας επέλεξε την τακτική επίρριψης ευθυνών και ισχυρίστηκε πως λόγω των προεδρικών εκλογών η ε/κ πλευρά δεν θέλησε να κάνει βήμα. «Το δικό μας χέρι ειρήνης και λύσης παραμένει στον αέρα», είπε, σημειώνοντας πως περιμένει αυτά τα χέρια να κρατηθούν μέχρι τον Ιούλιο. Ως τ/κ πλευρά, ανέφερε, θα συνεχίσουν στο τραπέζι να υπερασπίζονται τα δικά τους δικαιώματα, προφυλάσσοντας και τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας.

Ενημέρωση από Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες συνάντηση με το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής και αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και την ενεργειακή στρατηγική που ακολουθείται.



Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι εισηγήσεις του Συμβουλίου για τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα ενεργειακά, έχουν υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η τελευταία έκθεση αναφορικά με τον γ' γύρο αδειοδότησης έχει υιοθετηθεί πλήρως.



Ανέφερε, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο έχουν συζητήσει και θέματα ακόμα καλύτερης λειτουργίας του Συμβουλίου, περισσότερης θεσμοθέτησής του και δημιουργίας καταστατικού αυτού του Συμβουλίου, ώστε να παραμείνει και στο μέλλον.