Η «υφέρπουσα αναγνώριση» των Τουρκοκυπρίων

ΝΕΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1985-1991


«ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ν' ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΥΦΕΡΠΟΥΣΑΣ" ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΟΤΑΝ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ», ΣΗΜΕΙΩΝΕ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ Μ. ΘΑΤΣΕΡ Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ JULIAN AMERY
«Ο Ντενκτάς, με ανακοίνωσή του, θεωρούσε τον Γ. Βασιλείου ρεαλιστή που δέχθηκε τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία και αναγνώριζε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες δεν θα επέστρεφαν στον βορρά, και ότι από μηνύματα που έπαιρνε ο Βασιλείου θα δεχόταν εγγυήσεις της Τουρκίας στο μέλλον ως εγγυήτριας δύναμης»

Το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο αποδέσμευσε στις 20 Ιουλίου 2017 φακέλους, αλλά, δυστυχώς, δύο μόνο για το Κυπριακό, και από τους δύο φακέλους ο ένας... επαναδεσμεύθηκε προσωρινά. Από τον μοναδικό φάκελο, έχουμε τις πιο κάτω ασφυκτικά περιορισμένες ενημερώσεις για τα έτη μεταξύ 1985-1991.
Βρετανικές «συμβουλές» στον Γ. Βασιλείου να μη μιλά για τουρκοκυπριακή μειονότητα - O ίδιος διαβεβαίωνε αποδοχή ΔΔΟ.


Τον Ιούλιο του 1988, ο Βρετανός ́Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία, κατόπιν οδηγιών από το Λονδίνο, «συμβούλευσε» τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Βασιλείου, ειδικά να αποφεύγει επιζήμιες δημόσιες δηλώσεις χρησιμοποιώντας τη λέξη «μειονότητα» για τους Τ/Κυπρίους, γιατί αυτές προφανώς είχαν ενοχλήσει την Τουρκία και τον Πρόεδρό της Στρατηγό Κενάν Εβρέν (πέθανε το 2015). «Ο Βασιλείου φάνηκε γνήσια ξαφνιασμένος από τους ισχυρισμούς και αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τον όρο αυτό με σκοπό να υποτιμήσει το ίσο στάτους των Τ/κ ως κοινότητας...». Διαβεβαίωσε τον Βρετανό ́Υπ. Αρμοστή ότι η διευθέτηση που θα ακολουθούσε «θα ήταν στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ότι μια ομοσπονδία συνεπάγεται ισότητα στάτους για αμφότερες τις κοινότητες».


ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος


Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...