Ειδήσεις

Η τέχνη είναι ένα ατελείωτο ταξίδι…

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥ (ΝΤΙΛΙΟΠΕΤΡΙ)
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ, ΑΥΤΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ
Αντλεί ερεθίσματα από τα κοινωνικά φαινόμενα, τη θάλασσα την οποία λατρεύει, αλλά και από τη μυθολογία

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα», είχε πει κάποτε ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616). Έχοντας αυτό το γνωμικό κατά νουν, ο Ανδρέας Ανδρέου, γνωστός ως Ντιλιοπέτρι λόγω της καταγωγής του από το Λιοπέτρι, προσπαθεί μέσω της τέχνης να στείλει τα δικά του μηνύματα. Ο Ανδρέας γεννήθηκε στις 7.10.1993 και από πολύ νωρίς κατάλαβε την κλίση του στις τέχνες, με αποτέλεσμα όταν αποφοιτούσε από το Λύκειο να βγει πρώτος του σχολείου στις Καλές Τέχνες. Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων η τρίτη θέση σε παγκύπριο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί με θέμα την Αμμόχωστο. Σήμερα, ο Ανδρέας ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη ατομική του έκθεση, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2018.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη;


Από μικρός είχα όνειρο να γίνω καλλιτέχνης. Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να ζωγραφίζει ατελείωτες ώρες και στο σχολείο. Όταν τα άλλα παιδιά κάθε διάλειμμα έβγαιναν από την τάξη για παιχνίδι, εγώ καθόμουν μόνος μου μέσα στην αίθουσα και ζωγράφιζα ή έκανα διάφορες κατασκευές. Έτσι από μικρός κατάλαβα με τι θέλω να ασχοληθώ στη ζωή μου και έκανα τα πάντα για να εκπληρώσω την επιθυμία μου και να πετύχω τον στόχο μου.
Τι σημαίνει για σένα η τέχνη;


Για μένα η τέχνη είναι τρόπος ζωής. Είναι ελευθερία να κάνεις αυτό που αισθάνεσαι χωρίς περιορισμούς και να πραγματοποιείς τα όνειρά σου, χωρίς να σου τα στερεί κάποιος. Με πιο απλά λόγια, η τέχνη για μένα είναι ένα ατελείωτο ταξίδι, όπου οδηγός είναι ο καλλιτέχνης και επιβάτες οι θεατές, τους οποίους, βέβαια, ο καλλιτέχνης καλείται να ταξιδέψει. Ο καλλιτέχνης για μένα καλείται να ταξιδέψει τον θεατή στον εσωτερικό του κόσμο μέσα από το έργο του και ο θεατής να ανακαλύψει διαφορετικές πηγές που να τον οδηγούν σε ένα συμπέρασμα.
Τι μηνύματα σκοπεύεις να στείλεις ή στέλνεις με τα έργα σου;


Το μήνυμα που προσπαθώ να στέλνω μέσα από τα έργα μου είναι κοινωνικό και κυρίως να δείξω ότι η ζωή είναι ωραία, αν και είναι κοινά αποδεκτό πως τη ζωή και τη μοίρα μας εμείς την καθορίζουμε, μέσα από τις πράξεις μας. Στη ζωή μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα κι εμείς πρέπει να παλεύουμε για να τα νικάμε. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να μην τα παρατάμε. Ακόμα και αν πιστέψουμε ή νομίσουμε ότι όλα τελείωσαν κάνουμε λάθος, γιατί πρέπει να εμπεδώσουμε στη ζωή μας ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Η λύτρωση του κάθε ανθρώπου έρχεται μέσα από πάρα πολλές προσπάθειες, φτάνει να το πιστεύουμε, γιατί τα όνειρα, όταν το πιστέψουμε πραγματικά, πραγματοποιούνται.
Από πού αντλείς ερεθίσματα για τα έργα σου;


Τα ερεθίσματα μου τα παίρνω από διάφορους τομείς, όπως τη θάλασσα, τη μυθολογία, την ιστορία και την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κοινωνία, εμπνέομαι από τη ζωή του καθενός μας και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ένα άλλο κομμάτι, επίσης κοινωνικό, είναι κι αυτό της σημερινής νεολαίας και πώς αυτή αντιλαμβάνεται τα όσα συμβαίνουν γύρω της. Επίσης μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά όπως η πολυουρεθάνη (είδος πλαστικού) και η ρητίνη. Έτσι με τη δική μου φαντασία παίρνω κάποιες ιστορίες και τις συνδυάζω για να βγει μια ωραία ιστορία με κάποιο μήνυμα όπως το έχω μέσα μου για να το μεταφέρω στον κόσμο.
Το κάνεις σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο; Αν είναι σε επαγγελματικό, σκοπεύεις να κάνεις κάποια έκθεση ή κάτι σχετικό;


Με την τέχνη ασχολούμαι επαγγελματικά. Έχω τελειώσει Καλές Τέχνες στο Alexander college στη Λάρνακα και μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις στην Κύπρο και πραγματοποίησα κάποιες εκθέσεις σε Λάρνακα, Λευκωσία, Αγία Νάπα, ενώ ετοιμάζω πυρετωδώς την πρώτη μου ατομική έκθεση, η οποία αν πάνε όλα καλά, θα παρουσιασθεί το καλοκαίρι του 2018 στην Αγία Νάπα.