Σαν όαση στην έρημο ο Φ. Κρίστοφερ

ΣΚΟΠΙΜΟΣ Ο ΔΙΖΩΝΙΚΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
ΤΗ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΣΚΟΠΙΜΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΑΓΓΛΟ-ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Στις 19 Ιουλίου 1998 η δασκάλα Ελένη Φωκά βρέθηκε στο Λονδίνο, την κάλεσαν να μιλήσει στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και καταφέρθηκε εναντίον της ΔΔΟ, προκαλώντας την ενόχληση αρκετών, αλλά δεν πτοήθηκε

Έληξε και το φετινό Συνέδριο των Αποδήμων με αναμενόμενα αποτελέσματα. Μόνη εξαίρεση, όπως το 1994, ως μια όαση στην έρημο, οι δηλώσεις του Κερυνειώτη Φίλιπ Κρίστοφερ εναντίον της βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας και οι κατά μέτωπον συστάσεις του προς τον Υπ. Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για αλλαγή γραμμής προς απελευθέρωση, ενιαίο κράτος.


Οι υπόλοιποι υποστήριξαν πιστά, τυφλά την ξενόφερτη ρατσιστική διζωνική γραμμή της Κυβέρνησης. Εμφαντικά η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδου. Θα πρέπει να εξηγηθεί, όμως, ότι τη γνήσια ελεύθερη φωνή των Αποδήμων εγκλώβισαν σκόπιμα οι κυπριακές κυβερνήσεις μετά τις δύο τουρκικές εισβολές, σε συνεργασία με την τότε αγγλο-ελεγχόμενη ηγεσία της ομογένειας Βρετανίας.
Η επιστροφή Χιου Φουτ


Τον Σεπτέμβριο του 1974, ο τελευταίος διχοτόμος κυβερνήτης της Κύπρου, Σερ Χιου Φουτ -όπως τον δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος- επανήλθε και μετά από διαβούλευση με το Φόρεϊν Όφις ίδρυσε με τον αγγλόφιλο Ελλαδίτη εφοπλιστή Κώστα Καρρά την περιβόητη διζωνική ομάδα «Φίλοι της Κύπρου» και ξεκίνησαν να προβάλλουν ως «δίκαιη λύση του Κυπριακού» την ΔΔΟ. Στην ομάδα αυτή βεβαίως περιέλαβαν και ορισμένους ανθρώπους της κυπριακής ομογένειας όπως τον πρώτο πρόεδρο της Συντονιστικής κατονομασθείσας σε Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας μ. Όμηρο Χαπίπη.


Χαρακτηριστική η άρνησή του να εγκαταλείψει την εκ μέρους όλων των αποδήμων υποστήριξή του για ΔΔΟ. «Μα δεν μπορούμε, δεν θα αρέσει στους Άγγλους φίλους μας. Και δεν μπορώ να κακοφανήσω τους Άγγλους φίλους μας». Ήταν η απάντησή του σε ένα από τα Συνέδρια στην γράφουσα και στον Γραμματέα της Αδούλωτης Κερύνειας Γιαννάκη Σιεκέρσαββα.
Η αποστολή


Η σπουδαιότερη αποστολή της βρετανικής ομάδας, πέραν της υποστήριξής της για τη ΔΔΟ, ήταν να ελέγχει μέσω των διασυνδέσεών της, ειδικά μέσω του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και να επηρεάζει την ελληνική ομογένεια, τις κινήσεις, ενέργειες και την πολιτική της έναντι του Κυπριακού.


(Σημειώνεται ότι επί καιρώ αποικιοκρατίας απαιτείτο όπως στους συνδέσμους που ίδρυαν οι Έλληνες της Κύπρου υπάρχουν και Βρετανοί στα συμβούλια - βλέπε την ιστορία της εξελιχθείσας στη σημερινή Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930...)


Αρχές της δεκαετίες του 1990 μέλη του «Λόμπυ για την Κύπρο» προσέγγισαν τον Όμηρο Χαπίπη για το θέμα των εποίκων. ΑΡΝΗΘΗΚΕ να το συζητήσει και τους κατσάδιασε γιατί άνοιξαν τέτοιο θέμα. «Μη μιλάτε για εποίκους, μην ανοίγετε τέτοιο θέμα, ενοχλεί τους Άγγλους φίλους μας», ήταν η απάντηση (πέθανε το 1994).
Η Ελένη Φωκά


Στις 19 Ιουλίου 1998 η δασκάλα Ελένη Φωκά βρέθηκε στο Λονδίνο και την κάλεσαν να μιλήσει στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Σημειώνεται ότι στην εξέδρα υπήρχαν 12 Βρετανοί βουλευτές, όλοι υποσχόμενοι «δίκαιη λύση» με ΔΔΟ αναμένοντας τα χαζά μας χειροκροτήματα. Τότε πρόεδρος της ΕΚΟ Βρετανίας είχε αναλάβει ο κ. Χάρης Σοφοκλείδης. Μόλις η Ελένη Φωκά καταφέρθηκε εναντίον της ΔΔΟ, της έγιναν χαμηλόφωνες προτροπές να τελειώνει.


Η Ελένη Φωκά δεν πτοήθηκε και συνέχισε, ενοχλώντας απίστευτα τόσο τους διζωνικούς Βρετανούς «φίλους» όσο και τους δικούς μας παρελαύνοντες στην εξέδρα. Μετά ο κ. Σοφοκλείδης την πλησίασε με παρατηρήσεις για τις αναφορές εναντίον της ΔΔΟ, την οποία είχε λάβαρο «πολιτικής» η Ομοσπονδία Βρετανίας. Η οποία, όμως, δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία της ομογένειας που δεν συμφωνεί με την ΔΔΟ.


Στις 24 Αυγούστου 1999, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΡΙΚ («Διάλογοι» με τον Σπύρο Κέττηρο), ο Σοφοκλείδης είπε ότι η πολιτική της Ομοσπονδίας Κυπρίων Βρετανίας δεν προνοεί την επιστροφή όλων των Ελλήνων προσφύγων της Κύπρου στα σπίτια τους. Αυτό υποστηριζόταν πριν από κάποια χρόνια, όχι τώρα, αυτές οι φωνές εξουδετερώθηκαν, γιατί εδώ και καιρό η Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας ακολουθεί την πολιτική των παραρτημάτων των πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία και της κυπριακής Κυβέρνησης. Αυτό ξάφνιασε τον δημοσιογράφο, που ρώτησε: «Αν σας κατάλαβα σωστά θέλετε να πείτε ότι ήδη αποφασίσατε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν;».


Σε μια έξυπνη κίνηση έσωσε την κατάσταση ο Φίλιπ Κρίστοφερ, που συμμετείχε λέγοντας: «Εμείς στην Αμερική δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα, δεν έχουμε παραρτήματα κομμάτων εκεί, έχουμε ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ... Ελπίζουμε στην επιστροφή των προσφύγων...». Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1999, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παροικιακή» στο Λονδίνο, ο επιχειρηματίας παράγοντας συμπατριώτης μας Σάββας Χρυσάνθου, δίχως περιστροφές, επέκρινε την Ομοσπονδία ότι δεν αντιπροσωπεύει την Ομογένεια: «Μόνο πολιτικά κόμματα και ένας μικρός αριθμός ενεργών συνδέσμων υπάρχουν στην Ομοσπονδία», δήλωσε μεταξύ άλλων (Όλες οι αναφορές από το βιβλίο μου «Conspiracy or Blunder?», Λευκωσία 2000).


Επιπλέον επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και νέου προέδρου της, Πίτερ Δρουσιώτη, η ιστοσελίδα της ΕΚΟ υπέστη... και διζωνική ανανέωση! Αφαίρεσαν το έμβλημα με τον αιματοβαμμένο χάρτη (όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι στο Λονδίνο αλλά ο Σοφοκλείδης το είχε αποφύγει) και το αντικατέστησαν με ένα που το μόνο που συμβολίζει είναι τα δύο συνιστώντα κράτη!!! Έκτοτε κάποιοι υπόσχονται να το επαναφέρουν... Σημερινός πρόεδρος ο Χρ. Καραολής.
Ο εγκλωβισμός


Έτσι, λοιπόν, στήθηκε ο εγκλωβισμός της φωνής της Διασποράς, ξεκινώντας από την Ομοσπονδία Βρετανίας, καλύπτοντας όλες τις Ομοσπονδίας. Και εξουδετερώθηκε η απελευθερωτική φωνή των ομογενών για να μην έχουν πρόβλημα ούτε οι εμπνευστές της ΔΔΟ, Φόρεϊν Όφις/Τουρκία, ούτε οι κυπριακές κυβερνήσεις που την υιοθέτησαν επί Γ. Βασιλείου...


Αυτούσια και ολόκληρη η ομιλία Φίλιπ Κρίστοφερ στα αγγλικά, απομαγνητοφωνήθηκε από τη γράφουσα και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ, ΔΙ-ΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» .
ΦΑΝΟΥΛΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος για τη Σημερινή